keskiviikko 2. joulukuuta 2015
Todelliset kustannukset ja budjetti!
Minäpä haastan nyt muutkin rakennusbloggaajat avaamaan hiukan rakennusbudjettiaan tulevia rakentajia ajatellen. Jos et halua tarttua haasteeseen kommentoi mielellään miksi et halua blogissasi kirjoittaa rahasta ja teidän raksan budjetista?
Monet rakennusblogeja lukevat toivoisivat tietoa mikä maksaa minkäkin verran ja missä asiassa on voinut säästää - missä taas budjetti ylittynyt, olisiko jotain voinut tehdä toisin?
Syitä miksi blogeissa ei paljon rahasummista hiiskuta voi olla monia, täydetäkää listaa kommenteilla. Itse ajattelin ihan suomalaista luonnetta, rakkaudesta ja rahasta ei puhuta, ne ovat jokaisen omia asioita. Rahasta puhuminen voidaan kokea myös leuhottamiselta? Toisaalta, tämä on pieni maa, ja vaikka kirjoitat anonyyminä niin et sitä kuitenkaan ole (ainakaan pienellä paikkakunnalla), joten haluatko että "kaikki" tietävät perheesi lainan määrän?
Oululainen Hemma hos Oja rakennusblogissa on kiitettävästi kirjoitettu koko projektin ajan myös budjetista. Kannattaa kurkistaa sinne vaikka blogia ei enää kodin valmistumisen jälkeen päivitettäkään. Myös Talo Raution blogista löytyy toteutuneet kustannukset.
Itse olen raksan aikana kirjoittanut mistä saimme parhaimman tarjouksen, mutta päätöksiin on voinut vaikuttaa myös muut asiat, kuten että toimettava tuote on tehty omalla alueella tai että siihen kuului asennus jne. Budjettia en ole avannut minäkään. Sen olen moneen kertaan blogissani todennut että kannattee kilpailuttaa sillä toimittajilla on todella suuria hintaeroja.
Raha-asiat herättävät myös hurjasti tunteita kuten Kodinkonetilaus Virosta. Suomi hävisi kilpailun.
kirjoituksen kommenteista voi todeta. Toistaiseksi en ole joutunut blogissani ottamaan kommenttien hyväksyntää käyttöön mutta muutaman epä-asiallisen anonyymi kommentin olen joutunut poistamaan mitkä ovat koskeneet oletettua varallisuutta ja hyväosasuutta jossa on naurettavaa "pihistellä" raksabudjetin kanssa. Jos olisimme niin hyväosaisia kun nämä kommentoivat näyttävät kuvittelevan, tuskin olisimme lähteneet tällaiseen urakkaan itse vaan hankkineet talon valmiiksi rakennettuna?!
Esimerkkinä kilpailutuksesta voisin ottaa vaikka esimerkiksi keittiön, suuren kodinhoitohuoneen (joka sisältää koko perheen vaatekaapit), wc-kalusteiden ja kolmen suurehkon liuko-ovikaapiston tarjoukset:
Limosa 16.000e
HTH-keittiöt 16.800e (kodinkonepaketti joka olisi tullut lisäksi heidän kauttaan olisi vienyt kokonais-budjetin lähelle Limosaa joiden kautta ei saanut kodinkoneita).
Puustelli 23.900e
Keittiömaailma 21.000e
Kodinkoneet e-kodinkoneilta:3850e ( AEG pyrolyysiuuni, liesi, integroitu jääkaappi ja pakastin sekä kuivauskaappi. Pyykinpesukoneen ja kuivausrummun olimme joutuneet hankkimaan jo vuokrakotiimme ja kattoon asennettavaa liesituuletinta ei saanut kuin kalustefirmojen kautta ja Limosa sen jotakin kautta meille järjesti).
Budjettien vertailu vaatii tarkkaa excel-taulukoiden käyttöä sillä eri tarjouksissa voi olla liitettynä a) rahti b) asennus c) oheistuotteita kuten hanoja
Kun nämä on "irrotettu" paketista kannattee summat laskea yhteen ja vertailla. Edellä mainituissa kalustetarjouksissa oli jokaisessa mustat keittiönkaapit (Limosan ja HTH kaapit olivat täysin identtiset sillä otin ne kotiin vertailtavaksi) ja molemmissa oli oikeasta tammesta pöytälevyt, ja 2/3 liuku-ovikaapistoa oli witka-wood mallistosta. Puustellin ja Keittiömaailman kautta ei witka-wood ovia saanut ja heidän paketissa oli keittiön tasot laminaattia. Siitä huolimatta hinnat olivat kalliimmat kilpailutuksen jälkeenkin.
Arkkitehtisuunnitteluun meidän talossa varattiin 6.000e. Arkkitehtejä voi toki myös kilpailuttaa mutta enpä usko että kukaan valitsee arkkitehtiä halvimman tarjouksen mukaan vaan sillä perusteella kenen kanssa ideat kohtaa ja puhutaan samaa kieltä - ja kenellä on jo näyttöä useasta omakotitalo-projektista. En halua yhtään vähätellä etteikö kuusi tonnia olisi iso raha rakennusbudjetissa - mutta yleinen luulo että arkkitehdit ovat tähtitieteellisen kalliita ei pidä paikkaansa. Enemmänkin riskinä on realiteeteistä irrottautunut arkkitehti jonka ratkaisut tulevat liian kalliiksi, mutta meidän valitsemalla kaverilla oli jalat maassa ja hän oli vastikään rakentanut itse oman kotinsa joten mitään yllätyksiä budjettiin ei tullut ja se pysyi suunnitteluvaiheesta lähtien hyvin hallinnassa. Tuohon meidän hintaan kuului myös arkkitehdin toimiminen pääsuunnittelijana joka toimi meidän projektissa erinomaisesti.
Talotoimittajaa valitessa on taas tehty niin monimutkainen ja yksityiskohtainen "tarjousten-purku" excel-taulukko että sitä lukiessa saa hetken miettiä. Seinämateriaalin kokonaisbudjettin on jaettu ylä ja alakertaan, raudoitukset ja mahdollinen betonin kustannus seinien sisään on laskettu, kuten myös ulkovuori ja pinnoitus. Oikasen ja kirjoitan tänne pelkät seinämateriaalien hinnat ilman asennusta kuten sitten lopulta toteutuikin kun rakensimme kaiken itse:
Passiivikivitalo: 38.000e
Lammi-kivitalo: 65.000e
Raudoitukset ja betonin arvioitu molempiin: 15.000e. Lopullista menekkiä minulla ei ole nyt käsillä.
Jos budjetteja alkaa aukaiseen pitäisi käydä läpi monimutkaiset taulukot. Passiivikivitalon hintaan kuului myös rakenne ja LVI suunnittelu jonka vuoksi kokonaishinta tuli halvemmaksi. Talokauppaan oli myös kytketty ikkunat mutta haluisimme pyytää tarjoukset myös muualta. Lopulta ikkunat silti tulivat Skaalalta.
Talon lopullinen budjetti "lyödään kiinni" kun viimeinenkin lista on isketty tänne sisään ja pihalle on saatu laatoitukset, muurit ja asvaltit. Kokonaisbudjettia en silti itse kirjoita blogiin. Meidän tapauksessa siitä ei lienee suuresti apua kenellekkään joka miettii kivitalon neliöhintoja sillä kaiken mitä on voitu tehdä itse on myös tehty itse ja sisustusvalinnat on tehty kohtuudella ja kilpailutettu tarkkaan. Muuta mahdollisuutta ei ollut sen jälkeen kun saimme avaimet-käteen tarjouksen (ilman tonttia ja maatöitä sekä pihaa) joka alkoi seiskalla....
Jos tiedätte rakennusblogeja joista on iso hyöty budjetin tekoa varten niin vinkatkaapa tuonne kommentti-boxiin kaikkien iloksi!
PS. Laitan tämän kirjoituksen perään meidän excel-taulukon pohjan jos siitä olisi vaikka hyötyä tuleville rakentajille.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Juuri tästä aiheesta olen etsinyt blogeista tietoa, kiitos :)
VastaaPoistaJospa nyt useampi blogi ottaisi haasteen vastaan ja kirjoittelisi joko yleisemmällä tasolla tai ihan numeroita siitä mitä rakentaminen maksaa... mutta esim jonkin takan hinta voi olla vaikea sanoa, sillä se riippuu siitä tuleeko se täysin asennettuna ja pinnoitettuna paikoilleen vaan pelkkä runko jolloin itse tehdään loppuun.
PoistaVirheelliset liian pienet hinnat voivat nekin aiheuttaa harmia. Joskus rakentaja ei laske kaikkia tarvitsemiaan "tarvikkeita" mukaan, omalle työlle nyt ei ainakaan lasketa hintaa. Näin kävi kun "bongasin" erään lattian neliöhinnan blogista mutta itse en saanut yhtä hyvää tarjousta toimittajalta. Loppujen lopuksi he selvittivät ja kävi ilmi että bloggaaja ei ollut neliöhinnalle laskenut ollenkaan pohjustusainetta.
Toisaalta kun itse haaveilin pitkään "saviseinää" ja kyselin hinnat maahantuojalta ja kirjoitin ne myös blogiin, he puuttuivat antamaani hintaan johon olin laskenut myös kalliin rahdin. Korjasin blogiin pyynnöstä rahdin osuuden mutta valitettava tosiasia on että hintaan tulee jokaiselle rahti ja meidän tapauksessa se oli suhteettoman iso ja valitsimme jotain muuta tilalle.
Kiitos postauksesta. Sain tästä aiheen ottaa itseäni niskasta kiinni, ja kirjoittaa meidän budjetti selväkieliseen muotoon ja julkaista se. Tarkoitus on kerätä myös toteutuneet kustannukset viereen näkyviin. Toivottavasti muutkin rakentajat avaavat näitä, kaikkia se kuitenkin kiinnostaa, ja mitä useampi avaa raha-asioitaan, sen luonnollisemmaksi nämä käyvät.
VastaaPoistaLinkki meidän budjettin on: http://tontti-nro-2.blogspot.fi/p/budjetti-ja-kustannukset.html
Kiitos Antti linkistä - ja mukava kun teit blogikirjoituksen tähän liittyen. Jos muut ovat vähäänkään kuten me - budjetin laskeminen on melko optimististä puuhaa ja todelliset kustannukset sittten yllättää. Näin kävi vaikka olimme rakentaneet ho yhden talo 5-6v aiemmin. Edellinen koti oli avaimet käteen valmis ja nyt samalla neliöhinnalla olisi saanut evää vain levypinnalle "halvimmassakin" avaimet käteen tarjouksessa. Vaikka meillä oli muistissa myös lattioiden, laattojen ja kalusteiden hinnat, nekin olivat nousseet viidessä vuodessa. Tarkimmat tämänhetken hintatiedot voisi siis saada blogeista jos vaan niitä rakentajat sinne kirjoittavat.
PoistaYhdyn kirjoituksessasi olleeseen ajatukseen että jos hintatietoja avaavalle alkaa satamaan negatiivista tai aggressiivista palautetta niin ne saa sitten napsastua pois. Jokainenhan itse budjettinsa tietää ja jos niitä hyvää hyvyyttään jakaa muiden rakentajien iloksi ja avuksi niin todella ikävää jos siitä koituu itselle ongelmia.
Emme halunneet julkaista kokonaisbudhettia, mutta kyllä blogistani löytyy tosi paljon tietoa rakentamisemme osa-alueiden kilpailuttamisesta, hinnasta ja kustannuksista. Kai se suomalainen sielu on sen verran yksityinen, että ei halua nettiin laittaa ihan koko totuutta. olen kyllä sähköpostitse kysyjille aina avannut ihan rehellisesti sitä, mitä ovat halunneet kysyä. Ja on niitä jonkin verran kyseltykin, mutta ei se pelkkä hinta välttämättä ole niin informatiivinen kuin itse tarina. Myöskin hintaeroja tulee tosi reilusti valittujen varustetasojen ja sisustusvalintojen myötä. Oman työn osuus on myös vaihteleva eri projekteissa.
VastaaPoistaRakentaminen maksaa aika lailla Suomessa tällä hetkellä. Samaan aikaan valmiiden talojen hinnat pysyvät paikallaan tai menevät alaspäin. Toteutuneita kauppahintojen voi tutkia tilastoista vaikka viime vuodelta. Samaan aikaan meillä on hallitus, joka suunnittelee toimia, joiden myötä kiinteistöomaisuutemme arvo tulisi laskemaan. Luulenpa kuitenkin, että pankit eivät olisi samassa veneessä eivätkä olisi valmiita esim. asuntolainojamme pienentämään viidellä prosentilla tai mikä tämä luku nyt tuleekaan olemaan. Tai jotain muuta dramaattista voi tapahtua. Siis en nyt halua olla tylsä, mutta se talonrakennuksessa hinta selviää sitten joskus aikanaan.
Meillähän talo on jo niinkin vanha kuin 2,5 vuotta, joten meidän hinnat ovat jo mennyttä mualimaa. Itse en rakennusvaiheessa saanut niinkään irti blogien luettelomuotoisista budjeteista, vaan enemmänkin niistä prosesseista.
Sanna minäkin pidän hyvänä ajatuksena että eri osa-alueiden kilpailutuksesta ja tarjousten hakemisesta löytyy juttua. Harva meistä on ammattilainen siinä hommassa ja hyvät vinkit ovat kullan kalliita!
PoistaMikäli jotain summia kirjoittaa niiden vertailukelpoisuus perustuu siihen että tietää kuinka "iso paketti" oli kyseessä. Kun kirjoitin meidän kodinkoneiden summan tajusin ettei se vastaa mitään peruspakettia kun siitä puuttuu pesukoneet ja kuivausrumpu, ja toisaalta joka kotiin ei ehkä tule arkieteiseen kuivauskaappia...
POhjois-Suomessa on vielä kohtuullisen halpaa rakentaa kun tonttien hinnat eivät ole tähtitieteellisiä mutta täällä on haasteena se ettei kukaan saa koskaan taloaan myytyä yli 300.000e. Jos rakentaa ison talon niin on parasta asennoitua siihen että asuu siinä itse, sillä myyntiin niitä on turha tehdä. Ja toivoa tietysti ettei joudu työn tai muun syyn vuoksi muuttamaan etelään. Jos menee pohjoisen suurkaupungesta (OUlu) yhtään periferiaan niin uusista taloista ei saa myydessä edes omia rakennuskustannuksia takaisin. Jotain on pahasti pielessä mutta en itsekään hahmota ihan tarkalleen että onko vika politiikassa vai liian kalliissa rakennuskustannuksissa (vaika rakentaisi itse)?
Kommentissasi oli paljon hyviä pointteja. Ehkäpä asiaan voisi joku ottaa kantaa valtakunnan tasolla rakentajien näkövinkkelistä?
Budjetin ylitykset / alitukset on mielenkiintoisia tutkia, absoluuttiset summat sinänsä ei kerro mitään ja pitää olla tarkkana kun vertailee kokonaissummia. Nimimerkillä kaffipöytäkeskustelusta oli että kun kerroin että pistetty 300t tähän mennessä eikä asuta vielä "että olipa kallis, meidännaapurilla maksoi 300t muuttovalmiina pihoineen". Okei, meillä 250m2 ja tässä toisessa 160m2, tekee yllättävän suuren eron neliöiden ero. Kellari maksaa myös paljon, tuttu maaurakoitsija heitti nyrkkisäännön että 80t maksaa kellari lisää vs. ilman kellaria en uskonut mutta totta, se maksaa kyllä.
VastaaPoistaTuore kilpailutus, Puustellin kodari 8900e, tinkaamisen jälkeen 6900e (!!!) ja sitten Ikea 2900e Aivan uskomatonta. EKa hinta oli enemmän kuin viime kesänä toimitettu heidän keittiönsä. Oli kyllä aika naamatonta tarjoamista.
Olen vessalukemisena pitänyt asuntolehteä ja yhdyn edelliseen kirjoitajaan, myynnissä on muutaman vuoden ikäisiä linnoja joiden neliöhintaa kun katsoo niin kyllä kannattaisi ostaa pois, ei saa tehtyä samaan hintaan uutta.
Avaimet käteen talot (kerron aiemmasta kokemuksesta/edellisen talon rakentamisesta) ovat monesti rakennustyön ja kustannusten suhteen firmojen kanssa niin loppuun asti viilattuja, mutta jos jotain ihan pientäkin muutosta meet pyytään niin johan heti pompsahtaa tonni jos toinenkin.
PoistaMeillä oli edellisessä talossa omat suunnitelmat ja niillä saatiin paljon kalliimpi hinta kuin talofirman omalla vastaavalla suunnitelmalla. Otettiin sitten se talofirman paketti ja muokattiin siitä lähes sama kun mikä oli meillä toiveissa. Ei koskaan saatu selvyyttä sille mikä siinä meidän suunnitelmassa oli muka niin paljon kalliimpaa?
Nyt meidän fiksu arkkitehti vinkkasi että jos pyydätte avaimet käteen tarjousta firmoilta niin näyttäkää vain peruspiirustukset, heti jos lähetätte mukaan havainnekuvia niin hintaa nostetaan 100.000e.
VAikuttaa siltä että mitä isompi talo,sen suurempi kate firmoilla? Jos rakentaa itse saa hinnan pysymään kohtuullisena, hyvä sijoitus se ei ole sittenkään.
Ikean hintoja ei taatusti lyö kukaan ;) Lisäksi ne ovat hyvälaatuisia. HArmi että siinä raksan loppuvaiheessa on jo niin kiire että valmiiksi kannetut rungot helpottaa ja nopeuttaa muuttopäivää...?! Meillekin olisi muuten varmaan tullut Ikean kamppeet mutta miehellä ei ollut niin paljon lomapäiviä että olisi voinut käyttää kokoamiseen niin paljon aikaa.
Puustellin viesti oli meillekin että oon suunnitellut liian kalliin ja ison kodinhoitohuoneen, siksi tuo kokonaishinta on niin kallis. No saatiinpa Limosalta kuitenkin sitten lopulta ok-hintaan. Kannattee pyytää tarjous paikallisilta toimitsijoilta myös. Heidän valikoimansa ovat yhtä hyvät kuin isoilla tunnetuilla firmoilla.
Kirjoittelin juuri blogiin budjettipohdintaa: http://kaarnastakoti.blogspot.fi/2015/12/budjetti.html Muutaman tunnin mietin, julkaisenko vai en eikä teksti edes sisällä mitään lukuja :D Kai se on juuri tämä suomalainen sielu ja pelko persiissä, että joku sanoo rumasti. Sanna kirjoitti hyvin, että ei se hinta vaan tarina. Juuri näin se menee ja musta tuntuu, että meidän kuvio poikkeaa yleisesti omakotirakentamisesta sen verran, ettei se välttämättä tarjoa kovin relevanttia tietoa. Tehdään pitkälti hartiapankilla eikä meille esim. tule autotallia ja pihakin on luonnontilassa.
VastaaPoistaKiitos J! Hyvää pohdintaa ja kattavasti sekä kokonaisvaltaisesti.KOmmentoinkin kirjoitukseesi että kilpailutuksen merkitystä ei voi korostaa. Kuten myynti-alalla oleva ystäväni muistuttu: TYhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa! Itsekin olen joutunut opettelemaan kilpailutusta ja tarjousten hakemista ja vähän tinkaustakin: aluksi se nolotti mutta kyllä nyt jo kehtaa kilpailuttaa kun tajuaa että myyjät kehtaa kyllä pyytää ihan poskettomia hintoja!
PoistaKun tekee kaiken itse ei omalle työlle laske hintaa. Kirvesmies voisi tehdä joitain asioita paljon nopeammin mutta harvemmin paljon paremmin. Kyllä tarkka rakentaja tekee itselleen niin viimisen päälle nättiä jälkeä (ellei sitten itse ole suhari) ettei siihen moni ammattimies ala. Harmittaisi maksaa työstä joka on tehty sinnepäin - meillä valikoitui urakoihin (maalaus, talonrappaus ja laatoitus) ihan viimisenpäälle tarkkoja työmiehiä. Joitakin työvaiheita voi isossa talossa olla viisastakin antaa muiden tehdä että talo joskus valmistuu mutta jos ei ole hoppua niin silloin kannattee tehdä itse, hyvin ja ajan kanssa!
Meillä kodin materiaalit on valittu pitkälti sen mukaan että ne kestää kulutusta suurperheessä. Etenkin lattioihin on satsattu. Toisaalta, esim laminaatit makuuhuoneessa eivät joudu kovalle kulutukselle.
Monia kauniita valintoja löytyy tosi kalliita - mutta myös saman tyyppisiä halvemmalla. Se vaatii hiukan selvittelyä ja hintatietoisuutta. Mutta kannattaa!
Meillä on erityisesti miehen toiveesta vedetty linja, että kokonaisbudjettia ei julkisesti huudella, mutta eri osa-alueiden hintoja voidaan kertoa. Esimerkiksi tonttimme hinta (kun on julkista tietoa muutenkin) kerrottiin eurolleen, kerrottiin kaikista viranomaismaksuista jne mitä tontin hinnan päälle tulee ihan eurolleen, lisäksi olen kertonut mm liukuovemme + isojen ikkunoiden hinnan. Kaikille yksityisesti kyselijöille olen myös kertonut ihan tarkkojakin hintoja.
VastaaPoistaBudjettiamme en siis avaa ihan kokonaan, mutta muistan kyllä suunnitteluvaiheesta kuinka paljon tähän asiaan olisin apua kaivannut. Siksipä päätinkin, että kirjoitan jossain vaiheessa blogiin niistä kustannuksista joita en ollut osannut budjetoida. Niitä jotka hukkuvat "isompien" jalkoihin, mutta joista kasvaa ne isot purot. Ne kympit, sataset ja joskus tonnitkin. Ne joista (ainakin meillä) se budjetin ylitys pääosin tulee muodostumaan.
Samoilla linjoilla. Tosiaan, tontit ym ovat julkista tietoa ja sitten ne kaikki lisämaksut siihen päälle ovat informatiivisia budjettia laativille.
PoistaKannatan, hyvä idea kirjoittaa kirjoitus noista(kin) kustannuksista/pikkusälästä jota ei älynnyt edes budjetoida.
Hieman maijamyöhäisenä tartuin minäkin haasteeseen, vaikkakin päädyin lopulta vain pyörittelemään rakentamisen mielekkyyden konseptia - se oli meille se ensisijainen asia, että kun ei vain löytynyt omiin tarpeisiin sopivaa, sillä rahalla mitä taloon oli ajateltu satsata. Harmittaisiko käydä läpi tällainen projekti, jos tekisi vain "mediaanitalon"? Ehkä.
VastaaPoistaMuutaman sanasen kirjoitin tuosta kilapiluttamisesta ja tarjousten haukkailuista. Muutamassa taloprojektissa olen kuullut käyneen sen klassisen, että kun kaikki lasketaan sen halvimman mahdollisen mukaan, ja tehdään jo budjetitkin siltä kantilta ettäm saadaa hulppeita alennuksia sieltä, täältä ja tuolta, niin se on minusta lähtökohtaisesti tosi huono lähestymiskulma.. Aina kannattaisi laskea edes sen todennäköisen, jos ei pahimman skenaarion mukaan tehty budjetti ole mahdollista paperiin raapustaa...