keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Rimakaton tekoa. Akustiikka on jo testattu.


Rimakattomme on 7cm leveää valkolakattua mäntyä. Rako on 1,5cm. Pohjalla on musta maisemointikangas.


Koska takan maalaus on vielä kesken niin piipun kohdalta on vielä katto tekemättä. Tässäp äsiis näkyy tavallaan rimakaton erivaiheet.
Suojamuovi ja villat pilkottaa pohjalla. Sen päällä on musta kangas ja sitten on ladottu rimaa insinöörimäisellä tarkuudella rivi riviltä.


Tässä näkyy rimakatto, vasemmalla "paperinvalkoinen" seinä ja oikealla Vaalean harmaalla Pure & Original kalkkimaalilla "Fresco Ashes" maalattu seinä.

Yläkerran olohuoneen akustiikka on muuten jo testattu. Vaikka siellä on ihan "tyhjää" ei ole huonekaluja, ei mattoja eikä mitään verhoja - niin tuo rimakatton on kyllä ihmeellinen äänten "nielijä"! Olen siihen tosi tyytyväinen. Joten rimakattoa ei ole pelkästään estetiikan vuoksi, vaan myös akustiikan. Joten sen eteen kannatteekin nähdä vaivaa!

19 kommenttia:

 1. Oi se on kyllä kaunis! Tuo on yksi niistä jutuista joita olisin halunnut, mutta joista piti tuon rakennustavan vuoksi luopua. Ehkäpä innostumme joskus tekenään sen vielä itse jälkeenpäin? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, senhän voi laittaa tavallisen katon päälle. Kannattee harkita jos on tarvetta parantaa akustiikkaa. Kun sen tekee itse, niin ei tarvi laskea kenellekkään tuntipalkkaa.... muuttopäivä vaan siirtyy :)

   Poista
 2. Upea! Voi että tykkään! Tällaista mekin haaveilimme, mutta koivuisena. Hinta hirvitti ja jäi toteuttamatta. Noh, kaikkea ei voi saada ja siksi onkin Mukava ihailla muiden ratkaisuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivu-rima on kalliimpaa kuin mänty. Mänty on hiukan punertavaa mutta sopii ihan hyvin tammilattian kanssa. Toisaalta tuossa katossa varmasti maksaa eniten "työ" kun se on hidasta ja tarkkaa hommaa. Jos on hermoja tehdä itse niin ei se liian kalliiksi tule...
   Ja faktahan on että vaikka rakentaa unelma-kotia, kaikkea ei voi saada, monista asioista pitää tehdä kompromisseja työtavan, ajan, tai budjetin vuoksi. Niin se on kaikilla...

   Poista
 3. Oi, miten kaunis! Ja erityisen mielenkiintoista on, että se akustoi! Meillä tulee paljon korkeaa tilaa ja sen akustointi mietityttää kovasti.. Ei olle tehty mitään päätöksiä vielä sisäkatosta, joten tällaisia vinkkejä on kiva laittaa korvan taaksen. :) Mistä tilasitte roimtuksen?

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rimat tulivat K-raudan (Äimänrautio, Oulu) kautta, mutta ovat siis TE-listojen tuote. Meille tuli valmiiksi maalattuna.
   Tämä rimakatto kannattee pitää yhtenä vaihtoehtona. Sen ainut huono puoli on se että rimakaton tekemiseen menee kohtuullisen paljon aikaa sillä se jos jokin on tarkkuutta vaativaa hommaa. Eli jos teettää työmiehillä niin kannattee valita tarkka mies, ja hintaa tulee sitten työtunneista reippaasti. Jos sen tekee itse niin se ei ole kallis.

   Poista
 4. Onpa kivannäköinen! Meillä ei tullut tällainen edes mieleen, hieno idea. Akustiikka on kyllä tärkeää huomioida, hienoa että saitte ns. kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Kahdella ystäväperheellä oli tällainen rimakatto ja totesimme että se on todella kaunis, lisäksi "nielee hyvin äänet". Tämän voi tehdä myös ohuemmasta rimasta jolloin se on ehkä vielä hiukan kauniimpi (no, makuasia) mutta silloin sen tekeminen on vielä työläämpää...

   Poista
 5. Enpäs ole vastaavaan aikaisemmin törmännyt! Huikean hieno!! Ihan piti lukea koko postaus kahteen kertaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Samaa rimoitusta on yleensä konsertti ja luentosaleissa... mutta käy myös hyvin kotona!

   Poista
 6. Tämäpä oli mulle aivan uutta! Näyttää tosi hyvälle ja tuo akustiikkapuolikin kiinnostaa kovasti, joten kiitokset vinkistä! Täytyy jossain vaiheessa tutustua aiheeseen ihan ajan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän viidestä lapsesta lähtee kyllä niin paljon ääntä että tällainen katto tulee tarpeeseen. Uskomatonta ettei tuolla tyhjässä talossa kaiju vaikkei siellä ole vielä mitään huonekaluja, mattoja tms. Muita akustiikka vaihtoehtoja on erilaiset kattoon asennetavat levyt. Tavallinen paneelikattokin katkaisee äänet paremmin kuin suora levypinta. Siparilalla on ihania valmiita rimakaton näköisiä paneeleja..

   Poista
 7. Näyttää uhkaavasti siltä, että toteutatte kaikki asiat samalla tavalla kuin itsekin haluaisin toteuttaa! :D Juuri ihastelin mikrosementtipostausta, sitten takan pinnoitetta, ja nyt vielä tämä!
  Olen uhrannut sisäkatoille ajatuksen jos toisenkin, ja ainut itseäni 100% miellyttävä vaihtoehto tuntuu olevan rimoitus.Hienoja kuvia näistä on netti täynnä, mutta itseäni epäilyttää, että miten se nyt sitten toimisi suorassa katossa, joka ei ole edes erityisen korkea. Vinokatoissahan nämä tuntuvat olevan parhaimmillaan, ja kuviakin on hankala löytää tasakatoista.
  Riman lisäksi olen miettinyt myös ihan tavallista, valkoiseksi maalattua lautaa.

  Mikä teillä on huonekorkeus? Onko vinoa vai suoraa?

  VastaaPoista
 8. Minusta tuo rinakatto näyttää kauniilta sekä vinossa katossa että suorassa. Osa kuvista (jos käyt katsomassa noita uudempia juttuja) on otettu esim eteisestä missä on suora katto ja olohuoneessa taas vino.
  Täysin valkoinenkin rimakatto on kaunis. Se on makuasia haluaako että puu kuultaa lakan läpi (jonka siis pitää olla matta, ei kiiltävä). Toisaalta jos ei laita mitään valkoista sävyä (tai harmaata kuten arkkitehti meille suunnitteli) niin silloin puu kyllä kellastuu ajan mittaan...
  Huonekorkeus meillä on korkeimmillaan... öö... pitääpäs selvittää. En nyt pitkän raksapäivän jälkeen, yömyöhään jaksa millään muistaa.

  VastaaPoista
 9. Heippa! Tykkään todella paljon blogistasi! Kiitos sinulle kun jaksat kirjoittaa niin monista asioista! Nimittäin tämä akustiikka on olllut erittäin sydäntä lähellä ja herättää aina ihmetystä meillä että miksi ihmiset varsinkin uusissa kohteissa eivät välitä suunnitella sitä jo tekovaiheessa. Mietimme monia ratkaisuja ja kyllä tämä hintansa vuoksi on aivan paras ratkaisu. Vielä täytys löytää riittävän tarkka talkoomies :D Oliko tätä mustaa maisemointikangasta saatavilla ihan äimärautiolta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaa maisemointikangasta saa ihan joka paikasta, Äimärautiolta, Bauhausista jne. Sitä menee melko paljon joten tsekkaa mistä saa halvimmalla :)
   Raksailoa teille Sonja!

   Poista
 10. Palaan tähän vanhaan tekstiin, kun sisäkaton valinta alkaa olla ajankohtainen ja rimotus on yksi ykkösvaihtoehdoistamme. Miten teillä nuo rimat kiinnitettiin? Katossa kun ei näyttäisi olevan kiinnitysjälkiä ollenkaan..

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
 11. Äskeinen kommenttini taisi kadota jonnekin internetin syövereihin.. No tarkoitukseni oli kysäistä, että miten kiinnititte rimat kattoon, kun niissä ei näytä olevan jälkiä kiinnityksestä? Olemme itsekin päätymässä nyt mitä luultavimmin rimakattoon, koska se on kustannustehokkain akustoiva vaihtoehto korkeaan olohuonetilaamme. Ja teidän katto näyttää niin hyvältä, että se myös vauhditti päätöksentekoa. :) Mutta nyt tosiaan kiinnostaa nuo tekniset yksityiskohdat.

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
 12. Suvi, kyllä ne on naputeltu paikoilleen ohuilla nauloilla (2kpl/laudan pää). Naulan reiät on niin ohuet ettei niitä huomaa ellei ihan erikseen tirkistele :)

  Meillä oli joulunaikaan koko suku koolla, serkkujakin oli lapsilla monta ja ihan huikea oli tuo katto. Kenelläkään ei levinnyt pää vaikka ääntä riitti... vielä kun aikuiset intoutuivat pelaamaan ja osa soittamaan kitaraa ja laulamaan niin kyllä tästä porukasta volyymiä lähti. Eli meidän kokemuksen perusteella voin myös oikein lämpimästä suositella.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...