torstai 30. huhtikuuta 2015

Kodinekonetilaus Virosta. Suomi hävisi kilpailun.


Niinkuin kaiken muunkin olemme kilpailuttaneet useammassa paikassa tämän rakennusprojektin aikana, myös kodinkoneista pyysin tarjousta eri tahoilta. Aluksi kävin kodinkonetoiveet läpi kalusteliikkeissä ja pääsin aika hyvin kärryille siitä mitä haluan:

1. Pyrolyysi uuni (olisin toivonut myös höyryllä mutta sellaista ei ollut tarjolla minun budjetissa).
2. Induktioliesi.
3. Integroitava jääkaappi ja pakastin
4. Integroitava tiskikone, mahdollisimman tilava.
5. Musta mikro (mustalle seinälle) joka avautuu oikealle (koska se on nurkassa). Vain Siemensiltä löytyi nämä kriteerit täyttävä.
6. Kuivauskaappi arkieteiseen
7. Kattoon asennettava tuuletin saarekkeen ylle. Siemensin malli oli edullisin ja "luotettava" mutta sitä myy ainoastaan kalusteliikkeet, ja koska sitä ei saa elektroniikka-liikkeistä niin se tulee meidän kalustetoimittajan kautta.

Kalustetoimittajilla on melko hyvät "paketit" joten elekroniikkaliikkeillä voi olla vaikeuksia pärjätä heille. Me kuitenkin valitsimme kalusteet erillään (lukuunottamatta tuota Siemensin kattotuuletinta) joten kysyin tarjoukset useasta elektroniikka-liikkeestä. Kiitos hyvistä vinkeistä joita sain teiltä tuonne yhteydeotto-lomakkeellekin! Arvostan todella paljon kaikkia vinkkejä mitä olen teiltä raksa-ystäviltä saanut.

Talouselämän juttu miksi Suomalaiset tilaavat kodinkoneet Virosta sai minut selvittämään myös millaisia kokemuksia muilla raksaajilla on ollut Virosta tilatuista kodinkoneista?

Sain suositukset E-kodinkoneet yrityksestä joka on luotettava ja toimittaa sitä mitä on tilattu. Lisäksi toisin kuin kilpailijoilla he velottavat tilatessa ennakkomaksun ja loput vasta toimituksen yhteydessä.
Pyysin heiltä tarjouksen yllämainituista kodinkoneista AEG-merkeillä lukuunottamatta tuota Siemensin mikroa. Hintaeroa Suomalaisiin tuli tiukan tinkaamisenkin jälkeen tuolle paketille yli 700euroa!!!

Eräs Suomalainen kodinkoneliike selvitti asiaa jopa maahantuojalta asti, olisivatko he voineet laittaa " tarjousta paremmaksi" ja päihittää E-kodinkoneet tarjouksen mutta hintaero jäi lopultakin tuohon 700euroon joka oli tällaisen raksa-projektin budjetissa pysymisen kannalta aivan liian iso jotta kannatetaan kotimaista. Selitykseksi he antoivat sen että maahantuojan Suomen hinnat ovat kalliimmat kuin Virossa. Tämä on tietysti aivan epäreilua ja toivottavasti osaltaan myös tämä kirjoitus edesauttaa reilumpaan peliin vastaisuudessa. He pyysivät etten mainitse blogissa yrityksen nimeä ja aivan selvä etten sitä tee. He olisivat halunneet tarjota koneet Suomesta ja tekivät useamman päivän työn selvitellessään olisiko se mahdollista, kiitän suuresti siitä.

 En tiedä kuinka moni on jo tilannut kodinkoneensa Virosta, tai ovatko kaikki tulleet ajatelleeksi asiaa? Jos ostaa yhden pesukoneen niin ihan ok hoitaa asia lähiliikkeessä. Mutta uskon että suurin osa raksa-perheistä saa useampaan otteeseen pitää exceltaulukkoa siitä miten budjetti aina vain ylittyy. Ja kodinkoneet, niitä kun tulee niin paljon, ovat iso osa budjettia ja on syytä miettiä mistä ne tilaa ja mihin hintaan. Lisäksi voi huomioida sen että myös osa elektroniikka liikkeistä tilaa osan tuotteista suoraa Virosta ostajan osoitteeseen. Joten miksi en tilaisi itse?

Kun tilaat kodinkoneet Viron kautta ne on valmistettu Saksassa (tai mikä ikinä niiden valmistusmaa onkaan) ja ne ovat samaa laatua ja tavaraa kuin mitä myydään Suomessa. Takuut ovat aivan yhtälailla voimassa. Ja jos kodinkoneet menisivät rikki tai tarvitsevat huoltoa, ne voi huollattaa samoilla merkki-huoltomiehillä kuin oman kaupungin liikkeestä ostetut.

Tilausten hakeminen ja tilaus on sujunuttu ongelmitta, suomeksi, sähköpostia käyttäen! Voin lämpimästi suositella. Millaisia kokemuksia muilla on ollut, olisi kiva kuulla?

18 kommenttia:

 1. Meillä myös ajankohtaisia konetarjoukset. Virosta tilaaminen on myös yksi vaihtoehto. Mielellään sitten kuulisimme kokemuksia miten meni kaikkinensa. Tällä hetkellä kyllä eräällä kalustefirmalla on erittäin hyvä konekampanja, johon hintaan ei vielä ainakaan Suomessa ole kukaan muu pystynyt. Saako kysyä mitä tälle tilaamallesi paketille tuli kokonaisuudessaan hintaa? Tietää vähän ettei maksa itsekään ihan päättömiä, :)
  - a.p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan uuden postauksen kodinkoneista kun saapuvat. Nyt maksoimme 20% ja kun tavarat toimitetaan rakennukselle maksamme loput. Muilla on ollut hyviä kokemuksia joten toivottavasti mekin saadaan kaikki perille ehjänä sekä oikeaan aikaan ettei muutto viivästy kodinkoneiden vuoksi.
   Tähän saakka on sujunut ongelmitta ja s-posteihin on tullut nopealla aikataululla vastaukset kysymyksiin.

   Poista
  2. Niin ja suosittelen kysymään tarjosta samoista koneista tuolta E-kodinkoneet niin saat tarkan hinnan ja voit verrata juuri samoja :)

   Poista
  3. Niin miten tuon kodinkonepaketin kanssa sitten lopulta kävi? Pitikö aikataulu ja menikö kaikki muutenkin niin kuin oli sovittu? Suomenkieliset ohjeet ym?

   Poista
  4. Suomenkieliset ohjeet tulivat lopuksi PDF s-postissa, sen on ehkä ainut miinus koko hommassa. Kirjaset olisivat paremmat, mutta niitä ei saa suomen kielellä. Tosin jostain ammattilaisilta kuulin että jos myy suomeen on velvollinen lähettämään suomenkieliset ohjeet. Eihän noiden koneiden "hienouksia" osaa käyttää tehokkaasti ilman opas kirjaa.

   Mutta muuten kaikki sujui mallikkaasti. Koneet tulivat kaikki samalla kertaa juuri ajallaan. Koneet toi posti, jolle maksettiin käteisellä loppusumma (tähän pitää osata varautua) kun koneet kannettiin sisään. Yksi kone numerosarja muuttui, mutta siitä tuli s-postia etukäteen ja saimme samasta koneesta (olisiko ollut pakastin) uudemman version.

   Poista
 2. Kiitos tästäkin vinkistä! Suunnitteilla on jo kesälomamatka (=rakennustarvikehankintamatka) Viroon ja varmasti tullaan aikanaan kodinkoneista pyytämään tarjous E-kodinkoneilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vähän kade teille kaikile etelän ihmisille jotka voitte käydä Virossa rakennustarvikematkoilla. Talo Rautio ja Kaksi SAvua blogeissa on ollut juttua näistä matkoista ja hintavertailua...

   Poista
 3. Me tilattiin edelliseen kotiin kaasuliesitaso Virosta, kun Suomesta ei tuntunut sopivaa löytyvän. Oli ihan tosi helppoa ja kaikki hoitui hienosti. Tilattiin silloin sellaisesta liikkeestä kuin Direct123. Heillä on esimerkiksi suomenkieliset verkkosivut, joten asioiminen on tosi helppoa. Talon kodinkoneiden suhteen ei olla vielä niin pitkällä, että oltaisiin mietitty, mistä ne tilataan, mutta ihan varmasti tullaan pyytämään tarjous myös Virosta.

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että on ihmisillä hyviä kokemuksia :)

   Poista
 4. Me tsekattiin myös Viron valikoima, mutta oltiin varmaan päätetty liian tarkasti, mitä halutaan: valikoima tuntui tosi huonolta. Päädyttiin lopulta ihan kotoisasti Giganttiin, joka kieltämättä löi pöytään hurjan hyvän tarjouksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun saitten hyvän tarjouksen sieltä. Nuo mitä meille tulee, tuolla yllä lueteltuna olivat ihan "peruskoneita" AEG ja Siemens merkkisiä joten niiden kanssa ei ollut ongelmaa kilpailuttaa, löytyivät sekä suomesta että Virosta ja samoilla koodeilla. Lähetin vain listan s-postilla jossa oli kone koodeineen ja sieltä tuli tarjous. En siis itse alkanut käymään läpi netti-sivuilta kun jos useamman tilaa niin saa paketti hinnan anyway, oli sitten mikä tahansa kauppa...
   Siemens kattotuuletin on sellainen ettei sitä saanut kodinkoneliikkeistä vaan se on kytketty tuohon meidän Kalustekauppaan.

   Poista
  2. Joo me haluttiin rosterin väristä Boschia ja Samsungin side-by-side, ja siinähän ne toiveet sitten jo menikin liian vaikeiksi :) varmaan jos olisi aloittanut selaamisen Viron puolelta, olisi lähtöajatus ollut erilainen.

   Poista
 5. Mun mielestä, etenkin, jos on varaa rakentaa aika hintavan oloinen talo, niin aika hassulta kuulostaa että 700 eurosta on kiinni, että et halunnut kannattaa kotimaisia toimittajia.. ehkä sit ymmärtäisin jollain tavalla jos kyseessä olisi oikeesti köyhästä ihmisestä, mutta projektista päätellen tuskinpa.. mua harmittaa tää juttu että nykyään ihmiset ajattelee vain omaa budjettiaan..mä pyrin itse kannattamaan kotimaista yrittämistä niin paljon kuin vain voin, jotta täällä yrittäminen kannattaisi..ja joka taas tuo meille kaikille yhteistä hyvää...

  VastaaPoista
 6. Minäkin olisin mielelläni hankkinut kodinkoneet kotimaasta jos ne olisivat olleet kilpailukykyisia hinnoiltaan. Muutaman kympin hintaeron voi hyväksyä mutta 700e menee yli kipurajan. Ja kun todellisuus on se ettei koneita kuitenkaan tehdä Suomessa vaan ne tulee Saksasta ym. Ja kun huomioi vielä sen että osa kodinkoneliikkeistä myös tilaa tavarat Viron kautta niin olisi ollut silkkaa tyhmyyttä olla tilaamatta itse.

  Mitä tulee omakotitalon rakennusbudjettiin niin kuten kaikessa kirjoituksessa blogissanikin näkee niin olemme tehneet kaiken itse alusta saakka, joten vaikka neliöitä tulee runsaasti (210m2, meillä on viisi lasta) niin budjetista pidetään tiukasti kiinni, alusta loppuun saakka.
  Kyse on pankin rahoista, jotka tämä perhe maksaa korkojen kera vielä pitkään tulevaisuudessa, kuten kaikki muutkin rakentajat joten on oikeus käyttää järkeään.

  Osa syy miksi tämän kirjoituksen kirjoitin on se että myös yrittäjien on syytä huomioida tämä fakta että Virosta tilatut koneet ovat todellakin niin paljon halvempia että ne kannattee tilata sieltä ja mikäli mielii pysymään kilpailussa mukana niin asialle pitää kiireesti tehdä jotain.
  Kuten kirjoituksesta käy ilmi suomalainen suuri kodinkoneliike selvitti asiaa maahantuojalta ym ja AEG, Siemens tuovat koneeet eri hinnoilla Suomeen kun Viroon joten kilpailu on hankalaa. Tämähän ei ole kuluttajan syy. Tälle asialle on syytä yrittäjien tehdä jotain tulevaisuudessa.
  Lisäksi, jos lukee tuon linkin kautta Talouselämän kirjoituksen niin käy selväksi etten todellakaan ole ainut Suomalainen joka on huomannut tämän hintaeron.

  VastaaPoista
 7. Toki jokainen tilaa mistä haluaa, ja tiedän, että todellakin koneet valmistetaan muualla kuin Suomessa, valitettavasti.. mutta asia, joka edelleen noidenkin kirjoituksien jäljeen on se, joka minua vaivaa, että, vaikka kuulostaakin typerältä maksaa se 700e enemmän, niin silti minä itse maksaisin sen..ja kritisoin sitä, että miksi ihmiset ei halua tukea kotimaisia yrittäjiä.. toki tilaatte kalusteenne mistä haluatte, mutta haluan herättää keskustelua.. meitä suomalaisia on kehoitettu kannattamaan kotimaisia ja etenkin paikallisia yrityksiä.. jos kaikki tilaa ulkomailta tarvitsemansa, niin pian meillä ei ole palveluita.. Mutta, sitten positiiviseen asiaan, kiitos kivasta blogista.. olen saanut hyviä vinkkejä rakennukseemme.. mukava kun perusteellisesti käsittelet asioita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva jos tästä blogista on hyötyä muille rakentajille. Itse olen blogeja lukiessa hoksannut monia asioita joita ei olisi tullut mieleenkään, kun juuri nyt ei ole ketään muita ystäväperheitä rakentamassa ja vinkkejä antamassa.

   Ja samaa mieltä olen kotimaisen suosimisesta, siksipä tästä on hyvä keskustella ja saattaa myös yrittäjien tietoon (mikäli he blogeja ehtivät lukemaan) että rakentajat ovat suuren hankkeensa kanssa hintatietoisia toisin kuin ehkä silloin jos on hankkimassa yksittäistä mikroa tai esim uutta pyykkikonetta. Kun tarvitsimme vuokra-kotiimme pyykkikoneen ja kuivausrummun ei jaksettu edes kilpailuttaa oman kaupungin liikkeitä vaan käveltiin lähimpään kauppaan ja valittiin aikalailla summamutikassa se mikä tuntui olevan tarjouksessa ja kuulosti parhaalta. Uskoisin että jokaisen rakentajan täytyy pitää kiinni omasta budjetistaan (joka on aikalailla pankin sanelemaa) ja helposti sisustus ja kalustusvaiheessa löytyisi aina jotain kivempaa ja parempaa ja jos ei ole tarkkana niin reippaasti kyllä menee yli. Meidän kodinkone-osio meni kaikeista huolimatta kalliimmaksi mitä olimme budjetoineet. Emme olleet osanneet arvioida että integroidut jääkaappi/pakastin ovat kalliimmat ja liesituuletin oli myös paljon kalliimpi kuin mitä olimme varanneet budjettiin. Joten meille tuo 700e säästö oli tervetullut kun kokonaisuus kuitenkin maksoi enemmän kuin mitä oli suunnitelmissa.

   Kalusteet ja takka tulee Oululaisista yrittäjiltä joista on täällä blogissa aiemmin kirjoitettu. Molemmista on saatu mitä parhainta palvelua mutta myös parhaat tarjoukset. Ja nekin kilpailutettiin pitkään ja hartaasti. Se on osa tätä omatoimirakentamista ja välillä jo toivon ettei työpäivien jälkeen tarttis enää lukea ja kirjoitella s-posteja ja kysellä hintoja ja tehdä excel-taulukkoja. Kohta se on onneksi ohi kun kaikki valinnat on tehty. Mutta jos joku asia on "helppoa" kun ottaa valmiin talopaketin niin se on tuo että talofirmoilla on kaikki tuotteet valmiiksi kilpailutettu ja paremmat hinnat valmiiksi joten ei tarvi kuin valita valmiista kansiosta. Kun tietää (edellisestä taloprojektista) että talopaketin ostajana saisi sisustus-materiaaleista sen reilun 20% alennusta kaikesta, ilman että kilpailuttaa ja kyselee tarjouksia joka paikasta, se välillä huokailuttaa...

   Poista
 8. Saisiko anonyymikauppiaalta tilinumeron niin anonyymiasiakas laittaa kannatusmaksuksi miljoona drakmaa, näin aluksi. Eikä tarvitse toimittaa mitään. Muitakin tuettavia löytyy ja on ehtinyt kadota joten vauhtia, jos kesälomalta ehtii.

  Ei kannata suoraan uskoa näitä "paketoijia", kuka hullu antaa katteensa asiakkaalle, häh. Keittiökauppiaatkin tekee katteensa muulla kuin lastulevyllä - arvaa millä. Alennusprosentti voi olla huikeat 20% ja enemmänkin kunhan lähtöhinta on korkea! Sen lisäksi että sama tavara on netissä selkeästi edullisempaa, se tulee ajoissa ja valikoimat ovat hurjasti isommat. Kotimainen palvelu on myytti, kaikki eivät edes vastaa puhelimeen

  VastaaPoista
 9. Messut on hyvä tsänssi ostaa, kodinkoneliikkeille kuten gigantilla on toimittajien edustajia siellä ja silloin hinta menee saksantasoa tai allekin jos kelpaa poistuvat mallit.
  Höyryuunista puhuin pitkään Boschin edustajan kanssa ja meinas että a) vie tilavuutta uunista b) ei käytetä usein ratkaisuna siemenssillä ja boschilla on höyrylisävaruste tavalliseen monitoimiuuniin liitettäväksi. Oikeassa höyryiuunissa on myös helposit kalkkionglemaa ja lisähuolta. Jos käyttää päivittäin niin sitten asia erikseen. Saapa nähdä miten on käytännössä, nyt konee ton paketissa raksan nurkassa vielä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...