sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kotikuvia. Lattiakokemuksia: SBL mikrosementti, Timberwise parketti ja Concept laatat.


Ei enää raksakuvia. Vaan enemmänkin KOTI-kuvia. Ei kylläkään mitään stailattuja vaan sellaisia räpsäyksiä kun olen arjen touhuissa ehtinyt ottamaan (pahimmat lelukasat ja lattialla lojuvat vaatteet viety pois).


Keittiössä ja ruokatilassa meillä on 60x60cm Concept greige laattaa. Lattiavalinnoista ja pohdinnoista voi lukea tarkemmin täältä: betonilattia vai laatat?
Olen ollut todella tyytyväinen tähän laattaan. Ehkä hiukan yllättävästä syystä.

Pitkään kävimme tiukkaa keskustelua tulisiko koko taloon SBL mikrosementtipinnoite ( eli betonilattia) vai osaan kivilaattaa? Laatta-lattioissa on aivan viheliäistä pestä saumoja jonne kaikki mustikkasopat imeytyy. Betonilattioissa ei ole sitä murhetta.  Toisaalta betonilattiat ovat melko uudenlaista materiaalia ja markkinoilla on todella monenlaista tuotetta ja osasta tiedetään 100% varmasti että betonilattiat imasee kaiken rasvan lakan läpi huokoiseen betoniin. Tästä syystä mies ei suostunut ottamaan meille keittiöön betonilattiaa kun valmistaja ei löytänyt yhtään referenssiä jossa tuotetta olisi käytetty nimenomaan keittiössä yli 5v.

Concept laatat ovat Värisilmästä. Ne ovat todella lähellä betonin tuntua mutta kiven tyyppisesti hiukan elävämmät.


Yllättävä hyvä puoli on ollut se että eläväinen pinta on armollisempi kaikille pienille roiskeille ja muruille ja keittiön lattia näyttää siistiltä vaikkei sitä ihan joka päivä ehtisikään imuroimaan saatikka luutuamaan.  Kun muaalla talossa on betonilattiaa siinä erottuu jokainen hiekanjyvänenkin.

No kukapa valitsisi kotiinsa lattiat sen mukaan ettei tarvitsi siivota niin tiheästi?
Tai ainakaan kehtaa sanoa sitä ääneen :) Monenlaista lattiaa on ehditty kokeilla ja elää sen jälkeen kun perheesemme on tullut lapsia.
Muovimatto (ihan kamala opiskeluaikaisen vuokrakodin lattia) joka on sopivasti laikukas ei paljon pienistä tahroista hetkahda. Jos laiskotti ei tarvinut tarttua luutuun.
Pienisäleinen tummahko tammiparketti jossa oli paljon värivaihtelua oli myös helppo puhdistettava kun sotkut eivät häirinneet silmää.
Vaalean beige, kiiltäväpintainen valoa peilaava kivilattia oli armoton. Joka tahra oli pestävä luutulla ja lattiat pestävä ennenkuin kehtasi pyytää vieraita kylään. Ei toista kertaa!
Vaalea valkosaarnilaminaatti oli kohtuullisen helppo. Tahrat näkyivät jos niitä tuli, pääasiassa kuitenkin helpompi kuin kiiltävä kivilattia.
Concept-laatta (isot laatat jotta saumoja vähemmän) näyttää arkenakin puhtaalta, kunhan pahimmat leivänpalat imuroi. Voi suositella!
Betonilattiat esim. vessassa ovat aivan parhaat. Ei saumoja. Helppo pestä puhtaaksi vaikka joku harjoittelisikin (äidin kielloista huolimatta) seisaallaan pissaamista.


Portaat ovat Jaleportailta Lumijoelta (arkkitehdin piirustusten mukaan tilattu). Harjattua ja valkolakattua tammea. Aulassa portaiden alla, näkyy mikrosementtilattia, arkisemmin betonilattia jonka tekemisestä on monta postausta ja löytyypä jopa videonpätkä. Kuvia ja video betonilattian tekemisestä.Betonlattiaa meiltä löytyy koko alakerta mm. lastenhuoneiden lattiat ja arkieteisessä, suihkutiloissa, saunassa ja kodinhoitohuoneessa. SBL mikrosementtiä voi laittaa myös kosteisiin tiloihin.
Olen tykännyt lattiasta todella paljon sen ulkonäön vuoksi. Arkieteisessä meillä on lattiassa moninkertainen lakkaus koska se joutuu kovalle kulutukselle (tällä hetkellä imuroin sieltä hiekkakasoja noin 2-4x päivässä ja todellakin on pihan teko melko korkealla prioriteeteissä). Suurista hiekkamääristä huolimatta en ole huomannut minkäänlaisia naarmuja tai kulutuksen merkkiä.
Lastenhuoneet lakkasimme vain kahdesti ja valitettavasti pikkupoikien huoneessa jossa siirrellään lelulaatikoita ja ajetaan pikkuautoilla ja muuteen vaan hakataan miekkoja lattiaan on useampia naarmuja jo tullut. Betonilattian kestävyys ei ole kiven luokkaa, se on hiukan kovempaa kuin parketti. Jos joku nyt tekee näitä lattioita lastenhuoneeseen niin suosittelen laittamaan useamman kuin 2x lakkaa. Lakkaaminenhan ei ole kova homma (sienellä vaan vedellään sitä joka paikkaan että huokoinen betonipinnoite sen imee kunnolla).


Mutta aivan ehdottomasti kaikesta eniten pidän meidän Timberwise  Classic Nordic (tarkoittaa kevyesti valkaistua, jottei kellastuisi ajan kanssa) harjatusta tammiparketista. Mikään ei ole niin ihanaa paljaiden jalkojen alla kun puu. Olohuone (joka muuten on sisustukseltaan keskeneräinen ja sohvakin hankkimatta, pakko kommentoida) on oma maailmansa kun sen lattiana on tammiparketti joka erottaa sen muista tiloista.

Meiltä löytyy siis kolmenlaista lattiaa, Concept kivilaatta, SBL betonilattiaa ja Timberwisen lankkuparkettia. Tämä koti on kahden "määrätietoisen" (miten sen nyt nätisti ilmaisisi?) rakentajan kompromissi... mutta lopputulokseen olen silti tyytyväinen myös näiden lattioiden osalta!

Syksy ja kellastuneet lehdet näkyvät jo puissa. Muistan viime vuoden ja keltaiset lehdet puissa. Seisoin noiden ikkunoiden äärellä ja yritin uskotella itselleni että ensi vuonna tähän aikaan me asutaan jo täällä, ihan oikeasti elellään .... se tuntui aika uskomattomalta mutta niin se on vaan totta. Tänä vuonna saan katsella ruskaa omasta kodista!


Mukavaa alkavaa viikkoa jokaiselle. Tsemppiä jokaiselle raksaperheelle, raksailoa, työniloa ja nauttikaahan työnne jäljestä ja tekemisestä!

14 kommenttia:

 1. Kauniita on nuo teidän lattiamateriaalit! Meillä taitaa olla eteisen laatta aika saman tyyppistä, tosin se on vaaleampaa harmaata. Mutta hyvä laattaa varsinkin eteisessä, niin ei ihan kaikki hiekat näy. Arkieteisessä (joka ei vielä ole siinä käytössään) on 5x5 harmaa mosaiikki, ja se vaikuttaa valitettavasti heikommalta kuin luulimme. Siihen on siis saatu jo muutama kolhu lattialle tippuneilla esineillä, ei lupaa hyvää kun varsinainen arkieteis-käyttö alkaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Lyde. Lapsiperheessä kauneus ei pelkästään riitä vaan pintojen pitäisi olla myös kohtuullisen helposti siistinä pysyviä. Harmaa lattia taitaa olla hyvä valinta ja nyt se on lisäksi muotia :)
  Kun muistan miten itse yritin etsiä raksablogeista kokemuksia materiaaleista koitan nyt mahdollisimman tarkasti ja totuudenmukaisesi kuvata miten ne meillä toimii. Kaikki kodit eivät tosin joudu yhtä isolle kulutukselle... :)
  Toivottavasti teidän arkieteinen kestää... jatkossahan sinne tömähtelee enimmäkseen painavia reppuja :) Raksatyökalut ovat melko vaarallisia, terävinä ja painavina saavat minkä tahansa materiaalin särkymään jos kolahtavat maahan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä postauksesta! Tuli tarpeeseen, kun lattiamateriaalit ovat olleet nyt mietinnässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva jos tästä kirjoituksesta on hyötyä pohdintoihin :)

   Poista
 4. Hei, kiva kuulla positiivista tuosta Consept Greige laatasta, meille tulee nimittäin juuri sitä samaa. Ei tosin keittiöön, vaan eteiseen ja osaan vessoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on todellä suosittu laatta eikä yhtään turhaa. Todella hyvä valinta!

   Poista
 5. Kiitos hyvästä postauksesta. Minäkin olen bongannut upeat Consept laatat Värisilmästä, nyt täytyy ihan tosissaan pistää se laatta harkintaan eteiseen, vessaan ja kodinhoitohuoneeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sain. Pitää pyytää tuota miestä joskus kirjoittamaan meidän talon energia-jutuista kun on hänen heiniään. Meillä on siis maalämpö (sekä varaukset aurinkopaneeleille) ja ymmärtääkseni tuo maalämpö otettiin sen vuoksi että isossa perheessä vedenkulutus on sitä luokkaa että tarvittiin jotain järeämpää kuin mitä normaalisti passiivitalon lämmitykseen olisi tarvitttu.

   Poista
 6. Kiitos tästä. Hieman jälkikäteen tulen näitä juttujasi lukemaan kun edelleenkään sun kirjoitukset ei löydy Bloglovin'ista. Oliko sulla muuta seuraamiskanavaa? Lukijaksi mun on turha rekisteröityä kun mulla on erilliset google-tilit blogille ja itselleni ja vaihtelee kummalla olen koneelle kirjoittautunut. Sähköpostipäivitykset voisivat olla ihan hyvä myös.

  Mutta siis juuri tänään pohdiskelin miehelle että laitettaisiko mikrosementtiä pikkuvessaan joka tulee olemaan lasten ja vieraiden käytössä. Kiva kuulla että olette olleet siihen tyytyväisiä siivoamisenkin puolesta. Lisäksi voisi kiinnostaa laittaa se arkieteiseen, mutta tosiaan pohdituttaa sen kestäminen.

  MIllainen neliöhinta materiaaleille tuli?

  VastaaPoista
 7. Pahoittelut Essi, ja muut bloglovinilla seuraavat ystävät. Olen yrittänyt lisätä uudelleen blogin b.l onnistumatta - lukuisia kertoja. Olen myös ottanut yhteyttä heidän tukeen saamatta apua. www. karolinanpuutarha.blogspot.com, toinen blogini jota kirjoitan näkyy siellä normaalisti mutta tämä raksablogi ei. Harmittaa tosi paljon!
  Yritän taas kokeilla ja ottaa yhteyttä jos saisin sen sinne.

  Jos laitatte arkieteiseen tuota mikrosementtiä niin suosittelen että teette kuten meillä (sbl myyjien sekä Pinturan miesten ohjeen mukaan) että laitatte massan päälle 5 kerrosta lakkaa. Vaikka saan 2x päivässä imuroida hiekkaa tuolta eteisestä lattiassa ei ole naarmun naarmua. Olen tosi tyytyväinen.

  Koska teimme lattiat itse - lopullista materiaalin kulutusta ja neliöhintaa ei ole laskettu. Voi olla että itse tehtynä olemme käyttäneet enemmän massaa kuin jos ammattimies olisi sen tehnyt. Jouimme nimittäin tilaamaan lisää tuota mikrosementtiä kun taas pohjustusta meni vähän kun asentajan ohjeen mukaisesti laitoimme sitä ainoastaan betonissa oleviin halkeamiin jotka verkotettiin. Meidän lattia oli ehtinyt jo "elää" yhden talven yli joten olimme luottavaisia että uusia halkeampia ei enää tule.

  Tässä lainaus SBL saadusta sähköpostista kun kysyin hintoja.

  Meidän kuluttajahinnat mikrosementille ovat seuraavanlaiset:
  - Märkätiloihin (ts. vanhan laatan tai vesieristeen päälle), huokoisille betonipinnoille sekä pääsääntöisesti lattioihin asennettuna mikrosementtimateriaalit sisältävät karkean pohjamikrosementin (Grueso)ja värillisen pintamikrosementin ohentimineen sekä pintalakan. Tämän kokonaisuuden neliöhinta on n. 55,-€ (sis. alv 24%)
  - Tasoitetuille pinnoille, levypinnoille yms. pinnoille joihin pohjatasoitusta ei tarvita ja joilla ei ole mekaanista kulutusta mikrosementtimateriaalit sisältävät vain värillisen pintamikrosementin ohentimen kanssa sekä pintalakan. Tämä kokonaisuus on n. 30,-€/m2 (sis. alv 24%)

  Emme tosin ole omille lattiolle laskeneet hintaa. Pitäisipä laskea kun on tiedossa neliöt ja materiaalin hinta.
  Jos muistelen oikein niin Pinturan (Oulun seutu) valmiiksi tehdyt neliöhinnat ovat jotain 80-90e luokkaa. Kannattee pyytää tarjous. Nyt kun on itse tehty niin ymmärtää kyllä että työn osuus neliöhinnasta on iso. Meillä meni noiden lattioiden kannsa puolet enemmän aikaa kun olimme varanneet.

  VastaaPoista
 8. Moikka!

  Meille on mahdollisesti tulossa mikrosementtiä ja eksyin kyseisellä hakusanalla vahingossa mahtavaan blogiisi. Kysyisin, että kuinka teillä on toteutettu tuo mikrosementin ja parketin yhtymäkohta? Kuvassa näyttää, että teillä ei ole siinä mitään eritasolistaa... Onko valu mikrosementin alla siis jonkin verran korkeampi kuin parketin alla vai kuinka olette saaneet molemmat materiaalit samalle tasolle?

  Kiitollisena jo etukäteen vastauksesta,
  Veera :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei valitettavasti ole mikrosementti-parkettilattiaa muulla kuin meidän makuuhuone-pukeutumishuoneen ja yläkerran suihkun välissä. Siinä mikrosementti ja parketti ovat kyllä ihan samassa tasossa mutta meillä on tulossa siihen vielä korkeahko kynnys jottei vesi hulahda parketeille...

   Olohuoneen parketti rajoittuu laattalattiaan ja porras-askelmiin. Yksi syy miksi mies halusi tehdä tuon yläkerran lattian laatoista oli nuo portaat joiden tekeminen mikrosementillä olisi voinut olla haastavaa. Tosin tuskin olisi nyt jälestäpäin ajateltuna.

   Onnea projektiin!

   Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...