perjantai 4. joulukuuta 2015

(Raksa) Blogin tarina... Vuosi aloituksesta!

Sain syksyllä Karolinan Puutarha blogiin haasteen kirjoittaa blogini tarina, tarinan kirjoitus on vielä vaiheessa mutta päätin laittaa "Blogini tarina-haasteen" kiertämään myös raksablogeissa. Olisi mielenkiintoista kuulla tarinaa blogin nimestä, sen synnystä, millä ideologialla blogia kirjoitetaan, mitä se on antanut, miten aiotte jatkaa?

Meidän raksablogimme on pian yksi vuotias (tammikuussa), vaikkakin aloitin raksan vaiheista bloggaamaan omassa "perheblogissa" jo hiukan aiemmin. Siinä vaiheessa kun ensimmäiset kirjoitukset ilmestyivät blogiin oli raksa jo hyvinkin puolessa välissä.

Ensimmäisessä kirjoituksessa Tervetuloa KOTI-blogiin  kirjoitinkin "Alunperin ei ollut tarkoitusta tehdä rakennusblogia sillä ajattelin että niitä on jo tarpeeksi ja ettei minulla raksa-elämä-kiireiden keskellä ole mitään annettavaa muille. Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin nyt raksan edetessä. Valintoja tehdessä olen iltamyöhään lukenut rakentamiseen liittyviä blogeja ja kommenettja ja pohdintoja eri materiaaleista ja työvaiheista, kiitollisena siitä että joku on "viitsinyt" raksakiireidensä keskellä jakaa ainutlaatuisesta elämänvaiheestaan ja yhdestä elämän suurimmista projekteista tarinaa. Erityisesti materiaali ja sisustusvalinnat ratkaisut ovat arvokkaita, eikä vähintään kaikkien lukijoiden kommenttien vuoksi. Kaunistelematta siellä tulee faktaa mitkä materiaalit ovat kestäviä ja mitkä eivät. Noihin kokemuksiin uskon enemmän kuin myyjien puheisiin.
Tässä blogissa kirjoittelen raksakuulumisia ja pohdintoja ja olen äärettömän kiitollinen kommenteista ja ideoista, niitä tässä metsästelen!"


Arvelen että muiden blogeihin kommentoimalla ja olemalla aktiivinen myös omaan blogiin löytää lukijoita jotka kommentoivat ja jakavat ideoita. Joskus näyttää hurjalta että blogia on käynyt lukemassa yli 500 ihmistä päivän aikana (täytynyt olla jokin erityisen vetävä juttu?!) mutta niin kauan kuin kukaan ei kommentoi, lukijat ovat vain tuntemattomia numeroita ja "tyhjää". Kommentit, ohjeet, ideat ja vinkit ovat olleet itselleni - meidän raksalle aivan erityisen merkittävä blogianti.
Yksi antoisaa keskustelua herättänyt kirjoitus oli Mustista keittiöhanoista. Näiden kommentien perusteella meille löytyi sitten musta Tapwellin hana.


Blogin kirjoittamisessa yhdistyy valokuvaaminen ja kirjoittaminen. Rakennusaika on erityinen projekti ja on kiva "dokumentoida" sitä itselle muistiin ja sukulaisille ja kauempana asuville ystäville "tiedoksi". Raksa-aika on kuitenkin jokaisella (uskoisin) sen verran työlästä aikaa ettei siinä huvikseen aloitella "uusia luovia harrastuksia".  Useampi kirjoitus on syntynyt siitä kun olen kotona selvitellyt eri vaihtoehtoja ja ominaisuuksia ja niiden pohjalta kirjoittanut tekstin ja kysellyt siinä sitten muilta kokemuksia. Jos olen johonkin yritykseen ollut yhteydessä olen voinut kirjoittaa saamani tiedot myös blogiin.


Asia jota pitkään selvitin blogeja lukemalla oli betonilattioiden "kulutuksen kestävyys". Kirjoitin lopuksi jutunkin Kivilaatat vai mikrosementtipinnoite? Päädyimme lopulta SBL mikrosementtiin ja sen tekemisestä löytyy paljonkin juttua blogista sekä video: Betonilattian teko!
Kokemuksista kirjoitin:  täällä!

Rakennusblogille tyypillistä (mutta ei välttämätöntä) on että omatoimi-rakentaja kertoo tarjouksia pyydettäessä kirjoittavansa blogia ja mikäli päädytään ottamaan tuote teiltä voidaan vasta-palvelukseksi hyvästä tarjouksesta (alennuksesta) linkittää blogiin "yhteistyökumppanin" yrityksen sivut ja mainita heidät asiaan liittyvässä kirjoituksessa. Tämä menettely vastannee "nykyaikana" sitä että pidetään kodissa taloesittelyjä ja saadaan sitä vastaan parempi tarjous. Blogin markkina-arvo on todellisuudessa varmaan paljon parempi sillä siinä ei tavoiteta asiakkaita kerran muutaman tunnin ajan (vieraiden on vaivauduttava tiettyyn aikaan kohteeseen) vaan vielä vuosia ja vuosia kauppojen jälkeen joku voi löytää blogikirjoitukseen "googlettamalla". 
Koska omatoimirakentaja joutuu pyytämään joka ikisestä asiasta tarjousta ( ja mitään massatarjouksia heille ei anneta kuten avaimet-käteen rakentajille) blogia kirjoittamalla voi saada parempia tarjouksia. Saako blogia kirjoittavat rakentajat myös parempaa palvelua.... ? Voisi ainakin pitää paikkaansa reklamaatioiden kohdalla.

Osa yrityksista eivät ole halukkaita antamaan alennusta blogikirjoitusta vastaan ja se saattaa joskus harmittaa sillä he kuitenkin hyötyvät blogista ja kirjoituksista todella paljon ja saattavat jopa luvan kanssa käyttää sitä omaan markkinointiin. Tässä lähinnä ajattelen esim. Passiivikivitaloja joiden onnistunut "tähti-projekti" me amatöörirakentajat olemme. Toisaalta eipäs tarvitse olla kieli keskellä suuta kun heistä kirjoitan. Kokemukset ja kirjoittamani jutut ovat niin aitoja kun olla ja voi. Mutta voisin silti toivoa jotain pientä kädenojennusta vaikkapa joululahjan muodossa...?!Blogin käännekohta on tietysti ollut muutto. Oli aivan ihanaa kun uuden kodin muuttoon liittyvissä blogikirjoituksissa niin moni "vertaistuki-raksabloggaaja" ystävä kävi kirjoittamassa onnentoivotukset ja ihastelemassa ensimmäiset koti-kuvat! Vaikka muuton aikaan oli kiire ja nettikään ei heti pelannut uudessa kodissa olin niin tärkeää päästä blogiin ilmoittamaan että kyllä: Muuttolupa heltisi ja täällä ollaan! Sitä tunnetta ei voi kyllä kovin moni muu jakaa...

Blogin nimi "KOTI-blogi" ei ehkä ole kovin mielikuvituksellinen kun ihastelee ja vertaa monien raksablogien upeita nimiä. Nimi kuitenkin kiteyttää sen mitä me olemme tehneet: Kodin. Pysyvän. Tarpeeksi suuren että tällainen suurperhekin mahtuu lopunelämää tässä asumaan. Ajatuksena oli myös valita sellainen nimi että halutessani voin rakennusajankin jälkeen jatkaa vielä kirjoituksia kotiin liittyen. Blogia kirjoittelen omaksi ilokseni ainakin siihen saakka että viimeinenkin naula on lyöty, terassit, ulkorakennukset ja viherhuoneet ja pihat tehty valmiiksi. Eli ihan vuoteen tai kahteen täällä ei hiljene.

Ja nyt haaste eteenpän! Mikä on sinun blogisi tarina? Olisi kiva kuulla...

http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html
Lisää rakennusblogeja täällä!

6 kommenttia:

 1. Hei, huomasin tuon mustan altaan heti kuvasta. Onko sinulla jo jotain kommentteja puolesta/vastaan näistä komposiittialtaista? Mietimme musta tai harmaata. Valkoista ei uskalla vaikka se kävisi parhaiten kalusteisiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TYkkään tosi paljon tuosta mustasta väristä sekä altaan koosta. ISo allas on ihan huippu :)
   Meillä se on ollut nyt käytössä 6kk ja hienoista kulumista altaan pohjalla on... aika näyttää miten se kestää. Tumman mustassa haalistuminen tietysti korostuu. Miksi ei valkoista? Jos se sopii ottaisin kyllä.

   Poista
 2. Voi Karoliina minkä teit! Olet nyt antanut minulle jo kaksi blokitekstiaihetta peräkkäisissä kirjoituksissasi :D Ja kun niitä vanhojenkaan ideoiden toteuttamiseen ei tunnu nyt löytyvän aikaa :D Mutta lupaan vastata haasteeseen, mutta milloin, sen naa nähdä :) Blogin syntytarinaa olen tosin kyllä jo aikalailla kertonutkin. Blogi vietti 1v synttäreitä joku aika sitten, mutta sitäkään kirjoitusta en ole vielä ehtinyt tehdä. Kummallista kun tämä raksaaminen, töiden teko ja arjen pyörittäminen ei jätä aikaa bloggaamiselle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitat ihan huippuja kirjoituksia - niin ajatuksella ja inspiroivia - niitä on aina iloa lukea! Ei mitään vaadetta sen suhteen kuinka usein pitäisi kirjoittaa. Blogin kirjoitukselle ei varmastikkaan meinaa riittää aikaa raksan ja arjen pyörityksessä mutta kun omat ystävät eivät jaksa kuulla raksa-pohdintoja ja valintojen pähkäilyä niin on ihan huippu että on blogi minne voi ajatuksiaa kirjoittaa muistiin ja sitten vielä saa kommenttia mikä toimii mikä ei!! :)

   Raksailoa teidän projektiin!

   Poista
  2. Voi Kiitos Karoliina! Kiva jos mun kirjoitukset on inspiroivia. Ajattelen susta ihan samalla tavalla, sun kirjoitukset on niin hyvin valmisteltuja ja perusteellisia. Kiitos siis myös niistä :) ja kiitos tsempeistä, nyt aletaan kallistumaan jo voiton puolelle :)

   Poista
 3. Kiitos mahtavasta blogista! Täältä saa paljon vinkkejä ja apuja tällainen projektin alkupuolella oleva rakentaja:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...