torstai 9. huhtikuuta 2015

Politiikkaa.. rakentamisesta, työnteosta ja Suomen tulevaisuudesta.



En ole poliitikko, en kuulu mihinkään puolueeseen enkä edes saa äänestää vaaleissa kun en ole Suomen kansalainen mutta ajattelimpa sittenkin sanoa jotain mitä mieltä olen asuinmaani politiikasta ja tulevaisuudesta.

En voi olla ihmettelemättä tämän maan työvoimapoliitiikkaa. Satuinpa nimittäin jonkin aikaa sitten juttelemaan ystävän kanssa joka ihmetteli miksi rakennamme talomme aivan itse alusta loppuun?
No kokonaisuus on tietysti hiukan monimutkaisempi kuin se että työvoima on kallista kaikkine työantajamaksuineen ja vakuutuksineen. Joten jos osaa, isot säästöt saa kun käyttää omaa työvoimaa. Olihan meillä raksan alussa oli useamman kuukauden miehen kaverina oikea kirvesmies mutta kun kesälomat oli ohi ja rakentaminen siirtyi ilta ja viikonloppuvaihteelle ei kirvesmiehelle ollut enää 100% työtä. Ja kas, tämä maa toimii niin että kun jäät työttömäksi niin et voi enää ottaa 2-3työpäivän urakoita enää vastaan.

Älytöntä minun mielestä! Toki työttömyysturvan kuuluu olla hyvä, mutta kuka siinä voittaa jos ei saa ottaa edes satunnaisia urakoita vastaan koko talven aikana?
Meidän projektia olisi nopeuttanut jos aina kun tietty vaihe olisi saatu pakettiin (esim sähköt vedetty tms) olisi tullut kirvesmies urakoimaan miehelle kaveriksi muutamaksi päiväksi. Mutta työvoimaa ei löytynyt tällaisille pätkähommille. Kuinka paljon Suomessa on tällaista työttömyyttä jota ei voi "katkaista" tai menettää kaikki ansaitut tuet???


Jotta saadaan lapsille jatkossakin ilmainen koulutus ja resurssit riittää yhä suuremman ja sairaamman vanhusväestön hoitamiseen yhteiskunnan varoilla (kaikille tasapuolisesti esim kalliit syöpähoidot) Suomalaisten on kaikkien tehtävä työtä ja työttömyys on saatava nolliin.
Ja aivan kuin ei sitä työtä riittäisi jokaiselle???!
Yhteiskunnasta löytyy ihan valtavasti työsarkaa. Sen sijaan että maksetaan tukia, miksei maksettaisi siitä että ihminen tekee jotain rahojen eteen. Saksassa työttömyyttä ei paljon ole, mutta töitä on "keksitty" sellaisista viroista lähtien että kaupan panttipullopalautuksessa seisoo ihminen joka heittelee pullosi pussista putkeen. Ehkä tämä jo menee hiukan liiallisuuksiin (tilastot näyttää hyvältä) mutta oikeaa, tärkeää työtäkin löytyisi. Vanhuksia hoidetaan jatkossa yhä pidempään kotona (ei laitoksissa), mutta kukaan ei käytä ulkona, kukaan ei käy lukemassa muistisairaalle lehteä (lapset asuu ulkomailla), kukaan ei käytä kävelyllä. Näitä tehtäviä varten ei tarvita hoitoalan koulusta, riittää kun on puhdas rikosrekisteri ettei varasta mummojen hopealusikoita.


Entäs sitten sairaslomat. Kannatan sitä että sairaana saa 100% palkan kolmelta päivältä eikä tarvitse mennä tarttuttamaan työkavereita työpaikalle. Se on ihmillistä. On myös hienoa että yhteiskunta sallii äitien ja isien jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta (3päivää). Mutta entäs ne kaikki muut sairaslomat?
Ihmisten odotetaan tekevän yhä pidempää työuraa (varmasti ihan järkevää jotta saadaan veronmaksajia jotka maksaa lasten/vanhusten hoidot) mutta mitä iloa siitä on jos työkuntoa ei enää ole? Ystäväni Ruotsissa jäi vastikään sairaslomalle loppuraskauden syiden vuoksi. Mutta ei 100% saikulle niinkuin Suomessa olisi tehty vaan 50%, jolloin hän kävi "puolikuntoisena" juristitoimistossaan hoitamassa kaikki keskeneräiset paperi-asiat kuntoon ja perehdyttämässä seuraajansa jotta sai sitten jäädä hyvillä mielin pitkälle lomalle.


Suomessa murehditaan myös siitä että äidit pitävät liian pitkiä äityis ja vanhempain vapaita eivätkä ole hyviä veronmaksajia yhteiskunnalle. No tässäkin voi katsoa poliitikot peiliin. Kun on joustamatonta niin ei auta kun olla 100% työttömänä, 100% sairaana tai sitten 100% lasten kanssa kotona. Mitäs tekee naapurimaan mammat, he saavat pätkiä vanhempainvapaansa miten lystäävät, jos haluavat käydä välillä esim työpaikaallaan kesän tekemässä töitä niin siitä hyvästä vanhempainvapaa-päivät vaan siirtyvät eteenpäin. Kun itse olen ollut äityislomalla ja työpaikalle tarvittiin pikaisesti työntekijää sain kyllä järjestettyä miehen hoitamaan vauvaa (joskus oli myös 90v pikkumummo hätä-apuna) ja pääsin esin neljäksi tunniksi apuun mutta siitä ilosta menetin sen päivän äityispäivärahan eikä todellakaan niitä päiviä siirtynyt eteenpäin tulevaisuuteen.
Ehkä äidit palaisivat nopeammin työelämään jos vanhempainpäivien suhteenkin olisi joustoa?


Olisikohan tässä minun suurimmat vaaliteemat. Valitkaa te hyvät ihmiset päättäämään sellaisia poliitikkoja jotka saavat Suomeen työtä, veronmaksajia ja joustavuutta.


PS. Tämä oli ensimmäinen poliittinen kirjoitukseni ja lupaan että se myös tähän jää, jatkossa kirjoitan taas rakentamisesta.

7 kommenttia:

  1. Heja Karo! Jatka vain näillä poliittisilla jutuill! Suomi tarvii herätä näissä asoissa! Kolmas Blogi? ;)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vaan tsempeistä Annu mutta kolmas blogi on mullekkin jo liikaa. Mutta kun mies on raksalla eikä ole kenelle purkaa näitä tunteita syviä niin pitihän ne ajatukset tänne laittaa jakoon. Jos vaikka joku ois samaa mieltä. Tai eri mieltä.
    Jos oisit lähempänä niin voitas parantaa maailmaa yhdessä :)

    VastaaPoista
  3. Työn verotus on meillä kyllä uskomattoman kovaa, mutta siltikin vaan itse tykkään töitä täällä tehdä, enkä ainakaan nyt ole aikeissa muuttaa ulkomaille. Ehkä sit joskus, kun pääsen eläkkeelle. Olen joskus miettinyt tätä myös siitä näkövinkkelistä, että montako tuntia minun pitää tehdä töitä, jotta voisin omasta firmastani ostaa tunnin omaa työtäni? Käytetään ymmärtämisen helpottamiseksi helppoja lukuja, eli oletetaan että isännöitsijätoimisto veloittaa yhdestä tunnista tasan 100 euroa, sis. ALV 24%. Isännöitsijätoimisto on äärimmäisen tuottoisa alvin maksaja, koska vähennyspuolella meillä ei ole juurikaan mitään. Mitä nyt joskus vähän ostetaan kopiopaperia, toimistotarvikkeita yms. mutta huolto- tai siivousfirmoille tyypillisiä kalliita koneita meillä ei ole. Joten verottaja ottaa meille tulevasta rahasta heti kättelyssä ekan neljänneksen. Isännöitsijätoimiston suurin kuluerä on palkat, mehän olemme palvelualan yritys. Joten toinen neljännes asiakkaalta saadusta satasesta menee palkkojen sivukuluissa, myös TyEL maksun suuruus on 24% ja Sotumaksuun kuluu 2,12%. Siinä meni toinen neljännes. Tässä kohtaa voitaisiin sanoa että työntekijät - kuten minä - saavat palkkansa, josta verottaja ottaa omat prosenttinsa progression mukaan, sanotaan nyt vaikka 25%, ja siinä kyljessä on vielä työttömyysvakuutusmaksut, työntekijän Tyel ja muita pikkuvähennyksiä. Sen jälkeen jää jäljelle neljäs neljännes - siis työläisen nettopalkka, jolla pitää elää. Joten summa-summarum - jos ostan omalla nettopalkallani yhden tunnin omaa työtäni, minun on pakko tehdä 4 tuntia itse töitä, jotta voisin maksaa laskun omalle yritykselleni. Vähän yksinkertaistettuna näin tämä menee? Ja jos oikein tarkasti lasketaan, niin toki meille tulee yrityksenä vielä paljon muitakin kuluja, mm. koulutus, kesälomat, sairaspoissaolot, työterveyshuolto, yms.

    Mutta en minä valita. Tähän on jo niin totuttu. Äänestämässä meinaan kyllä käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkoisen valaiseva kommentti.
      Minäkin olen sitä mieltä että jokaisen on veroja maksettava että voidaan taata kaikille hyvä yhteiskunta ja huolehtia lapsista ja vanhuksista, ja muista heikommassa asemassa olevia. Mutta hullultahan se tuntuu että pitää tehdä neljä tuntia töitä jotta voi ostaa itseltään tunnin työtä. Samansuuntaisia ajatuksia (mutta en koskaan saanut laskettua) minulla oli joskus kun kiukuttelin kun joudun aika ajoin viikonloppuisin tahtomattaan töihin. Vaikka viikonloppukorvaus on hiukan parempi se ei riitä siihen että jos käyn töissä neljä tuntia voisin sillä rahalla ostaa kotiin siivojan siivoamaan ja pesemään perheen pyykkejä neljä tuntia.
      Parempi on siis (ison perheen äidillä) tehdä lyhennettyä työviikkoa jotta ehtii siivota ja huolehtia perheestään kuin että tehdä yhteiskunnalle töitä 100%, alalla jossa on huutava pula työntekijöistä.

      Nämä laskutoimitukset myös havainnollistavat miksi kannattee rakentaa itse kun osaa vaikka olisikin muulla alalla töissä.

      Poista
  4. Totta turiset Karolina :) Tuo Mikan kommentti on kyllä myös niin totta.

    VastaaPoista
  5. Me olemme oman remonttimme myötä ihmetelleet useasti miksei laman(kaan) aikana saa työntekijöitä/urakan tekijöitä. Ystävä jolla on rakennusprojekti eri puolella Suomea, ihmettelee samaa. Ammattimiehet tulevat kahden viikon joustavalla aikataululla (=kaikki seisoo sen aikaa), lämmitysjärjestelmän tekijät piti tilata satojen kilometrien päästä kun paikallisilta firmoilta ei tullut vastausta tarjouspyyntöihin tai tarjousta ei koskaan toimitettu meille vaikka penäsimme sitä useaan kertaan. Onneksi on tuttuja ammattilaisia ja pätevä paikallinen alan yritys jotka ovat oman osuutensa tehneet hyvin ja sovitun mukaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoiselta tuntuu. Kyllä työnteko pitäisi olla aina ja jokaiselle kannattavaa. (Kannattavampaa).

      Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...