perjantai 6. helmikuuta 2015

Toimiva talo suurperheelle? Pohjakuvia.

No ihan ensiksi hiukan määritelmästä suurperhe. Täällä pohjoisessa kun asutaan niin suurperhe monesti tarkoittaa viittätoista lasta. Meillä on (vain) viisi lasta mutta olen ottanut itselleni luvan käyttää perheestämme nimistystä suurperhe (sillä en ole keksinyt parempaakaan).

Millaisia asioista otimme huomioon kun aloimme suunnittelemaan ja rakentamaan lapsiperheen taloa? Tai millaisista tarpeista uuden kodin rakennusprojekti lähti? Millaisia valintoja teimme kun neliömäärä ja budjetti tuli vastaan.

Lasten makuuhuoneiden määrä.
Jokaiselle lapselle ei mielestäni tarvitse AINA olla omaa huonetta vaan lasten on hyvä oppia myös elämään toistensa kanssa. Kuitenkin omaa tilaa tarvitaan isossakin perheessä ja jokainen lapsi on ainutlaatuinen, jossain kasvu  vaiheessa omakin huone on välttämätön. Lapsille makuuhuoneita tuli neljä, tarkoittaen että jokainen joskus (jatkossakin) jakaa huoneen toisen kanssa.
Tulevaisuudessa kun lapset muuttavat pois, tarvitaan edelleen vierashuoneita niin että kaikki mahtuvat kerrallaankin kylään. Lisäksi joskus voi olla luksusta esim oma työhuone. Elän siinä toivossa että tämä meidän koti jää pysyväksi (ellemme työn tai muun syyn perässä joudu muuttamaan joskus pois) ja että voimme vielä keski-iän jälkeenkin asua talossamme, eikä se jää liian suureksi. Olisi harmi että talo olisi ylisuuri ja lasten muutettua olisi pakko muuttaa pois.Keittiö ja ruokailu.
Isossa perheessä ollaan paljon yhteisissä tiloissa ja juhlia on paljon. Nämä tilat eivät kuitenkaan kooltaan ja toiminnoiltaan poikkea muista taloista. Nykyään kaikissa suurehkoissa kodeissa on väljät tilat keittiössä. Mitä mietin (mutta en toteuta) oli a) kaksi tiskikonetta? b) kaksi jääkaappia? c) kaksi uunia? Käytännöllistä ehkä nyt tulevat kymmenen vuotta mutta eivät välttämättömiä. Toisen jääkaapin hankin mahdollisesti viherhuoneeseen tai alakertaan joten siellä voi pitää kesällä kylmää juotavaa yms ja juhlien aikaan saadaan ylimääräistä jääkaappihyllyä kakuille (rakastan juhlia ja aivan alkuun harkitsin jopa kylmäkaapin rakentamista mutta mitenkäs se unohtuikaan?).
Se mitä pisimpään harkitsin oli kaksi uunia. Siis miettikääpä joulua, uuttavuotta ja lounaita ystävien tai sukulaisten kanssa? Olisi aivan mahtavaa jos olisi kaksi uunia missä laittaa ruokaa. Puhumattakaan nyt leipomispäivistä. Paistaminen on aina se hidastava tekijä.
Meille tulee kuitenkin kaksi pakastinta (mies ei vieä tiedä). Toinen keittiöön ja toinen alakertaan (mahdolliseti arkkumalli) jonne voin laittaa marjoja ja niitä leipomuksia.Kodinhoitohuone- pukeutumishuone.
Aiemmassa kodissa lasten vaatekaapit olivat kodinhoitohuoneessa josta myös päästiin suihkuun/kylppäriin. Koko perhe pyöri samassa pienessä tilassa (sinänsä kodikasta) joka aamu. Mietin että vaatteiden etsimispisteen ja kylppärin olisi kiva olla jatkossakin lähekkäin. Se että pyykit saa suoraan koneesta/kuivausrummusta vaatekaappiin ilman haahuilua ympäri taloa on luksusta. Nytkin meille tulee koko perheen vaatekaapit (lukuunottamatta minut walk-in closet/ pukeutumishuonetta yläkerrassa) alakertaan kodinhoitohuone-pukeutumishuone yhdistelmään. Ystävältä sain vinkin laittaa jokaisen lapsen kaappiin alimmaiseksi lanka-korin käytettyjä vaatteita varten, sitten hyllyjä ja lopulta ylös tanko paitoja ja neuleita varten. Vaatekaappirivistöä vastapäätä tulee pyykkitorni jonka molemmilla puolin on korkeat kaapit, toinen likavaatekoreja varten , toinen puhtaita viikaamattomia pyykkejä varten. Jos äiti silloin tällöin joutuu tekemään viikonlopun töitä saattaa kahden viikon työputken jälkeen kodinhoitohuoneessa olla ruhtinaalliset puhtaiden(kin) vaatteiden kasat. Nyt ne tulee kaappiin piiloon odottamaan viikausta ja silitystä.
Lisäksi huoneessa on korkea peili ja keskellä rahi.
Ja siitä pääsee myös näppärästi kylpyhuoneeseen. Kun lapset kasvavat eikä yhteistä pukuhuonetta kaivata voi jokainen käydä etsimässä sieltä puhtaat vaatteet ja pukeutua huoneessaan... nähtäväksi jää miten nyt niin hyvät ideat toteutuu teini-ikäisten kanssa. Mielikuvitus ei aina riitä...Arkieteinen.

Isossa perheessä eteinen voi todellakin olla logistiikan pullonkaula. Yleensä kaikki ovat lähdössä yhtäaikaa ja jokaisella on jotain hukassa. Jos tilaa on vähän niin parhaimmallakaan organisaatiokyvyllä ei saa pidettyä tallessa pipoja, hanskapareja, luistinpareja, kumppareita jne. Uuden kotimme arkieteinen on suunniteltu niin että ovesta tullessa on kuivauskaappi jonne menee märät kamppeet. Sitten tulee penkki ja ikkunan alla naulakko johon jokainen saa reppunsa. Penkin alle tulee laatikot jonne koululaiset voivat jättää ne koulukirjat ym joita ei juuri nyt tarvitse kouluun kantaa. Seinälle tulee vielä kaverinaulakot takeille. Liuku-ovikaapistoon tulee kengille, kumppareille, luistimille, sisäpelikengille, ratsastuskengille, lumilautakengille, monoille, jalkapallokengille jne säilytystilaa. Jos näilläkään järjestelmillä ei ala tavarat pysyä paikoillaan niin ei sitten millään! Liukuovikaapiston nurkassa on keskuspölyimurin pistokse niin että imuri on aina "iskukunnossa"...

Lisäksi suunnitellessa uutta kotia mietimme myös "teini-vaihetta" lasten kanssa. Meille molemmille on tärkeää että lapsilla on kavereita ja koti on sellainen jonne myös ystävät ovat aina tervetulleita. Jo nykyään tupa on usein täynnä kun koululaisilla on jokaisella kaverinsa kylässä tai pojat viettävät peli-iltaa. Kuten ylimmästä kuvasta näkee, portaat alakertaan kulkevat keskellä taloa, sivuttaen keittiön ja ruokailutilan joten meille ei "vaan livahdeta" alakertaan vaan näemme ketä tulee ja menee (kontrollantti-vanhemmat!), toisaalta on sekä aikuisille että nuorille rentoa jos teiniväellä on myös omaa tilaa. Sitä rakensimme piharakennukseen jonne on tulossa "peliluola" pingispöytineen. Aika näyttää miten se sitten toimiikaan...

5 kommenttia:

 1. Tosi hyviä ratkaisuja teillä! Samoja elementtejä meilläkin, mutta koska neliöitä oli käytettävissä vähän "hintsusti", jouduttiin joistain arkitoiminnoista tinkimään. Uudessa talossa tulee silti olemaan esimerkiksi arkieteinen ja erillinen pukuhuone, jotka on huikea parannus nykyiseen verrattuna! Keittiössä minä tein juuri noita valintoja joita luettelit, ja meille on tulossa kaksi tiskikonetta ja jääkaappia. Voihan ne laittaa sitten joskus pois, jos ei tunnu enää siltä että olisi tarvetta. Tuskin jaksan katsella samaa keittiötä montaa kymmentä vuotta, eli joskus joku keittiöremppa tulee kuitenkin tehtyä. Jos siis tuolla talossa pysytään, enää en samalla tavalla kuvittele että tuo on lopullinen koti, niinkuin vielä ekan talon kohdalla luulin. Aika näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla miten teillä sitten pelittää "tuplavehkeet"... Toista jääkaappia kyllä kipeästi tarvitaan aina tämän tästä, joten ajattelin että se alakertaan/ulkorakennukseen sijoitettuna toimii varsinkin kesällä hyvin kun grillataan ulkona, pidetään kylmää juotavaa ym. Ja sen saa sitten pois päältä kunnes on taas juhlat tai joulu. Minä elän siinä toivossa että tämä on meidän loppuelämän koti, niin hartaasti sitä tehdään ja suunnitellaan juuri meidän perheelle sopivaksi. Mutta että samalla huomioonottaen perheen eri vaiheet, pikkulapset, teinit+kaverit, myöhemmin sitten lapset perheineen. Katsotaan mitä elämä tuo eteen... ??!

   Poista
 2. Kiva seurata tätä teidän rakentamista/suunnittelua! Me ollaan rakennettu kaikki talot vain sen mukaan, mikä sillä hetkellä on tuntunut hyvältä/kivalta ratkaisulta.. Olis mukava osata suunnitella kaikkea noin kuin te, niin ei aina tarvis olla uutta tekemässä��
  Nytkään ei tiedetä asutaanko tässä enää vuoden päästä... Meillä budjetti on sanellut aina paljon myös taloa/kokoa/materiaaleja!
  Tää on varmaan meijän elämän tapa?!��

  Täytyy tulla joku päivä ihasteleen raksaa.
  Maria.k

  VastaaPoista
 3. Kyllä on haasteellista suunnitella talon toimintoja niin, että talo mukautuisi eri ikävaiheisiin. Toisaalta kaikkeen ei voi varautua ilman että tekee ittensä sekopäiseksi valintojen äärellä ;)
  Jokainen lapsiperhe on erilainen ja tarpeet erilaisia, yleispäteviä ohjeita tuskin voi kukaan antaa. Hienoa, että raksaperheitä on bloggaamassa ja vertaistukea saa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kodin tarpeet ja toiminnot riippuvat niin paljon siitä minkä ikäisiä lapsia on ja millaisia asioita harrastetaan - ja mitkä asiat elämässä on tärkeitä, kokkaus, juhlat, isot harrastetilat, halutaanko pitää sauna-iltoja isommalle väelle vai onko koti vain ja ainoastaan itselle rauhoittumispaikka.

   Toimivia lapsiperheen talo-ratkaisuja on bongaillut viime vuosina kun olen kylästellyt ystäväperheiden luona, mutta kaikkia huippujakaan ratkaisuja ei välttämättä saa omaan kotiin "mahtumaan". Vaikka saakin suunnitella unelmien kotia, joutuu käytännön syistä tehdä kompromissejä. Minusta on kiva seurata lapsiperheiden talosuunnitelmia. Vaikuttaa siltä että vasta se toinen (tai kolmas) koti alkaa olemaan käytönnöllisyydeltään hioutunut sopivaksi. Jännityksellä odotan miten meidän talo nro 2 täyttää suurperheen vaatimukset :)

   Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...