maanantai 2. helmikuuta 2015

Keittiö ja kalusteet - viimeiset muokkaukset ja tarjousten hakemista.

Meillä on nyt se vaihe rakennuksella että keittiö ja kalusteet pitäisi saada valittua ja tilaukseen.

Keittiön piirsi ja suunnitteli arkkitehtimme, sisähavainnekuviin pyysin sekä valkoisen että mustan keittiön. Havainnekuvista on ollut huomattava apu keittiötä suunniteltaessa sillä normaalistihan keittiöliikkeet suunnittelevat keittiöt siten että suunnitelman ja 3D-mallin saa vasta kun kaupat on tehty. Valmiit suunnitelmat ovat myös jonkin verran helpottaneet tarjousten hakemista joskin kuvat eivät vielä kerro mitä kaapit sisältävät.


Kuvat arkkitehti Juha Paananen  www.arkkijussi.fi

Aiemmasta rakennusprojektista opimme että kalustetarjousten kilpailuttamisella säästää paljon rahaa. Toivottavasti nytkin saamme hyvät ja mieluiset kaupat.

Keittiö on ainakin meidän kodissamme "kodin sydän" ja oman perheen kesken tai saadessamme vieraita viihdymme keittiössä hyvin syöden ja herkutellen.  Keittiö on myös keskeisellä paikalla sillä olohuoneeseen kuljetaan keittiön ja ruokatilan ohi, samoin kun alakertaan mennessä.
Näin ollen keittiön materiaalivalintoihin olen panostanut siinä mielessä että ne ovat mieluiset ja kestävät.

Tarjouksiin olen pyytänyt:
1. Rungot mustana/tammen sävyisenä (tosin joku osasi jo vinkata että mustan kaapin sisälmyksistä et löydä mitään),
2. Mattamustan tammi/mäntyviilutetun harjatun oven
3. Keittiötason tammikuvioisena laminaattina (sillä oikean tammitason öljyämiseen/hoitamiseen/varomiseen ei aika riitä) tai HTH keittiöltä saa lakatun oikean tammitason jota ei tarvitse hoitaa. Onko kenelläkään tästä kokemuksia (nopsaan blogeista ei löytynyt)?

Vaikkakin uriteut kaapinovet (kuten kuvassa) ja ilman vetimiä olevat keittiöt ovat todella kauniita eleettömyydellään olen miettinyt seuraavia käytännön juttuja:
- Ilman vetimiä pienet pullataikina kädet sotkevat koko laatikon, ura on hankalampi puhistaa kuin esim metalli vedin.
- Oviin tulee puhtaistakin käsistä rasvatahroja jotka näkyy mustassa ovessa hyvin.
- Ura vetimellä tai pienellä vetimellä jääkaapin ja pakasteen ovet on hankalempi saada auki (koululaisillakin?)
Keittiö, jossa on tilaa rentoutua, viihtyä ja juhlia
 Esim. tämä Seven Black Oak/HTH olisi yksi vaihtoehdoista.

Minimalistisen ilmeen antava ajaton keitti¨p

 Keittön saarekkeeseen on suunniteltu kuvan tyyppinen hyllykkö jonne saamme lasten kanssa kerätä kokki-kirjamme. Varmuuden vuoksi hyllykkö on saarekkeen ikkunanpuoleisessa päädyssä jos sattuisi että kirjat eivät aina olisi ihan järjestyksessä. Aiemmassa keittiössä keittokirjat olivat laatikossa ja kun etsin piparkakkutalo-taikinan oikean jämäkkää reseptiä piti purkaa aina koko laatikko sillä se kirja sattui tietysti olemaan aina alimmaisena.

Arkitehti suunnitteli keittiön nurkkaan "Aamupala kaapin". Sinne tulee siis kahvinkeitin, vedenkeitin ja leivänpaahdin. Keittiöliikkeissä aamupalakaapin toteutusta on mietitty, rulo-ovea en sittenkään halunnut sillä se rikkoisi tuon mustan takaseinän. Nyt ajatuksena on että pöytätaso altaalta jatkuu takaseinään asti ja tavallinen kaapinovi (noin 56cm) - joka aukeaa ikkunaan päin, peittää aamupalakaapin.

Photo/Styling: by Therese Knutsen - My home - Kitchen


Tämä kuva sekä paljon muita idea-kuvia mustaa keittiötä varten löytyy:

https://www.pinterest.com/KarolinanPuutar/musta-keitti%C3%B6-black-kitchen/

Kuten ylimmästä havainnekuvasta voi hoksata, keittiöön on suunniteltu kattoon upotettava liesituuletin (kauko-ohjaimen ei passaa mennä hukkaan). Olisikin kiva kuulla millaisia kokemuksia on Siemensin liesituulettimesta mallista LF959RB50? Muutoin olen kodinkoneiden osalta "tyytynyt" perustasoon. Perus jääkaappi ja pakastin no-frost systeemillä ovat oikein toimivia (mutta ilman tuota nofrostia voi järkky minkänäköinen on lapsiperheen pakastin = vuokrakodissamme kun ei mitään hienouksia ole). Oikeasti pakastimiakin saisi olla kaksi, mutta minäpä haaveilenkin siitä toisesta pakastimesta sitten tuonne alakerran varastoon (se tulee olemaan ehtona hirvimetsästyksen aloitukselle).
Uuni on ainut johon toivoisin vähän luksusta, meillä kun mielellään leivotaan ja kokataankin (taas raksan jälkeisessä elämässä) usein. Pyrolyysi ja höyry-uuni kun löytyisi sopuhintaan niin olisin iki-hyvilläni!

Kun keittiö on prioriteetti ykkönen, kodinhoitohuoneeseen olen päättänyt hankkia sitten huokeampaa kalustusta, siellä sitten painottuukin hyvä suunnittelu ja niistä ideoista laitan jossain vaiheessa ihan oman postauksen.

Minulla on unelma. Kun kotimme saa aikanaan valkoisen rappauksen ja lämpimän puun väriset tehosteet pintaansa olisi ihana jos Alvar Aalto-tyyppinen teema jatkuisi myös sisätiloissa Witka Wood Suomalaisilla ovimalleilla, liuku-ovilla sekä kaapistojen liuku-ovilla.
Olen suorastaan rakastunut olen tuohon valoisen lasin ja puun yhdistelmään.

 

Liuku-ovi kaappeja meillä tulee arkieteiseen ja vieraseteiseen. Jos saamme hyvän tarjouksen niin myös kodin sisäovet tulisivat witka woodilta.

Structure White Oak

Wc ja kylpyhuonekalusteet on suunniteltu vaalean tammen värisiksi, seinien ollessa valkoiset ja lattian harmaata laattaa. Myös mustat kalusteet houkuttelivat mutta koska vain yhdessä vessassa on luonnonvaloa/ikkuna epäilin että musta imee liikaa valoa ja tekee tiloista ahtaat.
Harmikseni en ole saanut yhdestäkään kalusteliikkeestä mieleisiä wc-kalusteita, näyttää ettei 80, 100 ja 120cm altaita löydy mieluisia.

Svedbergiltä löytyy kauniit kalusteet ja joka kokoa olevat altaa. JOY allas olisi haaveissa "vieraseteiseen". Se tarkoittaa että kalusteita tulisi useammasta paikasta. Ainakin K-rauta myy näitä kalusteita.

Kertokaapa mitkä on teidän parhaat vinkit ja ohjeet kalustesuunnitteluun ja kauppojen tekoon?
Mukavaa viikkoa jokaiselle raksaajalle ja rakentamisesta haaveilevalle,
Karolina

9 kommenttia:

 1. Löysin juuri blogisi, ja lukaisin läpi. Kiva löytö!
  Asumme täällä samalla alueella.
  Meillä on musta-valkea keittiö, ja olen tykännyt kyllä siitä todella paljon, ja tykkään edelleen.
  Silti saattaisin nyt tehdä kokovalkoisen.
  Meillä mustat ovet ovat viilua, ja niissä elämä näkyy. Ja juurikin nuo pienet sormenjäljet.
  Vähemmän lika näkyy valkeissa korkeakiiltoisissa ovissa. Niitä en tosin enää laittaisi.
  Ja vetimet meiltä löytyy myös, ja on ne kyllä käytännölliset. Hyviä nuo sinun perustelusi.
  Vaikkakin itse olen sitä mieltä, että kaiken ei tarvitse lapsiperheessä olla aina järjestyksessä, ja siistinä. :) Kohtuus kuitenkin.
  Tuo pyrolyysiuuni olisi ihana, se meiltä puuttuu.
  Induktiolieden jos laitatte, niin vedenkeitintä ei sitten enää tarvitse. Itse möin pois, kun tähän muutettiin. Vesi kiehuu tosi nopsaan sillä.
  Puisesta tasosta luovuin myös juuri samasta syystä.
  Kalustekauppojen tekoon ei valitettavasti ole nyt antaa ideoita.
  Kaikkea hyvää loppuraksa-aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan hurjasti, tässäpä tuli monta ajatuksen arvoista ideaa, hyvä kun joku voi kokemuksen perusteella kommentoida.
   Kun asut lähistöllä niin tervetuloa sitten jossain vaiheessa kun pidetään keittiö yms näyttö. Laitan blogiin sitten ilmoitusta!

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia! Ja kiitos myös edellisestä kirjoituksesta talomateriaalin valintaperusteista. Samat pohdinnat mulla tän päivän blogitekstissä... Mä muuten törmäsin siskon ystävän talossa aivan mahtavaan aamiaiskaappiratkaisuun, jossa kaappi oli täyskorkea (samaan tasoon kuin integroidut jääkaappi ja pakastin) ja siinä oli täyskorkeat pariovet. Ne pariovet sai avaamisen jälkeen käännettyä kokonaan rungon sivussa kulkevaan koloon, eli kun vettä keitti tai leipää paahtoi, ei tarvinnut jättää ovia siihen rumasti auki (vaikeuttamaan ohikulkua). Kaappiin oli lisäksi laitettu ihan tavallinen mikro (selvää säästöä kun ei tarvi sitä integroida), integroitu uuni (eivät halunneet mitään rikkomaan kalustelevypintaa) ja sitten hyllyjä. Jos kiinnostaa, niin voin laittaa meilillä sulle kuvia joita sain siitä napsaista :) ai niin, ootko sä Bloglovin'issa? Yritin etsiä, mutten löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyipäs :) tuo iPadin Bloglovin'in appsi ei jostain syystä löytänyt, mutta sitten selaimen kautta löytyi :)

   Poista
  2. Essi, kiva jos löytyi, en tiedä miten se erikseen pitäisi sinne linkittää..?
   Kuulostaa aivan tosi mielenkiintoiselta idealta, jos vaan saat napattua kuvaa niin laita s-postiin: karolinanpuutarha@gmail.com (se on tuo mun puutarha blogin osoite mutta en ole tehnyt toista osoitetta tätä blogia varten). Kun arkkitehti ehdotti aamupalakaappia olin ihan ihmeissäni mikä se on ja arvelin ettei me sellaista tarvita mutta nyt niitä näkee siellä ja täällä ja alan todella lämmetä ajatukselle ettei kahvinkeittimet ja muu roina olisi aina esillä. Toki vieraiden tullessa ja kahvia juodessahan se kaappii on kyllä sitten auki... eli puolensa silläkin!

   Poista
 3. Heippa Karolina!
  Mistä olet ottanut kalustetarjouksia? Oletteko jo päättäneet mistä otatte?Minä voin suositella Limosa-keittiöitä Limingasta, palvelu pelaa ja saat juuri sitä mitä haluat! Me ollaan otettu jo kolmeen taloon kalusteet sieltä, sieltä saa myös noita erikois altaita yms.kaikkea mitä vain haluat. Se tehdään mittatilauksena, mitä ei löydy valmiina:) Kannattaa ehdottomasti kysyä tarjous myös sieltä. Toimitus on myös nopeaa..
  Mainitsin M:lle viimeksi kun kävi meillä!
  Terkuin Maria.K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Maria, olen kuuluu myös monelta muulta ystäväperheeltä hyviä kokemuksia ja nähnyt kauniita keittiöitä, tarkoituksena kysyä tarjousta myös Limosalta. Olen käynyt monessa liikkeessä ja kysynyt tarjoukset sieltä mistä olen löytänyt "oikeanlaiset" keittiönovet. Hintahaitari on melko leveä kun katsoo excel-taulukkoa johon olen hinnat kirjannut.
   Terveiset tuli perille, M kun on niin tarkka raksa-budjetin suhteen niin kyllä sillä jää tällaiset asiat mieleen ;)

   Poista
  2. Hyvä. Tuolta oikeasti saa juuri samat esim.ovet kuin muualta, vaikka myyjät väittävätkin toista! Se on niiden myyntikikka�� kokemuksella puhun!��
   Maria.k

   Poista
 4. Tuli mieleen yksi asia pyrolyysiuuneista. Opin itse valitsemaan uunin jossa ei ole irroitettavia "ritilöitä" sisäseinillä vaan ne on integroitu uuniin. Kaikki semmoiset irroitettavat osat pitää poistaa uunista puhdistuksen ajaksi (ja jynssätä itse).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...