lauantai 21. helmikuuta 2015

Sisäseinien maalit - mattapintaa vai puolihimmeää? Millaisia kokemuksia lapsiperheessä?

Kohta päästään raksalla jo maalaamaan. Ihan epäuskoinen olo!

Kun nyt värisävyt alkaa olla suunnilleen valittu (katso kuvat alla) niin vielä pitäisi päättää tuleeko maali täyshimmeänä vai puolihimmeänä? Haluaisin kuulla millaisia kokemuksia teillä on täyshimmeistä seinistä puhtaanapidon näkökulmasta? Miten täyshimmeät maalatut seinät ovat kestäneet lapsiperheissä? Mitä asioita olette ottaneet huomioon maaleja valitessa?

Luin että kodin sisäseinissä kannattaa käyttää himmeää maalia koska sillä muodostaa hyvän ja rauhallisen taustan. Tällöin muu sisustus pääsee paremmin esille. Himmeä tai täyshimmeä maali antaa anteeksi myös maalattavan pinnan pienet epätasaisuudet, jotka taas kiiltävän maalin alta korostuisivat. Katossa käytetään yleensä täyshimmeää maalia.

Kiiltävä pinta heijastaa hyvin valoa, mutta näyttää hieman tummemmalta kuin matta.
Mattapinta taas näyttää seinällä pehmeämmältä ja vaaleammalta kuin kiiltävä.

Mutta tuo puhtaanapito? Mattapintaisuuden vuoksi ei voi hangata seiniä puhtaaksi (hankaus jättää täyshimmeään kiiltävän pinnan joka peittyy vaan uudelleen maalaamalla, pitääkö paikkaansa?). Ei huvittaisi maalata seiniä joka kesäloma uusiksi. Edellisessä kodissa sain melko hyvin "ihmesienellä" pahimmat viirut ja naarmut seinistä. Mutta kuten jo aiemmissa postauksissa oli keskustelua sain vinkkiä ettei lapsiperheeseen kannate ottaa täysmattaa maalia.

Värit lampun alla

Ajopuu, Laasti ja paperi. Puhdas valkoinen "Paperi" tulee seinien väriksi. Lattia tulee vaalean harmaaksi tummuusasteeltaan "Laasti". "Ajopuu" taittaa ruskeaan joten se on vaan tässä kontrastin vuoksi.

Värisävyt luonnonvalossa
Arkieteisen väritys. Musta liuku-oviseinä, muut seinä valkoiset vai harmaat?

Sävyt hehkulampun valossa

Alakerran lastenhuoneiden väritystä. Harmaa lattia, valkoinen paperi, tehosteseinät "Laasti" tai tummansininen Tikkurila M429 (harmaampi kuin "Denim"). Huomaa tuo "Laasti" ja "Paperi" väripalasten erot luonnon valossa verratunna  yllä olevaan kuvaan jossa se oli hehkulampun alla.

Sävyt luonnonvalossa (ikkuna)
Alakerran eniten rinteessä ja pimennossa olevaan huoneeseen valitsin lämmintä sävyä. "Kenno" sopii mielestäni hyvin harmaan lattian ja valkoisen "Paperin" kanssa.
Keltaisen värin energisoivasta vaikutuksesta varoitetaan. Onkohan tämä sitten hyvä valinta meidän superenergisille kaksoispojille jotka edelleen nukkuvat hiukan kevyehkösti.... ? Jos ei niin pitää maalata sitten toisella värillä myöhemmin päälle.

4 kommenttia:

 1. Juurikin samaa kiiltoastevalintaa tein maaleihin. Puolihimmeällä mennään, juurikin sen vuoksi että seiniä pystyisi myös pyyhkimään.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, hyvä kun tälle minun "puhtaanapito" ajatukselle löytyy muiltakin samansuuntaisia ajatuksia. Vaikka kovasti on ammattilaiset sitä mieltä että täyshimmeä olisi paras. Käydään tällä viikolla materiaaleista vielä palaveria tuolla raksalla arkkitehdin kanssa...

  VastaaPoista
 3. Minulla on makuuhuoneessani paperi-sävyn valkoinen kolmella seinällä ja Y487 Laasti -värillä sängyn taustaseinä ja tosi hyvä on. On sopivan vaalea sävy eikä tummenna huonetta:)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Unnukka, kiva kuulla että värit toimivat. Myös ystäväni on maalannut tällä värillä useita seiniä ja ovat todella kauniita. Se aina helpottaa jos näkee värit jossain livenä - tai sitten edes blogissa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...