keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Julkisivuvärien ja materiaalien jatkuminen sisätiloissa... Miten olette sitä toteuttaneet?

Ajatuksissa on ollut että valkoisen ja lämpimän puun väriyhdistelmä jatkuisi myös sisätiloissa. Jostakin olin sen saanut päähäni ja riemastuinkin siksi kun  Helena Karihtalan sisustusblogissa löysin aiheesta hyvän kirjoituksen.


Kotimme on vielä harmaalla-neopor harkkopinnalla mutta se on tarkoitus rapata valkoiseksi. Arkkitehtimme suunnitteli alkujaan tehosteosat harmaaksi kuultomaalatuksi. Jotenkin se vaikutti minusta tylsältä ratkaisulta ja lopulta varmistui väritys, valkoinen ja lämmin puu (Tikkurila Valtti Sora).


Värityksen valintaa helpotti se että Asuntomessuilla 2014 oli runsaasti valkoisia ja puunvärin yhdistelmiä ulkopinnoissa.


Julkisivukuvista näkee puisten tehoste-osioden rytmityksen.

Sisällä tammen ja puun sävyt jatkuvat:
- Keittiöntasossa (tammi)
-Tammiparketeissa
-Porraskaiteissa
- Kylpyhuonekalusteissa
-Liukuovimateriaaleissa

Kivimateriaali sisätiloissa tulee esiin:
- alakerran betonilattiassa (edelleen auki miten/kuka sen toteuttaa)
- Yläkerran betoninharmaissa laatoissa
- Olohuone/ruokatilan savi tai betoniseinässä.
- Harmaana betonipintana takassa

Mustat (tummanharmaat) ikkunanpuitteet ja oven sävy jatkuvat sisällä:
-Mustana tammiviilu ovena keittiössä
-Musta-tammisena liukuovena arkiteteisessä
-Mustana metalli-pinnakaiteena portaikossa
-Mustana (?) liukuovina


Witka WoodOlisi kiva kuulla miten muut rakentajat ovat valinneet sisäpintoja ottaen huomioon talon arkkitehtuurin? Mitkä teillä on ne "kantavat ideat" sisustusvalinnoissa?


11 kommenttia:

 1. "Julkisivuvärien ja materiaalien jatkuminen sisätiloissa... Miten olette sitä toteuttaneet? "
  Ei ehkä ihan liity suoranaisesti tähän, mutta meillä olohuoneen kulmasta lattialaatat jatkuvat ulkoterassille, ja siitä raput alas edelleen kellarin ovelle ja sisälle kellarin käytävälle. Eli säänkestävää ulkolaattaa voi asentaa myös sisätiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mika, tämä hyvä idea muillekin rakentajille. Tulee varmasti upea!
   En edes vielä ajatuksissa päässyt noin pitkälle, että sisätiloista ulos ... mutta kun sitä tarkemmin ajattelen niin on tainnut arkkitehdillämme olla jo sekin asia huomioituna kun on ehdottanut että pihalla jatkuu sitten betonipinta sisätilojen tapaan.
   Hyvä vinkki nuo samat laatat ulkoterassille...

   Poista
 2. Meille piti alunperin tulle kivitalonnäköinen pinta puutaloon. Olisimme tehneet osan pinnasta laudoituksella ja jossain vaiheessa halusimme jättää ne puunväriseksi. Sisätiloissa olisi myös jatkunut osassa seiniä puunvärinen paneeli. Tonttimme kaava ei kuitenkaan sallinut rapattua pintaa ja teemmekin ulkoverhouksen laudasta kokonaan. Väriksi valitsimme valkoisen ja osaan tulee tummaa harmaata. Nämä värit jatkuvat sitten sisätiloissakin, ikkunat ovat tumman harmaat ulkoa ja sisältä, tummaa harmaata tulee laattoihin ja ehkä osaan kiintokalusteita. Valkoista on myös paljon ja haluamme että sama valkoisen sävy kuin ulkoseinissä (F497 Paperi) jatkuu myös sisällä. Parketiksi tulee tammea ja sitä tulee myös joihinkin kiintokalusteisiin ja tasoihin. Haluamme että läpi talon kulkee sama värimaailma, mahdollisimman vähän erilaisia pintoja.

  Onkos teillä muuten parketin väri valittu? Minä pähkäilen tällä hetkellä että miten sitä osaa valita oikean sävyn, kun vaihtoehtoja on niin paljon... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parketin valinta on osottautunut täälläkin päässä haastavaksi! Vaihtoehtoja on todella paljon. Harmaaseen sävytetyt tammiparketit ovat kauniita, mutta kestävätkö aikaa? Toisaalta luonnollisen värinen sävyttämätön tammi kellastuu (?) ajan saatossa.
   Sitten on ilman oksia ja oksien ja reikien kanssa.... Rouhea pinta helpottaa tiestysti siivoamista niin ei tarvi joka ikisen pikku pölyhiukkasen tai hiekan vuoksi ottaa imuria esiin.

   Poista
 3. Tämä asia on jo osa arkkitehtisuunnittelua. Että ulko- ja sisäpuoli puhuvat samaa kieltä. Talo ja ympäristö.
  Meillä on kivitalo, jossa osa julkisivusta on lautaa, kuultokäsitelty vihertävänharmaalla Valtti turve- sävyllä. Sama käsittely on myös ikkunanpuitteissa. Ulko-ovet ovat puuovia ja edelleen samalla värillä käsitellyt. Tämä sävy kehystää mielestäni upeasti isoista ikkunoista sisään tulevan maiseman. Samoin ulkoa katsottuna talo maastoutuu paremmin ympäröivään luontoon, sen massa ei näytä niin massiiviselta, vaikka talo onkin suhteellisen iso. Talon muoto on haettunmaiseman muodosta, sitä mukaellen.
  Pintamateriaalit on valittu hillityn väri- ja materiaalikirjoon. Seinät ovat valkoiset, sillä emme oikein keksineet, miten jokin väri tai tapetti voisi kilpailla ikkunoista aukeavan luonnon kanssa. Takapihaltamme aukeaa kerroksellinen kangasmetsä mäntyineen, pihlajineen, haapoineen, varpuineen. Se on aina eri näköinen riippuen vuodenajasta, kelistä, valosta... Lattiamatskut haluttiin pitää samaan skaalan käypänä, valikoitui sitten Karelian koivuista Saimaa, sekä kahta eri kokoista harmaata laattaa. Kylppärissä ja saunassa on vuolukiveä lattiassa, keittiön taso on mustaa Korpilahden graniittia. Suomalaista kiveä haluttiin. Takapihan terassin valitsimme lehtikuusen materiaaliksi, jotta se väriltään ja tunnelmaltaan yhdistäisi taloa luontoon sen sijaan että tekisi eroa niiden välille (esim. Komposiittilauta tai voimakkaammin värikäsitelty puutavara verrokkina.)
  Koen vahvasti, että tämäärää kysymäsi asia on nimen omaan tosi tärkeä. Se vaatii kyllä valtavan paljon ajatustyötä. Ja tulee olla tosiaan jo osa arkkitehtisuunnittelua alusta asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna ajatuksen vaihdosta, teillä on todella upeasta ajateltu heti alusta asti koko kokonaisuus. Itsessäni huomaan tämän amatöörimaisuuden talon suunnittelussa, alkuun ajatukset on ollut niin kiinni talon ulkonäössä ja toimivuudessa että vaikka arkkitehti on suunnittellut kokonaisuutta minun ajatukset eivät ole vielä siinä vaiheessa taipuneet ajattelemaan kaikkea.
   Onneksi tosiaan kokonaisuus on pohdittu ja pureskelti valmiiksi ammattilaisen toimesta. Materiaalit ja suunnitelmat on paperilla mutta silti ne tahdon vielä kertaalleen käydä läpi.

   Valkoinen on hyvä valinta seiniin. Meillä tulee olohuoneeseen paljon ikkunaseinää jossa kuvaamasi mukaan samanlailla luonto näyttäytyy. Tänään ystävien kanssa brunssilla he varoittelivat maalaamasta harmaaksi sillä valkoinen olisi hieno tausta/kontrasti ikkunoiden maisemille...

   Meillä on suunnitelmien mukaan tulossa pihalle lehtikuusta sekä betonia... Mutta sen enempää en ole vielä ehtinyt ajatukseen syventyä. Kunhan saadaan ensin sisältä valmiiksi ja muutetaan, sitten kesällä on aikaa miettiä mitä pihalle tulee.

   Poista
 4. Oletteko tutustuneet mikrosementtiin betonilattian tilalle? Meillä on pesuhuoneen seinät ja koko talon tavallisesti laatoitettavat lattiat (tk, khh, wc) mikrosementtiä. Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen. Helppo pitää puhtaana eikä ollut juuri laatoitusta kalliimpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut kriteerinä sellaiset materiaalit jotka voidaan itse tehdä (lukuunottamatta nyt tuota pakkelointi/maalausrurakkaa johon saatiin hyvä tarjous). weber lattia on siis yksi vaihtoehto. Olen koittanut kartoittaa noita eri betonilattioita, mikä olisi sellainen ettei naarmuunnut ja tuu rasva-läikkiä. Mikrosementistä olen kuullut että olisi kestävä?!
   Musta Ovi blogissa on myös juttua SBL mikrosementistä ja lisäksi he ovat itse tehneet lattiat ja sanoivat että se oli ihan helppoa myös amatöörirakentajalle joten voi olla että vielä lopulta kallistutaan siihen valintaan.
   Kiva kuulla että olette olleet tyytyväisiä. Mikä materiaali teillä on keittiössä?
   Aivan eniten haluaisin betonilattian keittiööön mutta toisaalta se mietityttää myös eniten..

   Poista
  2. Me olemme asuttaneet mikrosementtipintoja nyt nelisen kuukautta ja vaikuttaa kyllä kestävältä pinnalta niin lasten kuin koirankin jalkojan alla (parketti sitten onkin jo lommoilla). Tykkään todella paljon saumattomuudesta ja siitä, että ei ole silikoneja missään. Olen myös kuullut, että jotkut ovat tehneet itse mikrosementtipintoja, mutta meidän raksalla tämä työvaihe oli ainoa, joka annettiin ammattilaisen työksi. Keittiössä meillä on lattiana tammiparketti, välitilassa lasi. Ainoa miinus on se, että eteisen lattiassa näkyy läiskiä kun märät kengät ovat kuivuneet lattialla. Meidän lattian sävynä on on SBL:n Plata ja pesuhuoneen tehosteseinänä Negro.

   Poista
 5. Heippa,
  Suosittelen sulle tuota kalklitir-maalia tuohon olohuoneeseen, jos haluaa betonimaisen pinnan seinään. Lopputuoshan on maalaaman käden jäljestä kiinni:) mun mielestä tosi helppo maalata (sotkea) 'maali seinään. Meillä tuo välitilan maalin sävy on lähes betonin harmaa! Suosittelen!
  Maria.K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin kuvat ja todella hyvä sävy!!!
   Kalklitir on kyllä yksi harkinnan arvoinen vaihtoehto. Kiitos vinkistä. Olispa kiva tulla kattoon livenä :)

   Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...