perjantai 27. helmikuuta 2015

Keltainen seinä - riskiväri? Tikkurila J398 vai K398?Lastenhuoneen värisävyt on alustavasti valittu ja ne ovat nyt tässä. Olen yrittänyt epätoivoisesti googlata keltaisia "Kenno" tai "keisari" värisävyjä löytämättä yhtään kuvaa. Keltainen voi totisesti olla "pommi" ja liian kirkkaana se on aivan mahdoton. Olisikin ollut kiva jos olisin löytänyt kivoja sisustuskuvia joiden avulla olisin voinut jo etukäteen "vahvistaa" valintaa. Vinkatkaa jos jollakulla on tiedossa joku linkki ja kuviakin saa minulle lähettää...

Tikkurilan sivuilla opastetaan.
"Keltainen ja oranssi ovat usein kompastuskiviä. Kun valitaan värikartasta keltainen tai oranssi seinäväri, kannattaa mielivärin sijaan valita hitusen vaaleampi väri. Usein on paikallaan hakea valitusta väristä vieläkin harmahtavampi ja vaaleampi versio. Tikkurila Symphony -värikartan rivit N-Y ovat käyttökelpoisia, eikä pahoja yllätyksiä pitäisi tulla." 

Huippua väritietoutta löytyy blogista Form follows function, muoto seuraa funktiota.. Tämän jälkeen osaa lukea Tikkurilan sävykarttaakin paremmin.http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2012/10/maalin-savyn-valinta.html 

Jos tuosta keltaisen 398- väristä tahtoo vaaleampa sävyä niin H389 "Kaura" olisi seuraava aste vaaleampaan. F-sävy on lähimpänä valkoista eli "taikina". "M" kirjain on pääväri, siitä vaalemmaksi/valkoiseenpäin  menevät kirjaimet L; K; J; H; G; ja F (valkoisin). Jos taas haluaa M-päävaristä harmaansävyisempiä värejä valitaan joku seuravista  N; S; V; X ja alimmaisena Y.

Taidan hakea kaupasta sekä "Kennoa" että "Kauraa" ja tehdä seinään muutamaan eri kohtaan (lähelle ikkunaa ja kauemmas seinälle) koe-maalaukset. Laitan niistä sitten postausta kun on tehty. Koemaalauksen jälkeen voi vielä valita jotain varmempaa - kuten valkoiset tai harmaat seinät! =)
 
Cole: Cow Parsley


PS. Tässä Cole et sonin "Parsley" tapeetissa voisi olla oikea tummuusaste ja sävy? Siis kauppaan väripaloja vertaamaan tähän tapettiin.

3 kommenttia:

 1. Meillä on lasikuistilla keltaiset seinät, ja väri on muistaakseni Tikkurilan Rentukka. Se näkyykin kotiblogissa, ei uusimmassa mutta edellisessä postauksessa. Se on siis sellainen kirkas keltainen, Keltaisiin pätee sellainen sääntö, että ne näyttää seinässä aina keltaisemmilta. Eli vaikka sävy taittaisi hieman ruskeaan, niin seinällä se on selkeästi keltaisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lyde asiantuntevasta kommentista. Pidämpä tuon mielessä.... aiemmasta mango-jäätelö-eteisestä muistan että keltainen tosissaan muuttuu kun sitä tulee suurena pintana. Jos se on ruskeampi niin vältytään varmaan tuolta jäätelöefektiltä.
   Mulla oli tänään raksalla mukana kaikki keltaisen 398 sävyt ja näytin niitä arkkitehdille joka kehoitti valitsemaan tuon "keisari", juurikin siitä syystä että siinä on eniten pigmenttiä ja tulee selkeä kontrasti valkoista seinää vasten.

   Poista
 2. Meillä on töissä yhdellä seinällä Keisari (muistaakseni) ja se on kyllä mun mieleen se sävy. Sellainen kivan sinappinen, muttei liian tunkkainen. Ehdottomasti menee kuitenkin murretun puolelle, eli jos haluaa kirkkaita värejä, niin silloin se ei ole vaihtoehto. Mutta ei ole kyllä mitenkään tumma! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...