tiistai 17. helmikuuta 2015

Mestarillista värien taituria tässä nyt tarvitaankin... Hanni Koroman ohjeita!

Ystäväni vinkkasi sisustusarkkitehti Hanni Koromasta kun kerroin pulmani päättää värien sävyistä. No enhän nyt tähän hätään saa Hannia kiinni mutta kirjakaupan kautta ajattelin mennä jos saisin käsiini hänen kirjaansa.  Kodin kuvalehden juttu löytyy josta saa jo alkuun hyviä vinkkejä värien ja sävyjen valintaan.

Ensiksi valkoisten seinien harhaluulosta. Valkoinen ei avarra tilaa, vaan murretut värit suurentavat tilaa paremmin (lukekaa itse tuo juttu jos ette usko). Murretut värit painavat seiniä loitommalle.
Maalarin valkoista pitää välttää, se taittuu harmaaseen ja on kylmä väri asukkaille.
Suomalaisten erityistä valkoisen suosiota Koroma pohtii   "Meillä kaikilla on hetkellinen, vahva kokemuksellinen muisto ensilumesta. Se kokemus on meille yhteinen. Ehkä meidän sisällä asuu joku yksinäisyys ja hiljaisuus, jota valkoinen maisema henkii?"

Maalia kannattee sutia eri kohtiin pitkin seinää jotta näkee miltä se näyttää luonnonvalon muuttuessa, heijastuessa siihen päivän mittaan. Värisävyä valitessa kannattee katsoa ulos - mitä värejä sieltä näkyy ja valita niitä myös sisälle? Metsää, lunta, vihreää puutarhaa, taivas.
 "Kuusimetsän keskellä olevaan pikkumökkiin valkoiset seinät eivät sen sijaan sovi. Silloin asunnon ulko- ja sisäpuoli ovat liian eri maailmasta".

Tämä on hyvä neuvo myös meille jotka rakennamme rinnetaloa: ”Käytä lämpimiä värejä, jos ikkunasta ei näy taivasta, ja kylmempiä värejä, jos taivas näkyy”.

Tätä kannattee ajatella kun kotiin tulee suuret ikkunat :"Kun ikkunat ovat isot ja avoimet, niin sisustuksen värimaailman kannattaa olla rauhallinen ja yhtenevä luonnon kanssa". Verhoja ei kannate laittaa näkymää peittämään tai korkeintaa valita valoa läpipäästävää verho.

Katon värin ei tarvitse aina olla valkoinen, jos sama värilinja jatkuu lattiasta, seinään ja kattoon tilasta tulee avarampi. Näin huoneeseen tulee lisää huonekorkeutta. Tässäpä ratkesi ainakin yksi pulma joten olen pähkäillyt. Nimittäin että voiko meidän "julkisten tilojen" pääseinän väri olla harmaa jos katto ja lattiakin ovat - mutta kylläpäs jos sen sanoo H. Koroma!!

Aloita valitsemalla kotiin pääväri jota käytät suurissa pinnoissa ja joka pitää kokonaisuuden kasassa. Etene sitten pienempiin pintoihin. Jos haluat kotiin harmoniaa ja rauhaa niin käytä samoja sävyjä seinässä ja tekstiileissä.

Lasten huoneen seinän voi maalata vahvalla värillä jos haluaa viedä huomion pois lattialla lojuvista leluista.

Väriopista poimin meidän suunnitelmiin sopivat:
Vihreä: Rauhoittaa, yhdessä puun kanssa tuo tilan luontoon sopivaksi. Viherkasvit tekevät saman ellet halua maalata seiniä vihreään taittuviksi.

Valkoinen: korostaa muita värejä, sopii pohjaksi.

Harmaa: Viileä väri jonka sävyn valinnassa pitää olla tarkkana. Mitä enemmän harmaassa on valkoista sen parempi.

Sininen: Levollinen väri, sopii suurille pinnoille. Rauhoittaa, tyynnyttää ja tuo viisautta.

Keltainen: Energinen väri, sopii yhteisiin tiloihin, pienissä tiloissa voi ahdistaa. Ei makuuhuoneisiin (öhöm! Ei siis lastenhuoneisiin??) energiansa vuoksi.

Punainen: käytä säästelisäästi, valitse mielummin vaikka pinkki.

Ruskea: Maan väri, tasapainottaa ja tilaa ja mieltä.

http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/koti/asuminen/sisustusarkkitehti_hanni_koroma_nain_taiot_lisaa_nelioita_kotiisi
Kuvan lähteelle pääset klikkaamalla kuvaa.

 Lähteet:
Haastattelu iltasanomissa
Haastattelu Sipoon sanomissa
Haastattelu MTV:ssä


Tällä hetkellä meidän suunnitelmissa on seuraavat värivalinnat:
Pääväri: Vaalean harmaa lattiat, katto, ja ruokailutilan/olohuoneen suuri seinä ja takka.
Valkoiset seinät  Tikkurilan "Paperi" F497, puolikiiltävä vai matta?
Tehosteena keittiön mustat tammiviilu kaapistot sekä saareke, tammitasolla.
Tammen sävyä myös portaissa ja kaiteissa.
Sinisävyinen makuuhuone, tähtitaivaineen ja ripaus kultaa "Tuhannen ja yhden yön sadusta".Katon sävyksi tulee tummansininen Tikkurila M429.

Kuvassa Mica 8112 tapetti josta tehdään makuuhuoneen katto.


Mietinnässä vielä:
Lasten makuuhuoneiden tehosteseinien sävyt; vaalean harmaa "Laasti", Tummansininen M429 (hiukan muurettumpi/harmaampi kuin "Denim") sekä murrettu keltainen J398 "Kenno".

Arkieteisen seinään suunnittelen myös "Laasti" vaalean harmaata maalia. Maali tulee olemaan Tikkurilan Luja, joten kuraisten pukujen jäljet saa yhä uudestaan hyvin pestyä seinästä pois. Aluksi värivalinta oli valkoinen (avartaa tilaa- periaatteella) ja liukuovikaappiseinän väriksi on harkinnassa musta (witka-wood puukehyksellä), sama väri joka toistuu myös keittiössä. Mutta sisustussuunnittelijan kanssa pohdiskellessa päädyin siihen että musta ja valkoinen ovat liian kova yhdistelmä. Vaalea "laasti" pehmentää kontrastia.

Kiinnostaa kuulla, millaisia värivalintoja te olette tehneet? Miten olette värit valinneet?
Mukavaa viikkoa ja kiitos jo tähän saakka jokaisesta arvokkaasta kommentista jonka olen blogiin saanut.

PS. Sain Hanni Koroman "Avaimia ajattomiin Suomalaisiin Sisustuksiin" luettavaksi ja lainaan  Sisustamo K Kristalta, voi siis olla että palaan blogissakin vielä pohdiskelemaan Suomalaista sisustusarkkitehtuuria.

3 kommenttia:

 1. Ehdottomasti valkoisiin vähintään tuo puolikiiltävää maali. Mainitsinkin jo muistaakseni sulle,että meillä on maalattu valkoiset seinät kertaalleen uusiksi kun tuli vahingossa se matta maali alunperin!
  Näin minä kokemuksesta sanon;)
  Maria.K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihmettelinkin tuota asiaa kun sisustussuunnittelija sanoin että kannattee valita matta maali??!
   Koskeeko tuo mattapinta ainoastaan valkoista vaan myös esim harmaata sävyjä?

   Poista
  2. En tiedä mitä suunnittelija ajaa takaa tuolla!? Meillä siis vika valkoisessa ja harmaassa. Niissä näkyy sormen jäljet, vesi roiskeet yms. Ja ei lähde millään pois! Meidän maali ei myöskään ole mitään halpois maalia vaan ihan laadukasta. En nyt muista nimeä;) Kysyin rautakaupasta ja siellä sanoivat syyksi juurikin tuon mattamaalin! Katot meillä mattamaalilla ja niin kuuluukin olla!:)T. Maria.k

   Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...