maanantai 18. toukokuuta 2015

Raksavinkki: Repikää mahdollisimman pian ne #*#*#*# mainokset pois uusista ikkunoista!


Tämän päivän mukavin asia oli päästä raksalle koko iltapäiväksi aloittamaan raksa-siivominen. Nyt on pahimmat sahanpuru-hommat (rimakatto) tehty yläkerrassa ja kaikki on lattioita vaille valmista. Voin luvata ettei koskaan - k-o-s-k-a-a-n siivoaminen ole ihanampaa kuin silloin kun pääset uuden karheaan omaan kotiin luutujen ja vesiämpärin kanssa. Voi siivota ja fiilistellä, katsella ikkunoista maisemia, pysähtyä tajuamaan että oikeasti kohta tämä urakka on lopuillaan (siis kesäkuun lopussa mutta kuitenkin) ja talo alkaa valmistumaan. Kohta me oikeasti täällä poltetaan takassa tulta ja lattioilta ei siivoilla tyhjiä maalipönttöjä ja raksatyökaluja vaan leluja, lehtiä ja lasten (öhöm aikuisten?) vaatekasoja.

Kaikissa hyvissä fiiliksissä ollessani meni kuitenkin hermot noiden ikkunafirmojen mainostarrojen kanssa. Grrrr.... olen eräänkin kerran ollut ystävien (sekä edellisen kodin) raksa-siivouksessa ja yleensä ne lappuset lähtee ihan helpolla. No nämä meidän oli liimattu niin tuhannen kiinni ikkunaan etten saanut niitä raaputettua, revittyä enkä millään pesuaineella pestyä pois???!

Olisko teillä hyviä vinkkejä millä saan nuo revittyä irti ilman että pilaan ikkunan? Tehtaalle päin laitoin myös kyselyä sekä palautetta että riittää ne jos vähemmälläkin liimaamisella on nuo mainokset kiinni. Niistähän ei rakentajalle itselleen ole muuta kuin harmia - joten te joilla ne vielä on ikkunassa, käykää vikkelästi repimässä irti vaikka varsinaiseen raksasiivoukseen olisi vielä kuukausia.

20 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä!! :) Ja tsemppiä viime metreille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, toivottavasti myötätuuli säilyy loppuun saakka :)

   Poista
 2. Ei ne yleensä teipillä ole kiinni vaan materiaali on sellaista "sähköistä" että pysyy ilman liimaa kiinni!
  Kokeilepas sellaista lastaa, millä putsataan esim. Liesitaso. Mikähän sen oikea nimi nyt onkaan?! :)
  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskalla lähteä niitä ikkunoita raaputtamaan enkä millään kovilla myrkyillä liottamaan kun niissä on se huurteen esto pinnassa.... !!!! Toivottavasti saan myyjältä/tehtaalta jonku ohjeen millä ne saa irrotettua...

   Poista
 3. Oudosti ovat, varmaan väärä liima laitettu, sillä pitäisi irrota ihan helposti. Mietin juuri että miten meillä oli, isäntä irroitti eikä tarvinut mitään apuvälineitä siihen, vetämällä irtosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakaan ei oo mitään muistikuvaa että olis koskaan aiemmin ollit missään ongelmaa. Mm. edellisen kodin ikkunat tuli pihlalta ja ihan omgemitta raksa-siivouksen aikana saatiin ne otettua pois... Ja muutamat ystävien uudet talot olen käynyt ikkunoita pesemässä ja koskaan ei oo missään tarvinut hinkata ja raaputtaa. Oon ihan ihmeissään. ja ottaa päähän tietyst turha työ kun on siitä hommaa muutenkin!

   Poista
 4. Meillä olivat myös kiinni ihan "staattisesti" (tai jotain), ainakaan niissä ei ollu minkäänlaista liimaa. Muistin nimittäin tämän luettuani että toisessa yläkerran ikkunassa on vielä Tiivin "tarra" kiinni. Ja lähti ihan helposti, vaikka on ollu yli puoli vuotta tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamassa ikkunassa mainokset oli kiinni ilman liimaa, nappasin vaan pois, mutta suurin osa on liimautunut kiinni eikä lähde sitten ei miläään....???! En käsitä mitä niihin on laitettu kun ne on niin kovasti liimautuneet etten saa irti... ei oikeen vastaa tarkoitusta että saat uudet komeat ikkunat ja saat ähertää tunnon jos toisenki/ikkuna että saat ne puhtaaksi. Jos olisin tuon tiennyt niin olisin pyytänyt ikkunat tilauksessa ilman noita mainoksia.

   Poista
 5. Meillä on muutamassa ikkunassa ihan kamalat liimat, siis lappuja ei ole ollutkaan (tai sitten talofirman väki on kiskonut ne pois?) mutta niissä on paksua ja tanakkaa liimaa joka ei irtoa millään. Lisäksi on lattiavalusta roiskunutta betonia melkein ikkunoiden yläreunaan asti, sitä ei meinaa myöskään saada pois ilman että naarmuttaa ikkunaa... Öljy voisi olla yksi kikka, eli liottaa vaikka ruokaöljyllä sitä tarraa, monet liimat liukenee nimittäin öljyyn. Ainakin "hintalappu cd-kotelossa"-tyyppiset liimat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että on joku jolla on sama kamala kohtalo.... oliko teilläkin Skaalalta ikkunat? Hyvä vinkki olisi uusille raksaajille pyytää ikkunat ilman mainoksia. Kuka niistä hyötyy??

   Kiitos vinkeistä. kunhan saan tehtaalta jonku varmistuksen että millä ne kuuluis saada puhtaaksi ja mitä aineita ei saa käyttää noihin huurteen esto ikkunoihin niin kokeilen sen jälkeen noita kikkoja.

   Poista
 6. Meillä on myös Skaalan ikkunat ja muutamia teippejä jouduin ihan kynnellä linkuttaan pois. Apuna oli juurikin tuollainen lasta, mutta enemmänkin sellainen lasta mikä on tarkoitettu maalijämien poisraaputtamiseen ikkunoiden pinnasta. Ja teräpäällähän ei ikinä parane raaputtaa, siitä jää viirut ja naarmut heti lasiin kuin lasiin, mutta tällä maalinpoistoterällä niinkuin "työnsin" näitä liimajälkiä pois. Toinen apuri oli äitini tuoma ihmesieni. Sillä lähti upeesti pois loputkin ihme rasva ym. jämät. Ja lasin pinta ei kärsinyt mitenkään.

  Meillä on myös frostfreet ja kannattaa olla tarkkana ettei käytä mitään ihme liuottimia. Olin suht varovainen ihmesienenkin käytössä aluksi, mutta suotta. Ainakaan meidän ikkunoihin se ei jättänyt mitään kelmuja, aukkoja tai muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Kauhistusttaa kyllä alkaa liuottimilla värkkäämään mutta eikait tässä muukaan auta. Harmittaa ihan vietävästi jos uusiin ikkunoihin tulee jotain naarmuja mainosten vuoksi.

   Olinpa kyllä tyhmä etten heti käynyt nappaamassa noita mainoksia pois, mutta oli niin paljon muuta tekemistä ja ajateltavaa ettei tullut ensimmäisenä mieleen... ei olisi varmaan kauaa kestänyt jos silloin olisivat (???) lähteneet helposti.

   Poista
 7. Apua meillekin on tulossa Skaalan ikkunat. Purr. Lisäsin sinut lukulistalleni, aloittelemme raksaamista kohtapuoliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terhi, suosittelen lämpimästi että laitat tehtaalle viestiä ja pyydät ikkunat ilman mainoksia. Halutettasi voit perustella tällä meidän kokemuksella ja laittaa vaikka tämän blogipostauksen linkin.

   Poista
 8. Sain myyjältämme viestiä tiedusteluuni:
  "Mainokset ovat ainoastaan magneetti tarroja ei liimattavia mutta jos ne ovat esim, vuoden paikoillaan niin saattavat ” palaa ” kiinni lasiin.."

  No voi että! Onpas kyllä onnistuneet todella tiukasti "palamaan kiinni". Mutta ihme kyllä kun ikkunat tulivat vasta loppukesästä eikä vielä mitään helle/aurinkokelejä ole edes ollut että nopiastipa ne tarttuu!!!??? Sitä suuremmalla syyllä suosittelen raksa-ystäviäni nopsaan poistamaan kaikki mainokset sekä jos mahdollista pyytäkää toimitus ilman mainoksia!

  Sain myös Skaala ikkunoiden hoito-ohjeet:
  Tahrojen poisto
  Lasiosat voidaan pestä käyttäen mietoja pesuaineita. Mikäli laseissa on tahroja,
  jotka eivät lähde normaaleilla pesuaineilla, kannattaa nämä tahrat poistaa varovasti
  lasikaapimella. Liiman, maalin tai vastaavan lian poistamiseen kannattaa käyttää
  ksyleeniä, jota saa mm. maalikaupoista ja hyvin varustetuista tavarataloista. Ksyleeniin
  kostutetulla rätillä pyyhkiminen auttaa myös muihin vaikeisiin likatahroihin
  lasia vahingoittamatta. Toinen, hieman voimakkaampi puhdistusaine on asetoni
  (esim. kynsilakan poistoaine), joka irrottaa maalia tehokkaammin. Puu- ja alumiiniosien
  maalipintoja ei saa pestä näillä aineilla ja lasia puhdistettaessa on varottava
  näiden aineiden valumista maalipinnoille. Edellä mainittujen liuottimien käytön
  jälkeen on ikkuna pestävä uudelleen miedolla pesuaineella ja vedellä.

  Pitääpäs sitten lähteä hakemaan kaupasta näitä myrkkyjä ja olla varovainen ettei niitä valu puu-osien päälle. Eihän tässä hommien puutetta ole ollutkaan (lue rivien välistä että harmittaa tämä ylimääräinen työ ja toivon että muut tästä viisastuu ettei joudu itse jynssäys hommiin!!!).

  VastaaPoista
 9. No voi kökkö mikä homma joidenkin MAINOKSIEN takia. Meidän ikkunat tulivat Klas1:ltä, eikä niissä onneksi ollut mitään mainoslappuja.

  VastaaPoista
 10. Hei! Saisinko udella vielä että onko teillä Skaalan alfa vai beeta ikkunat? Ja kumpiin päädyitte mistä syystä? :) ..itse juuri ikkunoita ostamassa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin vielä tilauksesta - meillä on alfa ikkunat. Siitä on vuosi kun ne tilattiin ja perehdyttiin. Passiivitaloa kun rakennetaan niin suositus oli mahdollisimman hyvälaatuiset ikkunat. Mutta en enää muista miksi me valittiin ne alfa...?? Ja mikä niiden ero on. Olen pahoillani, jos olisin silloin kirjoittanut postauksen niin olisi kyllä ollut kaikki yksityiskohdat tarkkaan tiedossa. Ja olisiko ollut sellainen juttu ettei loppujenlopuksi ollut iso hintaero?
   Tärkein oli arkkitehdin mielestä se että kun on isot ikkunat että niissä on huurteen esto, muuten ne olisi aina jäässä.

   Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...