maanantai 25. toukokuuta 2015

Takka, parisuhde ja raksa-projekti.


Meinasinpa jossain vaiheessa kirjoittaa otsikoksi että aviokriisi-takka mutta ei nyt ihan sentään. Takan maalauksesta voi lukea aimmasta postauksesta. Siinä kävi lyhyesti kerrottuna niin että innoistuin paikkaamaan kosteaa pintaa muutamalla taiteellisella pensselinvedolla. Sillä seurauksella että maali alkoi lohkeilemaan. Pinnan kuivuttua sain hioa melkein koko takan etuseinän jossa lohkeamia oli ja kun ne olisi jo kelvanneet minulle niin eivätpä kelvanneet pikkutarkalle miehelle. Eli hion ja kiukuttelin ja meidän luonteidemme suurpiirteisyys ja pikkutarkkuus saivat ihan kunnolla iskupintaa.


Kerrottakoon että lopputulos lähes hipoo täydellisyyttä. Että tyytyväisiä ollaan. Takasta tuli juuri sellainen kuin halusinkin. Ja kun lopulta vielä lakkasin Pure&Original kalkkimaalpinnan samanmerkkisellä lakalla säilyi matta-pinta, joka nyt on kestää pyyhkimisen.

Moni muukin raksaaja lienee kuullut avio-eroprojekteista raksaajan yhteydessä. Haluaisin niin ehdottomasti häivyttää tätä myyttiä. Ei kukaan eroa rakentamisen vuoksi.
Eikä rakentajaperheiden tarvi pelätä että parisuhde rikkoutuisi siitä että rakennetaan yhdessä perheelle kotia. Toteutetaan yhteistä unelmaa. Se on niin väärin ja kateellisten panettelua pelotella rakentamista aloittelevia tuollaisilla uhkakuvilla.

Ihan sama kuin että uhkailisi että jos hankitte lapsen niin taatusti eroatte. Mitä tilastot kertoo, nuoret perheet eroaa monesti kun lapset ovat alle parivuotiaita. Mutta ei se ole lasten tai vauvojen vika. Ylipäätään vauva-aika tai rakennus-aika voivat olla eri ihmisille työläitä ja vaatia joustavuutta ja aikuismaista toisesta vastuunkantamista ja oman mielihyvän ja mukavuuden sivuun laittamista yhteisen hyvän vuoksi. Olen niin varma että jos kyseessä on kaksi aikuista vastuullista ihmistä jotka osaavat jakaa työt niin ei tule ongelmaa, oli sitten kyseessä raksa tai vauva.

Tuo miedän takanmaalausleimahdus tosin kertoo sen että kun ollaan raksalla tehdään yhdessä töitä ja aina ei välttämättä luonteet pelaa yhteen. Omatoimi rakentaminen on intensiivisitä, paljon päätöksiä pitää tehdä, tarjouksia hakea, budjetti saada pysymään kurissa (monesti toinen on se joka pitää tiukkaa linjaa, toinen voisi lipsua kaiken ihanan edessä) ja työtä on aamuusta myöhään iltaan. Väsyneenä huonot luonteenpiirteet kärjistyvät tai ne ärsyttävät enemmän.

Kirjoitin aiemmin Raksa-äidin elämää vs maailmanympäri purjehdus vinkkejä joita sain raksa-aikaan maailmanympäripurjehtijalta.

Olisi mielenkiintoista kuulla millaisin ajatuksin te muut olette raksaa tehneet, ja millaisia raksa-ajan vinkkejä teillä on jakaa?

9 kommenttia:

 1. Tuo teidän takka, aivan upea! :) Kyllä kelpaa esitellä!

  Minulla ei ole vielä kokemusta rakennusajasta, mutta vauva-ajasta on erittäin läheistä kokemusta. Monet juurikin sanovat, että ensimmäinen vuosi on rankka ja silloin tulee paljon eroja. Meidän esikoinen on nyt 1 vuosi ja 1 kuukausi vanha ja onhan sitä valvottu, (huonoina aikoina lapsi herännyt öissä n. 10-20 kertaa, koliikkia ollut...), mutta missään nimessä se ei ole ollut rankkaa, että ero siitä voisi tulla :) Nyt on mielestäni helppoa lähteä rakennusprojektiin samoilla vähäisillä yöunilla, lapsi nimittäin vieläkin heräilee n. 5 kertaa yössä. Jos vauva-ajasta selvisimme, niin emmeköhän selviä kunnialla myös rakennusajasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin että jos on selvitty kaksosista niin eihän tuo raksa voi olla mitään siihen verrattuna ;)
   Tottakai kuuluu kuunnella omia voimavaroja ja jos väsyttää niin pitää tehdä itse vähemmän ja hidastaa tahtia. Mutta on niin väärin pelotella raksa-perheitä. Jos se on oma unelma ja asenne on kohillaan niin siitä taatusti nauttii ihan täysillä! Meille tämä on ollut aivan huippu projekti ja melkeen tajuan niitä jotka jää rakentamiseen koukkuun vaikka itse kyllä uskon että hiljennytään myös normaali arkeen onnellisin mielin. ...

   Poista
 2. Tällä hetkellä ainakin tuntuu ihan mahtavalta juurikin tuo että toteutetaan yhteistä unelmaa. Varmasti jossain vaiheessa tulee väännettyä todella tyhmistäkin jutuista, mutta ei ne kyllä suhdetta kaada kun vaan ollaan suurissa kuvioissa samassa veneessä. Tuo pelottelu on kyllä tosi ärsyttävää, sitä saa kuulla niin monelta. Mutta huudelkoon perään, me viiletetään jo tontilla siinä vaiheessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, ja takka on aivan mahtava!

   Poista
  2. Kiitos, takasta tuli kun tulikin hyvä :)
   Näinpä, yhteisen unelman rakentamisesta saa todellakin olla onnellinen ja nauttia. On myös oikeus olla väsynyt ja uupunut jos sellaisia päiviä tulee eikä silloin tarvita kenenkään tietävää hymyä että mitäs me sanottiin... tämä on elämää. On huippua saada rakentaa oma koti ja toivottavasti joku joka epäilee että uskaltaako lähteä sellaiseen prjojektiin rohkaistuu kun lukee iloisia, työntäyteisiä ja hyvällä asenteella kirjoitettuja raksa-blogeja :)

   Poista
 3. Omista fiiliksistä kirjoittelinkin jo omassa blogissa, mutta olet niin oikeassa siinä, että ei ne ongelmat siitä rakentamisesta synny. Ne kytee jossain pinnan alla ja leimahtaa sopivan hetken tullen. Siksi rakennushankkeeseen kannattaakin lähteä vasta sitten, kun on ihan varma siitä, että parisuhde kestää. Tai oikeastaan sitten, kun mieleen ei edes juolahda sitä ajatusta, että mitenköhän meidän käy! Kun arvostaa toista ja suhde on tasapainossa, osaa kyllä antaa tilaa toiselle, kun huomaa, etät hermot kiristyvät. Ja kiristyväthän ne väsyneellä mielellä. Silloin voi muistuttaa toista siitä, että miksi me tätä hommaa oikein tehdään: yhteisen unelman saavuttamiseksi. :)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin minäkin ajattelen. IHana oli lukea kirjoitustasi! :)
   Pakko kuitenkin muistuttaa itseä että toki itsekin suureen, vuodenmittaiseen urakkaan lähtiessä kävi mielessä että meneeköhän kaikki hyvin ja jaksaakohan varmasti? Jos ei ole aiemmin rakentanut itse, ei voi täysin hahmottaa kuinka suuresta projektista on kyse - ja onhan siinä työtä. Mutta nyt kun ollaan loppumetreillä niin tajuaa että todellakin, jokainen vaihe on ollut huippu, on ollut ihan parasta rakentaa omaa kotia nyt kun siihen oli elämässä tilaa, intoa ja motivaatiota.
   Eli voin omasta kokemuksest lämpimästi suositella kaikille jotka vielä harkitsee :)

   Poista
 4. Ihana kirjoitus! Minä täällä samoilla linjoilla, ei se raksan syy ole jos ero tulee! Sen kyllä voin todeta, että väsyneenä menee helpommin hermot ja elämä tuntuu jotenkin raskaammalta. Mä itse kyllä oon välillä ollut kovilla raksa-arjessa ja kyllästynyt koko projektiin, mutta en kyllä silti miehestä oo ajatellu erota! :) Ehkä nykyisin ihmiset ovat tottuneet helpompaan jotenkin. Raksa ei aina tunnu yhteiseltä projektilta, kun molemmat ovat omissa töissään: toinen raksalla, toinen kotona lasten kans. Kirjoitin just aiheesta KauppaSuomi lehdessä blogikirjoituksessani... �� On kyllä ihana lukea tätä sun blogia kun elät samaa elämänvaihetta! Tsemppiä hirweesti!! :) -Janika-

  VastaaPoista
 5. Niin ja tuo takka on kyllä upea!! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...