sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kannaatteeko rakentaa itse, rakennuttaa avaimet käteen vai ostaa valmis talo? Blogikeskustelu jatkuu täällä(kin).

Talo Rautio on ansiokkaasti kooonnut yhteen rakennusblogeissa virinnyttä keskustua kannatteeko rakentaa itse? Koska meillä on takana yksi onnistunut rakennusprojekti avaimet-käteen periaatteella sekä tämä nykyinen rakennus-urakka omatoimirakentajina aihe on minulle niin läheinen etten malta olla laittamatta lusikkaani tähän soppaan ja kerron omia mietteitäni. Toivottavasti tästä on iloa jollekulle joka vielä asiaa pohtii, ja te joilla on omakohtaisia kokemuksia, laittakaa mielellään kommenttiboksiin ajatuksianne. Sillä jokainen kodin ostaja, rakentajaperhe on erillainen, elämäntilanteet vaihtelee ja esim. avaimet käteen kokemuksia on varmasti yhtä paljon kun on talofirmojakin.

Valmiin talon ostamisessa on hyötynsä:
1. Hintalappu on tiedossa. Ei tule yllätyksiä.
2. Pihat on valmiina, puut ja pensaat jo hyvässä kasvussa, asvaltoinnin ja laatotukset tehty.
3. Talo on valmis. Ei kulu 6-18kk rakentamiseen. Säästää perheen voimavaroja ja elämässä voi keskittyä muuhun kuten pieniin lapsiin, työhon, harrastamiseen.

Haasteita voi olla:
1. Löytää mieleinen joka on sekä kooltaan, toiminnoiltaan että sisustukseltaan mieleinen. Jos löytää hyvän uudehkon talon mutta siihen pitää tehdä runsaasti pintaremonnttia menettää tuon tärkeimmän hyödyn eli hintalapun.
2. On varmasti paljon hyvin rakennettuja taloja mutta koska meidän perhe on ihan supertarkka niin miinuksena on se ettet tiedä kuka ja miten talo on rakennettu. Jos se on luotettavan talofirman tekemä, asia on ok, mutta jos joku on sen itse väsännyt niin harkitsisin lujaa. Onko esim talo rakennettu niin ettei se ole kostunut rakennusvaiheessa? Onko kaikki liitännät yms tehty asianmukaisesti ja kuinka paljon talossa on ollut talkooporukkaa tekemässä?
3.Onko talon pinnat valittu niin että ne kestää vai onko kyseessä ns. grynderitalo, joka on tehty myytäväksi 2v sisällä, ja esim laminaatit ja muut pinnat eivät ole kestävimpiä mahdollisia. Omia ystäviä olen varoitellut näistä ihanista 2v vanhoista taloista.

Avaimet käteen rakennutettu talo.
Tästä minulla on pääsääntöisesti vain hyviä kokemuksia. Meidän edellisen talon rakensi Puroila-talot Oulussa ja olimme tyytyväisiä. Olisimme mielellään valinneet heidät uudelleenkin talon rakentajiksi mutta tarjous ja budjettimme eivät nyt kohdanneet. Tässä näitä plussia joita kannattee harkita:
1. Hintalappu on tiedossa. Mutta yllätyksiä voi tulla, keittiön kalustustaso voi olla ihan karvalakki-mallia ja kun vaihdat sen parempaan niin maksat erotuksen. Tältä välttyy jos tietää jo etukäteen tarkkaa mitä haluaa ja kaikki on kirjattu sopimukseen.
2. Tiedät muuttopäivän, homma etenee kokoajan, kävit raksalla tai ei. Voit keskittyä rauhassa materiaalien valintaan. Raksasiivous kuuluu rakennuttajalle (mutta toki senkin voi sopia).
3. Vuoden kuluttua talossa on vuositarkastus, jos esim. nurkkien maalaukset ovat revenneet käy maalari maalaamassa ne uudestaan. Tämä siis liittyy siihen että talo elää. Jos jotain muita virheitä on huomannut ne korjataan. Tämä on todella iso plussa sillä jos itse rakentaa, tuleekohan vuodenkuluttua samalla innolla koluttua niitä rikkeymiä??? 

Tämän rakennuttamismallin haittoja - en tiedä onko niitä jos vain rahat riittää rakennuttamaan???
1. Vaikka meillä meni kaikki putkeen on runsaasti tarinoita siitä ettei homma sujunutkaan niinkuin ajateltiin. Sitä suuremmalla syyllä on tehtävä harkiten kaupat, ei ainoastaan sen toimitsijan kanssa joka tarjoaa halvimman vaan kannattee kysyä luottaako talofirmaan? Millaisia kokemuksia muilla on? Kävisin myös katsomassa rakentajien "jälkeä" muutamassa kohteessa.
2. Vaikka talon hinta on tiedossa pitää jättää rahaa myös pihoihin, talon maalaukseen, maatöihin, liityntämaksuihin yms. Joten verrattuna valmiin talon ostoon budjetissa voi olla pientä venymistä.
3. Jos ei tarkkaan lue ja perehdy mitä paketti sisältää, tai jos pakettitarjouksen hanat, kaakelit, keittiöt, ja lattiat eivät kelpaakkaan niin budjetti paukkuu.
4. Riippuen talotoimittajasta valinnanvaraa voi olla paljon (kuten Puroila-taloilla) tai sitten todella vähän. Kysy kuinka "reilusti" he hyvittävät jos haluaakin vaihtaa esim kodinkoneet parempiin. Tai jos vaikka haluaa itse asentaa laminaatit?
5. Avaimet käteen rakennuttaminen on kalliimpaa sillä materiaalien (jonka tietysto talotoimittaja saa hyvään hintaan) lisäksi tulee työmiesten palkat ja alv päälle sekä firman oma kate. Eli jos rahat ei riitä ei muuta kuin vasara nätisti omaan käteen.
6. Talofirmat tekevät mielellään omia mallejaan jotka ovat melko suoraviivaisia eivätkä sisällä hankalia työvaiheita. Siitä tulee nopeus ja kate. Jos on arkkitehdin suunnnitelema yksilöllinen talo niin hinta on kalliimpi senkin vuoksi ettei joka kohtaa voi tehdä vanhan mallin mukaan vaan vaatii erikoistaitoja. Tämän lisäksi osa talofirmoista ei edes anna tarjousta arkkitehti piirustuksille vaan pyytävät etsimään omasta mallistosta sopivan jota sitten "muokataan". Ja jos alkavatkin tekemään voi käydä niin että "oikaisevat" muutamissa kohtaa mikä voi myöhemmin harmittaa, eli eivät tee kuitenkaan piirustusten mukaan kun väittävät että ne on arkkitehtien höpinöitä eikä muka toteutuskelpoisia (väittäisin tässä kohtaa ihan muuta!!!).

Omatoimirakentaminen, sen edut ja hyödyt:
1. Budjetti. Kaikista kalleinta rakentamisessa on työmiesten palkat. Jos osaat ja pystyt ja elämäntilanne sallii niin itse rakentamalla säästät reilusti rahaa joka siis tarkoittaa sitä että velkavankeus pankin kanssa on monta vuotta lyhyempi. Itse rakentaminen esim. työn ohessa ja viikonloppuisinkin kannattee vaikka itse projekti venyisikin. Tämä siis onnistuu jos rakentamisen ajaksi on hyvä koti muulle perheelle, mielellään raksan lähellä.
 2.Koko projekti on sinun käsissäsi hyvässä ja huonossa. Se on sinun vastuulla ja tiedät jokaisen homman mitä raksalla on tehty ja miten. Tiedät lopputuloksen, mutta myös mitä kaikkea seinät pitävät sisällään.
3. Voit valita talomallin valmiista talopohjista, suunnitella sen itse tai palkata arkkitehdin suunnittelemaan. Ainoastaan rakennuskaava ja budjetti antavat rajat. Tämä on mielestäni yksi parhaimmista eduista jos perheelle ei löydy oikeanlaista valmista kotia, tai talofirmojen mallit eivät miellytä.
4. Rakentamalla itse voit tehdä unelmien kodin a) budjetin vuoksi b) omien tarpeiden ja toiveiden mukaisen, ei tarvitse sitoutua talofirmojen rajoituksiin c) voit tehdä kalliitakin  ja aikaa vieviä ratkaisuja kuten rimakattoja, joiden työvaiheet ovat kalliita jos ne tekee ulkopuolinen mutta jos teet työn itse niin se on vain "aikaa".
5. Itse tehty on arvokas. Kyllä sen nyt huomaa, oli edellinenkin koti rakas mutta ei siinä ollut samanlaista panosta kuin tässä jota itse rakennetaan alusta asti.
6. Rakentamisesta ja oman käden jäljestä voi nauttia ihan mielettömästi. On niin hienoa että me ollaan rakennettu (jo tähän asti) tällainen upea talo. Tämä on yksi meidän perheen "historian" kohokohdista. Työläs vuosi ei missään nimessä tarkoita kamalaa vuotta jos työtä tehdään jonkin parhaan eteen kuten oman perheen ja kodin eteen.
7. Rakentaminen ja oman kodin suunnitteleminen yhdistää puolisoja. Kun molemmilla on omat urapolkunsa ja mielenkiinnon kohteetkin voivat toisella olla golfkentillä ja toisella taiteessa ja puutarhassa on upeaa että voimme tehdä yhdessä jotain näin upeaa. Myös lapset ovat innoissaan kun saavat suunnitella esim. omia huoneitaa ja "peliluolaa".
8. Rakentaminen itse on meriitti. Jos pystyt hienosti hallinnoimaan ja suunnitelemaa ja toteuttamaan rakennusprojektin olematta ammattilainen niin osoittaa se kykyä myös suoritua muista elämän ja työelämän projekteista.

Haasteet omatoimirakentamisessa:
1. Ellet ole ammattilainen menee runsaasti aikaa joka työvaiheen perehtymiseen. Tähän auttaa pätevä rakennusvalvoja. Jos sinulla työmiehet raksalla joudut "vahtimaan" että he tekevät hommat oikein.
2. Et tiedä lopullista budjettia ja tarjousten hakeminen ja kilpailuttaminen rakentamisen ohella on työlästä ja aikaavievää. Mutta ilman muuta kannattaa. Hinnoissa voi olla isoja eroja. Tässä voi tietysti ainakin osittain tehdä työnjakoa puolison kanssa.
3. Riippuen onko raksalla itsepalkattuja työmiehiä vai raksaako ihan yksin niin se on aikaa vievää. Sinä aikana ei ehdi olla muita harrastuksia, perheen yhteinenkin aika on kortilla ja jos on lapsia niin toiselle osapuolelle jää melkoinen yksinhuoltajuus (tukiverkot ovat tarpeen). Työlästä vuotta auttaa kyllä se että saaa juuri sellaisen kodin jonka haluaa.
4. On elämäntilainteita joissa ei omatoimirakentajuuus yksinkertaisesti onnistu vaikka kuinka on poltetta. Näin oli edellistä kotia rakentaessa, meillä oli kolme lasta joista vanhin oli 3vuotias. Siinä elämänvaiheessa tarvitaan molempia vanhempia kotona jo pelkästään rikkonaisten öiden vuoksi ja pienten lasten sairastelujen kanssa. Jos sellaisessa vaiheessa olisimme valinneet itse rakentamisen ei taatusti olisi jäänyt hyviä muistoja ja väsymys olisi voinut kostautua koko perheelle vielä pitkään. 
 
Näiden kirjoitusten jälkeen jäänee se ajatus että omatoimirakentajuus kannattee. Se on meidän perheen kokemus tästä projektista ja juuri tässä vaiheessa meidän elämää. Mutta jokaisella perheellä on omat taitonsa, motivaationsa, eri elämäntilanteet ja on tärkeää kuunnella itseään ja puolisoaan, riittävätkö voimavarat itse rakentamaan? Kuinka nopeaa oma koti pitää saada,heti, puolessa vuodessa vaiko yhdessä ja puolessa vuodessa?




Mielellään kuulen myös millaisia kokemuksia teillä on ollut eri vaihtoehdoista?
Tämä ei ole mikään kaikenkattava kirjoitus joten onko jotain tärkeää ja huomionarvoista mitä vielä kannatteehuomioida kun valintoja tekee? Kuulen mielellään.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Paljon näitä asioita täällä pohditaan. Me pohditaan täällä myös passiiviharkkotalon rakennuttamista. Passiivikivitalot on yksi toimittajavaihtoehto. Meillä ei ole rakentamisesta minkäänlaista kokemusta. No, ollaan me yksi kolmio remontoitu lattiasta kattoon ystävien ja ammattilaisten avustuksella, mutta se projekti kesti niin lyhyen aikaa ka sisälsi paljon vähemmän vaiheita. Ja kahdeksan vuotta sitten en osannut stressata asiaa näin paljon. Miten olette hallinnoineet eri osa-alueita rakentamisessa? Oliko teillä harkkojen kasausapuna ammattilainen vai teittekö rohkeasti ihan yksin?

    VastaaPoista
  2. Meillä ei ole rakennusalan koulutusta (kokemusta remontin ja autotallin verran seka edellisen kodin "projekti" joka tuli avaimet käteen) joten kun päädyimme rakentamaan itse tärkeintä oli kokenut rakennusmestari. Arkkitehti on meillä pääsuunnittelijana. Näin ollen meillä on koko projektin ajan ollut kaksi ammattimiestä jota on konsultoitu siitä miten mikäkin kohta tehdään.
    Koska kenelläkään täällä pohjoisessa ei ollut aiempaa kokemusta passiivikivitalon rakentamisesta jäjesti talo-firma meille tänne myös oman koulutuksen ennenkuin projekti lähti käyntiin. Sen lisäksi myyjä Jani Lammi, sekä muut firman miehet ovat olleet tavoitettavissa aina kun on pitänyt kysyä miten jokin asia tehdään.
    Töissä meillä oli kesän alussa 2-3kk kirvesmies jolla on aiempaa kokemusta kivitalorakentamisesta joten betonivaluissa ym hän teki vaativat hommat siten että mies ja appi-ukko olivat siinä kaverina.
    Ikkunoiden asennustalkoissa kävi serkunmies ohjeistamassa jolla on työn puolesta kokemusta. Sitten LVI ja sähkömiehet ovat tehneet oman osuutensa.

    Mutta tosiaan, noiden harkkojen kasaamisessa ei ollut ongelmaa, kun siihen saa hyvän opastuksen se onnistuu kyllä ilman ammattimiestäkin. Betonivalu-päivät ovat sellaisia että siellä tarvitaan useampaa miestä ja ainakin minusta näytti siltä että meidän kirvesmies oli siellä aina betoni-putken päässä...

    Jos haluat kysyä tarkemmin meidän projektista ja passiivikivitalo kiinostaa niin laita tuonne s-postiin karolinanpuutarha (a) gmail.com puhelinnumerosi niin voidaan soitella. Meillä on mennyt kaikki tosi hyvin ja ollaan oltu tyytyväisiä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...