sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Passiivikivitalon valinta.


Talomateriaalin ja talopaketin valinta on rakennusvaiheen kaikista kallein ja tärkein valinta. Ajattelinkin kirjoittaa millaisia asioita me mietimme ja mitkä vaikuttivat lopulta päätökseen. Erityisesti tämä voi helpottaa niitä rakentajia jotka pohtivat jo Passiivikivitalon rakentamista.

Koska meille tulee rinnetalo, oli selvää että kellarikerros tehdään kivestä. Niinpä aloimme kartoitamaan kustannuksia tehdä kivi-puutalo yhdistelmä, täysin kivitalo joko harkoista, betonielementeistä tai passiivikiviharkoista. Pyysimmekin tarjouksia kaikilta meidän mielestä luotettavilta talotoimittajilta.

Hinnan lisäksi rakennustapaan ja toimittajan valintaan vaikutti myös se että pystyisimme ja osaisimme rakentaa talon itse, kohtuullisella aikataululla. Aika pian kaikki avaimet käteen paketit hylättiin tarjouskilpailusta pois, sillä meidän kokoisen talon valmiiksi rakentamisessa ei olisi ollut mitään järkeä ja kun tänään luin asuntojen hintakuplasta tuli mieleen että kuinkahan paljon myös noissa avaimet käteen paketeissa on kuplaa jota ei koskaan saada takaisin jos talo joudutaan myymään? Joten olemme hyvin onnellisia omatoimirakentajia ja koitamme parhaamme mukaan pysyä budejtissa.

Passiivikivitalo houkutteli seuraavista syistä:
1. Talo rakennetaan neopor-harkoista jotka ovat keveitä ja harkkojen latominen on suhteellisen nopeaa. Esim. Lammi kivitalo tippui pelistä pois siitä syystä että harkkoseinien tekeminen olisi ilman palkattuja työmiehiä kestänyt paljon kauemmin kuin se että nyt mies pystyi rakentamaan taloon seinät hiukan pidennetyllä kesälomallaan.

2. Nopeuden lisäksi valintaan vaikutti myös  rakentamisen "helppous". Vaikka meillä ei valintavaiheessa ollut muuta kuin talomyyjän vakuutus asiasta, olemme nyt voineet todeta että myös "amatööri-rakentajat" voivat kohtuullisen helposti rakentaa laadukkaan kivitalon ilman viivästymisiä tai muuta ongelmaa (kun niitä ei tullut niin en osaa tänne edes spekuloida mitä olisi voinut mennä pieleen??). Koulutusta meillä molemmilla kyllä riittää niin paljon kun Suomen hyvinvointivaltio tarjoaa mutta aiempaa rakennuskokemusta meidän perheellä oli yksi remontoitu kerrostalo-kaksio, yksi 2009 valmistunut avaimet-käteen omakotitalo johon mies teki autokatoksen, varaston ja laittoi lattialaminaatit. Ennen talo-kauppoja mies kävi etelä-Suomessa tutustumassa useampaan rakennustyömaahan (kun tämä meidän talo on ensimmäisiä Pohjois-Suomessa) ja ennen rakentamisen aloitusta meille järjestettiin koulutusta. Lisäksi koko projektin ajan Passiivikivitalon edustajat olivat helposti tavoitettavissa eri kysymysten suhteen.

2. Passiivikivitalo on passiivitalo jossa energianhukka on pieni. EU on määrännyt että vuodesta 2020 kaikkien uusien talojen on täytettävä passiivienergialuokan vaatimukset, joten miksi ei tekisi jo nyt laadukasta taloa?

3. Hinta on kilpailukykyinen. Me todella kilpailutimme lukuisia toimittajia (kiviharkko, betonielementti). Neopor-harkko valmistajia emme keskenään kilpailuttaneet sillä halusimme "varman ja luotettavan" toimittajan ja Passiivikivitalot ovat Suomessa johtava talotoimittaja sillä saralla ja heillä on Suomessa eniten kokemusta neopor-harkkotalo rakentamisesta.

4. Raksa-siivous sujui äidin ja pikkuväen toimesta. Koska neopor-harkot todella ovat niin keveitä, sahattuja palasia lenteli korkeuksista alas ja jopa meidän nelivuotiaat kaksoset olivat ahkeria poikia raahaamaan harkkoja tien varteen kasaan. Pikku-silput keräsimme vahvoihin jätesäkkeihin jotka myös saimme helposti kiikutettua alapihalta tienvarteen (rinnettä ylös). Keveydestä oli myös etua siinä että kun raksalla ei ollut oman perheen lisäksi muuta työapua, saatoin kesken majanrakennuksen käydä "heittämässä" katonrajassa rakentavalle miehelle muutaman harkko-palikan niin ettei hänen tarvinnut  kiivetä alas.

Ne asiat jotka meitä mietityttivät olivat neopor-harkon
a) hengittävyys, homevaurioiden riski?
b) Neopor-harkon rappaus?
 
Selvitimme että Passiivikivitalon rakenne on erittäin kosteusturvallinen, koska ulkoseinissä ei ole mitään orgaanisia aineita, joten siinä ei voi muodostua mitään homevaurioita. Vahvaa kivirunkoa suojaa kosteusturvallinen Neopor-lämpöeriste, joka läpäisee vesihöyryn erinomaisesti. Näin Passiivikivitalon seinät pääsevät kuivumaan erittäin tehokkaasti ja pysyvät aina terveinä. Lisäksi lämpöeriste hylkii veden täysin, joten meidän ei ole tarvinnut paljoa murehtia vesisateista rakennusaikana. Neopor on yksi Euroopan käytetyimmistä seinäeristemateriaaleista, eikä ihme, on aika stressitöntä rakentaa kun on tietoinen, että rakenne ei ole kärsinyt lainkaan rakennusajan sateista.

Passiivikivitalon ulkoseinät olisi mahdollista rapata, puuvuorata tai tiiliverhoilla. Olemme päätyneet rappaamaan talomme rapatun julkisivun näyttävyyden ja sen huoltovapauden vuoksi. Rakenteessa ei tapahdu minkäänlaista liikkumista, joten rappaus pysyy kunnossa myös tulevaisuudessa ilman kivitaloissa totuttuja hiushalkeamia. Passiivikivitalon seinät olisi mahdollista rapata vaikka heti rungon pystytyksen jälkeen, hyvän vesihöyryn läpäisevyyden ansiosta. Aikataulun puolesta emme kerinneet ihan siihen, mutta tarkoitus on rapata talo tulevana kesänä. Perinteisissä harkkorakenteissa suositeltiin kuivattaa runko vähintään yksi, mielellään kaksi lämmityskautta, jotta rappaus ei kärsisi.

Ne perustelut joiden perusteella teimme valinnan ovat pitäneet ja osottautuneet oikeaksi. Lisäksi meillä on vaan hyvää sanottavaa talotoimittajan kanssa tehdystä yhteistyöstä,  sekä siitä että olemme saaneet lainaan työkaluja ja että kysymyksiin on vastattu nopealla aikataululla. 

Onnea ja Menestystä kaikille uusille Passiivikivitalo-rakentajille, 
Toivon että näistä meidän ajatuksista on teille apua valintaa tehdessä. 


Kuvassa neopor-harkkoa ladottuna ja onton harkon väliin tulee betonivalu. Tässä muistaakseni ensimmäistä kierrosta tehdään ja kun tämä kellari-osa jää maan alle niin siinä on kantavuuden vuoksi enemmän tuota rautavahvistusta. Taustalla näkyy "valkoisia harkko-paaleja" joita purettiin sitä mukaa kun rakennus eteni.

PS. Kunhan ehdin tulee kirjoitus passiivikivitalon rakentamisesta vaihe vaiheelta. Toki voi käydä noita aiempiakin kirjoituksia selailemassa.

2 kommenttia:

  1. Täällä passiivikivitalo on yksi varsin potentiaalinen vaihtoehto! Kiva kuulla, että lupaukset on pitäneet!!

    VastaaPoista
  2. Hyvillä mielin voimme todeta että yhteistyö Passiivikivitalon kanssa on ollut erittäin hyvää ja rakentamisessa ei ole tullut yllätyksiä. Tyytyväisiä ollaan valmintaan. Talopaketin vallinnassa vaikuttaa se että materiaali on luotettavaa ja toimivaa, yhteistyö myyjän kanssa sujuu (ovat olleet aktiivisesti mukana koko projektissa seuraamassa että kaikki sujuu hyvin, ohjeita ja neuvoja on tullut aina kun on tarvittu) eikä lopu siihen kun kaupat on tehty sekä tietysti hinta. Tosin hinnoistus on samaa luokkaa kuin mitä saimme Lammi-taloilta tarjouksen mutta harkkojen kevyyden ja energia-ominaisuuksien vuoksi päädyimme tähän.
    Onnea teille talokauppohin ja projektiin!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...