tiistai 24. maaliskuuta 2015

Energianiksit- blogikilpailu!Hiukan viimetingassa osallistu Taloon.com energianiksit blogikilpailuun. Uutta kotia suunnitellessa voi tehdä lukuisia energiaa säästäviä valintoja. Toisin kun minä, perheen pää on energialalle kouluttautunut ja töissä energia-alalla joten todellisuudessa hän olisi oikea ihminen kirjoittamaan tämän kirjoituksen. Voin sitten myöhemmin täydentää mitä kaikkia energiavalintoja olemme tehneet taloa rakentaessa.

Talopaketti tuli Passiivikivitaloilta. Valintaan vaikutti monia seikkoja jotka voit tarkemmin lukea täältä. Yksi oleellinen asia oli tietysti energiatehokkuus joka vastaa myös tulevaisuuden kriteerejä (jotka tulevat tiukentumaan). Haluamme itsemme vuoksi (mikäli energia kallistuu tulevaisuudessa) sekä talon jälleenmyynnin vuoksi tehdä sellaisen talon joka kestää ja on tulevaisuudessakin energiatehokas. Vuoden 2020 jälkeen ei yhdessäkään EU maassa saa rakentaa muita kuin passiivienergialuokan taloja.

Passiivikivitalo on energiatehokas koska siinä on mitättömänpienet lämmityskustannukset. Passiivi rakenne takaa sen että lämpö pysyy talossa, eikä se vedä mistään/ päästä hukkalämpöä ulos. Lisäksi sen rakentamiessa syntyy pieni hiilijalanjäki. Seinän erinomainen lämmönpidätys perustuu paksuun, mutta täysin kosteusturvalliseen rakenteeseen sekä loistavaan Neopor-lämpöneristeeseen. Neopor pitää veden ulkopuolella antaen kuitenkin vesihöyryn tuulettua turvallisesti ja tehokkaasti lämmöneristeen läpi sisältä ulos. Neopor on yksi Euroopan käytetyimmistä seinäeristemateriaaleista ja siitä on rakennettu passiivienergialuokan taloja ympäri maailmaa. Lue lisää täältä!

Ikkunoiden koko ei vaikuta energia-hävikkiin jos ikkunoiden laatu on hyvä ja ikkuna-seinä rajapinta on tehty tiiviisti. Ongelma ei siis ole niinkään ikkunoiden suuri koko vaan monta pientä ikkunaa jossa on huonosti tehdyt rajat jotka vuotaa. Passiivikivitalojen myyjät ovat tarkkana että taloon valitaan myös energiatehokkaat ikkunat, yhteistyökumppanina heillä on Skaala-ikkunat josta sitten meillekin ikkunat tuli.

Myös ovet on valittu sellaisialla arvoilla että ne ovat energiatehokkaita.

Kun perus-asiat ovat kunnossa voi sitten keskittyä ns. pieniin arjen energiasäästöihin. Se mikä on parasta kun rakentaa uutta kotia on nimenomaan se että voit itse valita kuinka energiatehokkaan talon teet. Kun se on Passiivikivitalo niin energiatehokkuus ei myöskään tarkoita mitään överi-kallista rakennelmaa vaan jokaisella rakentajalla on siihen mahdollisuus.

Entäs ne arjen niksit?
1.Hanki autonlämmittimiin ajastimet.
2.Hanki kotiin amme, kun monta likaista ja hiekkaista lasta suihkutetaan kerrallaan samassa ammeessa on sekä hauskaa, tehosta, nopeaa että myös vedensäästöä.
3.Jos olet nainen joka raskastaa höyryävän lämpimässä suihkussa rentoutumista, mene mielummin ammeeseen. Kun vesi jää ammeen pohjalla pikku-hiljaa nousemaan niin tajuat kuinka paljon vettä kulutat ;)
4.Tee muutamana päivänä  koko perheelle viikon ruuat, isot kattilat ja määrät ruokaa kerralla, uunin ollessa päällä useampi makaronilatiikko tai lasagne. Jäähdytä loput ruuat hyvin ennenkuin laitat ne jääkaappiin. Kun lämmität perheelle ruokaa lämmitä ne mikrossa yhdellä kertaa, jaa vasta sitten lautasille.
5. Pidä leipomispäiviä jolloin leivot enemmän kerralla uunin ollessa päällä.
6. Kun otat pakastimesta sulamaan esim lihaa seuraavalle päivälle, laita jäinen liha jääkaappiin sulamaan.
7. Vaihda LED-lamput kodin valaisimiin.
8. Valitse energiatehokkaat koneet (sillä nehän hurraavat suurperheessä yötä päivää)


Näiden niksien lisäksi kilpailuun osallistujien tulee mainita kaksi haavetta/tuotetta jolla kodin saa vielä energiatehokkaammaksi.
Koska meillä on jo talossa varaus aurinkopaneeleille ym tulevaisuuden energiatehokkuus välineille (joihin en valitettavasti ole perehetynyt koska se on toisen puoliskon heiniä jo ammatin puolesta)  niin voisin lisätä siihen haaveeksi Tuulivoimala Sunwind Windy. Kytkisin tämän laitteen energiat tulevaan kasvihuoneeseen jonne toivon sitten tulevaisuudessa lämmittimen tomaateille (joka siis on aika hullua energian hukkaa eräiden mielestä!)

Toinen haave lapsiperheessä on kosketusvapaat hanat.
Ensinnäkin tahmaiset kädet aukaisevat hanan (jota saa sitten siivouspäivänä hinkata puhtaaksi ties mistä, piparkakkutaikinasta mutavelliin) ja hanat jäävät päälle. Kosketusvapaat hanat käyttävät vain sen verran vettä kun kädenpesijä/hampaiden pesijä tarvii. Tosin ihan pikkuisten kädet eivät ylety aina tarpeeksi jotta hana aktivoituisi joten tämä on syytä tarkistaa kun hanaa valitsee.
Täältä pääset energianiksit kilpailuun ja äänestämään!
Äänestämällä osallistut Taloon.com kilpailuun jossa voit voittaa 300e LED-valaisimiin! Wish me good luck & minä toivotan sinulle onnea kilpailuun ;)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...