maanantai 2. maaliskuuta 2015

Arkieteisen suunnittelua.
Arkieteinen on yksi meidän talon "suunnittelluimpia" tiloja sillä sille on seitsämän hengen taloudessa kovasti vaatimuksia. Tähän saakka näyttää että kaikki suunnitelmat toteutuu ja katsotaan sitten miten ollaan osattu arkea kuvitella ja suunnittella -mikä onkaan totuus?
Arkieteiseen tulee aamuisin lasten koulukaverit odottelemaan (ellei asia sitten muutu kun uusi koti ei olekaan enää yhtä keskeisellä paikalla). Pehepäivähoitajamme sekä hoitolapset  vanhempineen kulkevat samasta ovesta kun sisään samalla kun koko muu porukka menee ulos.

Vaatimuksina on siis sekä tilaa, että kaikille repuille, puvuille, kumppareille, monoille, luistimille, pipoille ja hanskoille säilytyspaikat.
Oven viereen tulee kuivauskaappi. Kurasyöppöä ei saatu "koverettua" ontelolaattoihin joten meille tulee normaali kaivo. Kuivauskaappia vastapäätä tulee "Taika-suihku" eli harjallinen suihku jolla voi pestä likaisen kumpparit ja puvut.


Kuivauskaapin viereen tulee penkki jossa on lapsille laatikot. En tiedä miten muut perheet ovat ratkaisseet pulman mutta meidän koululaisilla koulukirjat vaeltaa pitkin taloa ja kuvittelen että ne nyt säilyisi tuolla laatikossa.
Penkin yläpuolella on ikkuna muitta siihen alle mahtuu repuille naulakko.


Seinät maalataan Tikkurilan lujamaalilla joka kestää pesun, kosteuden ja pyyhkimisen. Väristä on "Laasti" X487. Ylläoleva kuva on siis pohjamaalilla vielä.

 

Googlettamalla en löydä yhtää kuvaa mustista Witkawood  luikuovikaapeista mutta sellaiset meillä on siis suunnitteilla. Mustat ovet saavat siis alumiini-puukehykset jotka tuovat keveyttä mustaan, ja ripauksen Alvar Aaltomaista designia. Witkawood kehykset nostavat jonkin verran liukuovikaappien hintaa mutta vaikka ne ovat olleet jatkuvasti budjettikuria pitävän miehen "poistolistalla" koitan pitää puoliani ja kunhan saadaan kalustepaketti tilaukseen (toivottavasti juurikin näillä ovilla) niin huokaisen helpotuksesta. Nuo liukuovet ovat yksi sisustustoive josta en toivoisi tekeväni kompromissia. Hullultahan se voi kuulostaa kun kyse on arkieteisestä (sekä vieraseteisestä) mutta juurikin tämän huoneen kautta tullaan kotiin ja jos kaikki ovikellon soitajat eivät tulisikaan sisälle asti, jokainen näkee eteisen, joten ei se mikään "arvoton" huone ole.

Kun nuoruuteni tein töitä Haaparannan Kallen grillillä muistan pomon vaimon aina muistuttaneen että eteinen pitää pitää myös siistina sillä se on tämän paikan "käyntikortti". (Toinen vinkki oli se että sen näköinen kun on ravintolan vessa on myös sen keittiö, jonne siis asiakkaat harvoin pääsevät kurkistamaan, ei kylläkään liity nyt tähän sisustusjuttuuun mutta kerroimpahan vain).

Naulakoiksi olen haaveillut noita Design House Stockholmin Wave naulakoita (ylin kuva).
Norman Copenhagen koukut (20e kpl) ovat myös yksinkertaisen kauniita. Tuo wave naulakko (64e 2x 45cm pätkää) toisi kivasti rytmiä tyhjälle seinälle jonne voisi sitten vaikka kaverit ripustaa takkinsa.

HJÄLMAREN Kaksoiskoukku IKEA Koukkujen välissä on hyvin tilaa esimerkiksi nimilapulle.

Hyvännäköisiä Hyvännököisiä koukkuja ovat myös nämä IKEAn hjälmaren kaksoiskoukut. 5e/kpl.Liukuovinkaapin sisälmyksiin tulee sitten kaikki muu vaatetus, kengät, ym.
Mielellään kuulisin miten te olette suunnitelleet arkieteistä/eteistä ja mikä on toiminut hyvin?
Kuulen mielellään hyviä vinkkejä.

11 kommenttia:

 1. Hei,
  Meillä rakentaminen on vasta suunnitteluasteella, mutta paljon olemme ruutupaperille jo saaneet aikaiseksi :) Meitä on myös 7 hlöä, joten arkieteinen on must. Haaveena on saada jokaiselle oma naulakko, vähän kuin vaatekaappi ilman ovea (hylly, tanko jne). Sinne pitäisi mahtua kaikki ulkokamppeet (jospa ne löytyisi myös helpommin). Oven lähelle ajattelin ritilähyllyjä kengille ja monolle (ym. ym.). Niitä monta päällekkäin (esim. Ikean Grundtal) ja tietysti kuivauskaappi. Haluaisin osaan huoneesta kunnollisen kuramaton/-ritilän (esim RovaMatto), se pitäisi upottaa ja alle saada viemäri, joten katsotaan mikä lovi budjettiin tulisi... Sellaisen päällä olisi helppo pestä kurat pois.
  Hyviä ideoita Sinulla! Seuraan mielenkiinnolla blogiasi :) Toivottavasti vilautat joskus pohjapiirrustusta ;)
  t. Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja hyvien ideoiden jakamisesta. Meillä oli aiemmassa kodissa oikea "kuraralli" jonne tosiaan saattoi huuhdella tosi hiekkasetkin puvut, sitten aikaajoin otin sen kumimaton siitä päältä pois ja kaivon hiekkakasan roskiin ja huuhtelin. Se ei siis menny tukkoon kun siinä on niin iso se viemäri osa, Toimi ihan huipusti!!
   Luulin että saadaan tähänkin kotiin sellainen mutta näitä yllätyksiä tulee, ontelolaatta lattiaan se olisi pitänyt kaivertaa tai mitä lie, joten ihan normi viemäri tulee... en tiedä olisiko onnistunut jos olisi oikeen asiaa selvittänyt mutta ehkä mies ei todellakaan tajunnut miten tärkeä tuo kuramatto-systeemi on.
   Kuivauskaappia meillä ei ennen ole ollut ja ajattelin että se tulee tarpeeseen vaikka lapset kasvaa kun urheilijoita talossa riittää...

   Poista
 2. Taisin edeltävän viestin hukata maailman ääriin;) Meillä arkikulku tapahtuu autokatoksen kautta kodinhoitohuoneeseen. Kurasyöppö harjallisella suihkulla ja kuivauskaapilla on, samoin tuo penkki kuivauskaapin vieressä. Meillä tosin siinä alla olevat kaksi vetolaatikkoa ovat ritiläpohjaisia ja toimivat kenkälaatikoina. Hiekanmurut ja sorat tippuvat ritilän välistä lattialle laatikoston alle, josta ne on helppo lakaista tai imuroida. Seinäkello on ehdoton oven suussa, lasten helppo tarkistaa kouluunlähtö:) Naulakko takeille puuttuu, kun en ole löytänyt vielä sopivaa. Tässä samalla sainkin idean että myssyt ja hanskathan voisi säilyttää toisessa vetolaatikossa, jossa tällä hetkellä muuta "rojua". Mutta tuo teidän versio liukuovista kuulostaa kyllä tosi hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä. Voisin kysyä että miten onnistuisi jos laatikot olisivat ritiläpohjalla...? Hmmmm...
   Tänään käytiin kalustefirmassa ja melkeen sain miehen "myytyä" noille liukuoville. Onhan ne upeat!
   Hintaa tulee witka wood kehyksen kanssa noin 50e/kalliimmaksi per ovi, joten ei tavallaan isoista summista ole kyse, mutta kun meillä on noita liukuovia yhteensä 5.

   Se on jännä miten eri asiat ovat tärkeitä, mies kiinnittää huomioita altaiden kokoon, voisiko 120 sijasta saada 125 niin ei jäisi tyhjää "rakoa" altaan ja seinän väliin. Minä olisin suurpiirteisempi jos vaan saan haluamani witka wood ovet :)

   Poista
 3. Meillä on kahdeksanhenkisen perheen uuteen taloon tulossa myös arkieteinen kodinhoitohuoneen yhteyteen. Sisäänkäynti sinne on pääoven vieressä. Sisäpuolella on oven vieressä lattiassa kurasyöppö ja sen vieressä paikka kuivauskaapille. Toiselle sivulle oven viereen tulee rivi naulakoita, olen haaveillut sellaisesta päiväkoti-tyyppisestä lokerikosta, vähän kuten tuossa ylempänäkin kommentoitiin. Että kaikille lapsille olisi oma lokero takeille ja kengille ym. Samalle seinälle ajattelin vielä laittaa ylemmäs rivin kaappeja, joissa voisi säilyttää kausikamppeita. Aika samantyyppisia ajatuksia siis meilläkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On huippua kun saa suunnitella toimivaa arki-eteistä. Tarpeeksi naulakoita repuille ja vaatteille.
   Meidän edellisessä kodissa khh ja "kura-eteinen" olivat samassa tilassa joka oli hiukan haastavaa, mutta sielläkin suurin ongelma oli lienee se tilanpuute.
   Kiitos inspiroivasta postauksesta ja linkityksestä. Nuo naulakot joista olit laittanut kuvan olivat aivan ihania!

   Poista
 4. Meille tulee pääsisäänkäynnin yhteyteen vaatehuone oman väen ulkovaatteille. Emme ole vielä suunnitelleen kalustusta, mutta varmaankin tulee jotain penkkiä ja jokaiselle oma "lokero" vaatetankoineen ja pipokoreineen. Meitä on viisi henkeä vain, mutta tälläkin väkimäärällä tuntuu, ettei ihan perinteinen systeemi riitä. Vaatehuoneen oven saa kiinni, kun vieraita pärähtää paikalle, eikä vaate- ja kenkäröykkiöt näy. :) Kodinhoitohuoneen puolelle tulee sitten urheiluvaatekaapit jokaiselle, sieltä kuljetaan sisään harrastuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olisin halunnut kodinhoitohuoneen yhteyteen vaatehuoneen myös, se oli näitä ihan "ehdottomia" vaatimuksia jopa. Mutta ei vaan riittänyt tila ja neliöt, niin se ei toteutunut. Ehkä sinne sitäseuraavaan taloon sitten? :-D

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä idelta tuo vaate-huone ratkaisu. Ystäväperhe joa rakensi muutama vuosi sitten teki juuri näin, on vaan yksi eteinen, mutta siinä on liukuovilla "eristettävä" vaatehuone johon mahtuu myös lastenrattaat, ja isompaakin tavaraa kuten laskettelulautaa yms.
   Meillä tuo liukuovi-kaappi seinä vastannee samaa tarkoitusta mutta jos tosiaan vielä joku päivä tulisikin ne vauvarattaat niin niille ei kyllä ole huomioitu mitään omaa tilaa eteisessä, HupS! ;)

   Poista
  3. Niin, eihän sitä koskaan tiedä... ;)

   Poista
 5. Hei! Meillä on arkieteisessä penkki, jonka alla ritilä, johon mahtuu käyttökengät. Penkin päällä seinällä on umpimustia avolokeroita. Jokaiselle lapselle on oma ja on toiminut erinomaisesti. Olen kuullut, että lapset eivät valitettavasti jaksa laittaa vaatteitaan liukuovikaapistoon joka kerta. Meillä on lisäksi liukuovikaapisto, jossa on ne vaatteet ja kengät, jotka eivät ole käytössä. Mutta suosittelen avolokeroita, joiden alla 4 koukkua joka lapselle. Lokeroita on jokaiselle 2. Mahtuu pyöräkypäräkin. Kuivauskaappi on hyvä hankinta, ollaan tykätty.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...