Kun suunnittelimme uuden kodin rakentamista pohdimme paljon kuinka paljon tilaa lapset oikeasti tarvitsevatkaan? Ja minkä verran tarvii pienet lapset, entä kun ovat teinejä? Minkä kokoisen talon tarvitsemme kun lapset alkavat opiskelemaan ja muuttavat pois kotoa? Mikä on liian pieni ja mikä on liian suuri meidän kokoiselle perheelle?
Ystävillä ja sukulaisilla oli myös runsaasti kokemusta, ajatuksia ja neuvoja. Jokainen perhe on ainutlaatuinen, koostuen ainutlaatuisista pienistä ja suurista ihmisistä joten ei ole yhtä totuutta siitä minkä kokoinen talo on "oikea". Minkä verran tilaa sinusta tarvitaan lapsiperheessä? Miten olette talon kokoa ajatelleet? Jokaisella on oikeus mielipiteensä (ja nekin monesti tässä leämän mittaan vielä muuttuvat). Olisi kiva kuulla muidenkin ajatuksia ja kokemuksia.
Meidän tämä aivan uunituore koti, johon muutimme muutama viikko sitten on 210 m2. Varakotimme oli 105 m2, joten voitte kuvitella että täällä hengitellään syvää ja nautitaan tilan tunteesta. Asukkaita meitä on seitsämän. Kahden aikuisen lisäksi lapsia viisi, iät 10-4v.
Tässä ajatuksia enimmäisten viikkojen jälkeen.
Lapsilla on omat huoneet (paitsi nuorimmilla, kaksosilla, yhteinen, katsotaan myöhemmin miten huoneita laitetaan kiertoon). Mikä ihana rauha! Meillä ei ole koskaan leikitty niin paljon kuin nyt. Junaradat levittyvät, eläimet saavat tehdä lattialle "laumoja", palapelejä ja pikkulegoja on koottu. Lattiatila mahdollistaa monenlaiset leikit eivätkä keskeneräiset palapelitkään ole uhan alla ja kulkuväylillä kun tilaa on enemmän. Jos joku on joskus sanonut etteivät lapset tarvitse tilaa niin kyllä nyt ihan muulta näyttää.
Kun lapset menevät iltaisin omiin huoneisiin rauhottumaan ei kuulu vitsejä/härnäystä/kiusaamista/hyppimistä/toiselta peiton varastamista (ehkä tämä on vain jotain kuherruskuukautta uudessa kodissa ? mene ja tiedä).
Lapset ovat innokkaasti tuoneet kavereitaan kotiin "omaan huoneeseen" ja välillä on niin hiljaista että pitää mennä katsomaan että onko siellä ketään. Niin monta tuntia on keskeytymättä leikitty legoilla.
Ystävä joka kävi kylässä kertoi että olivat antaneet oman makuuhuoneensa teinille - aikuisethan vain "nukkuvat" makkarissaan mutta sen sijaan teini-ikäinen viettää huoneessaan yksin ja yhdessä kavereiden kanssa kaiken vapaa-aikansa. Tämä on kyllä hyvä ajatus. Minustakin on ihanaa että oma koti on sellainen jonne voi ja haluaa tuoda ystäviä. Voin jopa tunnustaa että joskus "salakuuntelen" kotihommia tehdessäni noiden pojanviikareiden juttuja niin että olen enemmän kärryillä heidän maailmastaan, peleistä, koulusta, vitseistä ja tiedän "ketkä kaverit" puhuvat rumia niin että voin jonakin toisena hetkenä sitten ottaa omien lasten kanssa puheeksi. Mietinkin että jos lapset eivät toisi ystäviään meille, en tietäisi omien lasteni elämästä puoliakaan.
Ystävät ovat tärkeitä ja aika ajoin lasten (kuin aikuistenkin) sosiaalisessa elämässä tulee kolhuja. Jos vain aikuinen voi tukea lapsen sosiaalista kasvamista niin ehkä juuri sillä että on koti jonne saa ja haluaa pyytää kavereita. En toki tarkoita sitä että aikuinen sotkeentuisi lasten leikkeihin saatikka niitä ohjailisi mutta luo puitteet että on mukava tulla. Mitä mieltä te olette? Miten voi vanhempana auttaa lapsia löytämään kavereita?
Puitteiden luomisesta - noiden omien huoneiden lisäksi - meillä valmistuu.... tässä joskus, autotallin alakertaan, eli rinteeseen viherhuone/peliluola yhdistelmä. Aika näyttää miten siellä saadaan estettisesti yhdistettyä äidin viherpiiperrys ja kasvikokoelma ja poikien pingispelit. Lisäksi arkkitehtimme piirsi meille upean mustan, modernin kodan, joka on tarkoitus rakentaa metsän laitaan. Toivotaan että rakennusinto pysyy vielä tulevina kesinä/syksyinä. Kota on sellainen jossa voidaan retkeillä omalla perheellä tai sitten lapset (isompina) kavereiden kanssa.
Joskus lapset kuitenkin muuttavat pois - sitähän kaikki ovat varoitelleet- ettette ikuisesti tarvi noin suurta tilaa. Kestävää rakentamista on suunnitella kodit niin että ne olisivat asuinkelposia ja muunneltavia eri elämänvaiheissa. Vaikka meillä on kivitalo, saimme vinkin, ettei missään nimessä kannate rakentaa sisäseiniä kivestä, vaan tehdä tavalliset kipsi-seinät joita voi tarpeen tullen purkaa ja muuttaa. Alakerta jossa nyt on neljä makuuhuonetta muuntuu sitten tulevaisuudessa vierashuoneiksi, isommaksi aulaksi ja työhuoneeksi.
Ja vaikka lapset muuttaisivatkin omille teilleen, toivottavaa on että heillä säilyisi lämpimät ja rakkaat välit kotiin niin että sinne on aina ja ikuisesti ihana tulla kylään, pitemmäksi ja lyhyemmäksi aikaa. Ei siis ole mitään syytä muuttaa pesän tyhjettyä pienempään kotiin. Ja sitä paitsi. On lukuisia (tai ainakin muutamia) suomalaisia perheitä joissa asuu 2-3 henkeä ja he ihan alunperinkin rakentavat yli parisataaneliöisiä koteja. Näitä voi käydä ihastelemassa vaikka asuntomessuilla.

PS. Kuvissa tuli samalla myös "katsastettua" nuo meidän SBL mikrosementtilattiat, väri Plata. Lattiat ovat "silkkisen" pehmeät alla. Pinta ei ole kivenkovaa, sillä valitettavasti muutossa saimme käytävään muutaman painaumakolonkin aikaiseksi. Eli kovuudeltaan parketin tasoa (?). Arkieteisen lattia sai varmuuden vuoksi useamman lakkakerroksen kestävyyttä lisäämään ja se on melko liukas. Pojat huomasivat jo heti ensimmäisellä kerralla että täällähän voi hyvin luistella. Laitoin nyt matonkin alle jarrumaton varmistamaan ettei kukaan siellä pyllähdä.