lauantai 28. marraskuuta 2015
Mitä etsit raksablogeista?
Etsitkö ideoita, vertaistukea, kuvausta raksa-elämästä, työ-ohjeita, käyttökokemuksia eri materiaaleista, tietoa hyvistä (ja vähemmän hyvistä) talotoimittajista, hyväksi löydettyjen maalinsävyjen koodeja, pohjapiirustuksia, suosituksia hyvistä arkkitehdeistä, tietoa miten tilata kodinkoneita ulkomailta, tai miksi kannattee suosia Suomalaisia yrityksiä, mitä ottaa huomioon kun hakee keittiö ja kaluste-tarjouksia? Näitä kaikkia ja monta mielenkiintoista rakennustarinaa löydät klikkaamalla kuvaa yllä tai tästä!
Linkkilistaan saa jokainen uusi raksa-bloggaaja linkittää oman bloginsa. Logon ja linkin saa mielellään kopsata oman blogin sivupalkkiin.
keskiviikko 25. marraskuuta 2015
Pitkittynyt flunssa - raksa-ajan päätöstauti vai sisäilmaongelmaa?
Kun olen lähes kaiken kotona viettämäni ajan (+sairauslomapäivät) viettänyt lähinnä sohvalla pötkötellen olen sentään iloinnut siitä että ulkona on maa valkoisena ja metsäkin lumivaippaan käärityneenä ja että meillä on lattiasta kattoon ikkunat niin että voisi melkein kuvitella olevansa luonnossa vaikka makaakin viltin alla lämpimässä.
Teekuppi on ollut vakiokampe viimeiset viisi viikkoa (pitkän lääke-arsenaalin lisäksi) ja herkkulakkokin haihtui kun ei sitä ilman suklaapaloja jaksa jatkuvasti lipittää teetäkään. Instagram kuvat nappasin tänne kuvaamaan mun kotipäivien fiiliksiä.
Kun tuskailin miten kauan voi tavallinen flunssa jatkuakkaan ystäväni muistutti että tämä kuulemma kuuluu asiaan - kun raksa on ohi niin iskee joku tauti joka ei ihan hevillä nujerrukkaan! Pitääköhän tämä paikkaansa, mene ja tiedä? Toki maalaisjärkikin sen kertoo että jos elämässä on pitkään työntäyteistä ja vaikkakin myönteistäkin stressiä se voi puolustusjärjestelmiä heikentää.
Pääasia että kun viime vuosi rakennettiin täysillä ja minun harteilla oli lasten ja koti-arjen pyöritys, sairasteltiin me ennätysvähän. Jos jotain hermoilin etukäteen niin se oli juuri se miten sitten jaksaa kun lapset ja itse sairastelee ja yöt valvotaan?
No nyt ei onneksi sairastele kukaan muu kuin minä itse. Koko muu poppoo porskuttaa terveenä kuin pienet porsaat (tosin nekin, etenkin jos nyt joulun alla seuraa uutisointia taitavat olla melko antibiooteissa marinoituja). Liekö tämä nyt raksan jälkitauti - melkein toivoisin niin - enkä huonompaa vaihtoehtoa eli sisäilmaongelmien aiheuttamaa pitkittynyttä oireilua. Koska työpaikallani jo useita ihmisiä on sairastunut tai oireilee epämääräisesti viitaten sisäilmaongelmiin (taitaa olla tämän valtakunnan rakennusten kansantauti) minäkin olen hakeutunut työterveyshuollon selvittelyihin. Haastattelussa kysyttiin myös tarkasti nykyisen asuinkodin ikä ja rakenteet, enpä olisi voinut olla enemmän tyytyväinen kun pystyin sanomaan että meillä on hengittävä, ilman muovikalvoja ja myrkkyjä rakennettu koti. Tosi sekään ei sitten pidemmän päälle lohduta yhtään jos selviää että minäkin kuulun heihin jotka työpaikalla saavat oireita ja ongelmia. Ison osan elämästäänhän ihminen työssä viettää.
Aiemmin en ole perehtynyt Suomalaisten rakennusten sisäilmaproblematiikkaan ja nytkin tiedot ovat lähinnä ihmisten kokemuksia ja harmia siitä että me todellakin altistumme huonoissa rakennuksissa myrkyille jotka taas osalle tekevät astmaa ja allergisia oireita, lisääntyneesti hengitystieinfektioita ja joillekin vievät pitkiksi ajoiksi työkyvyn. Kukapa ei haluaisi olla työkykyinen, urheilla, liikkua, lukea lapsille satuja, laulaa - olla terve?!
Helsingin Sanomien pääkirjoitus pysäytti ainakin itseäni. Kannattee lukea: Rakennusmääräykset tuottavat sairaita taloja. HS 14.11.15
Suomessa on rakennettu 1960 luvulta saakka pää-asiassa lyhytikäisiä rakennuksia joista suurin osa on jouduttu purkamaan ja loputkin kodit ja julkiset rakennukset olisi nopealla aikataululla syytä purkaa. Kansallisvarallisuus - ja kuntien rahat siinä hupenevat kun koulut ja sairaalat ovat suorastaan lapsia ja nuoria perusterveitä, miksei keski-ikäisiä ja vanhuksiakin sairastuttavia. Huonossa jamassa olevat kunnat ymmärrettävästi yrittävät paikkailla tätä katastrofaalista totuutta remontoimalla vähän siellä, vähän täällä. Yhteisiä verorahojahan ne toki on.
Ongelma on ettei ole ymmärretty että Suomen ilmasto poikkeaa oleellisesti muusta Euroopasta - myös Ruotsista ja Norjasta. "Suomessa ei kannata pyrkiä siihen, ettei taloja tarvitsisi lainkaan lämmittää talvikaudella. Liian paksut eristekerrokset johtavat rakenteiden kastumiseen, kun sisältä ulos johtuva lämpö ei enää riitä kuivaamaan rakenteita. Talvikaudella lämmityksessä säästetty energia joudutaan kesällä käyttämään jäähdytykseen.
Rakenteiden kostumisongelma on toki tiedostettu, ja sitä koetetaan ehkäistä höyrytiiviillä rakennekerroksilla. Näin syntyy kuitenkin vioittumiselle herkkiä rakennuksia, jotka ovat riippuvaisia jatkuvasti energiaa kuluttavista laitteista, kuten koneellisesta ilmanvaihdosta. Höyrytiiviiden rakenteiden ja koneellisen ilmanvaihdon yhdistelmä synnyttää helposti sisäilmaongelmia, kun rakenteista imeytyy sisäilmaan kemikaaleja ja mikrobeja." HS 14.11.15
Tässäpä tulee mieleen että onko uuden kodin rakentajilla mitään muuta vaihtoehtoa kuin rakentaa kokoajan kiristyvien säännösten mukaan? Ja löytyykö Suomalaista tutkimustietoa siitä miten ne rakennukset oikeasti kuuluisi rakentaa jotta ne olisivat pitkä-ikäisiä?
Mietittekö te näitä talopakettia valitessa - ja mistä haitte luottettavaa tietoa?
Meidän yksi vahva syy rakentaa kivitalo (hiukan suuremmista kustannuksista huolimatta) oli se että halusimme pitkäikäisen rakennuksen ilman kosteusongelmia. Näistä asioista käytiinkin useampi keskustelu Passiivikivitalon väen kanssa ja neopor-harkkojen hengittävyys oli yksi ratkaiseva tekijä valinnassa.
No tulipas tässä melkoinen avautuminen toipilaalta.
Mukavaa viikkoa jokaiselle ja tsemppiä vuoden pimeimpiin raksakuukausiin, muistakaa suunnittella joulunaikaan koko perheelle yhteistä aikaa ja lepoa niin jaksaa taas!
PS. Uusi keittiö on inspiroinut lapset leipomaan, meillä leivottaisiin vaikka joka päivä mutta tämä mamma ei jaksa aina siivota sotkuja.
sunnuntai 8. marraskuuta 2015
Ideoita ja inspiraatiota olohuoneen valaistukseen.
Lähde: http://peterfehrentz.de |
Toisaalta - mikä kiire on (lähes) valmiissa kodissa? Itseäkö varten, vai vieraita ja ystäviäkö varten kodin pitäisi heti olla joka suuntaan valmiiksi sisustettu? Kuinka paljon keskeneräisyys haittaa itseä, ja kuinka paljon puuttuvat lamput oikeasti haittaavat elämistä?
Ja pitäisikö suurempia investointeja varten säästää vuosia vai löytyisikö jokin vastaava halvemmalla sitä unelmaa odotellessa.
Aiemmissa kommenteissa käytiin myös rajanvetoa siitä mikä vielä on ns. kiinteää sisustusta joka kuuluu raksaan (esim valaistus ja lamput) ja mikä on sitten muuta sisustusta.
Kuten raksankin aikana, Pinterest on edelleen suosikki työkaluni kun haaveilen (hitaasti) uusista huonekaluista ja valaisimista. Sinne keräilen omiin kansioihin vastaantulevia kauniita vaihtoehtoja. Yllä oleva kuva on löydetty pinterestin kautta ja siinä mielestäni Secto Design lamput tulevat kauniisti esiin. Kuvan huoneessa on monia sellaisia elementtejä, väriä ja tunnelmaa josta pidän ja päädin pohtimaan josko meidänkin olohuoneeseen hankitaisiin puunvärinen Octo?
Meillä on Nordluxin MIB valaisimet ja link-kiskot, joissa valo tulee epäsuorasti vaalean seinän kautta. Keskellä huonetta on valaisimelle paikka mutta se oikea on vielä löytymättä...?
Suomalaiset Secto designin, Octo-valaisimet olivat jo edellisessä kodissa hankinta listalla mutta aina meni jokin ulkomaanreissu tai muu mukava (tai vähemmän mukava) juttu sen hankinnan edelle. Tunnustaudun designin suureksi ihalijaksi mutta siinä vaiheessa kun jostain pitäisi maksaa Rooman matkan verran (750e) olen yleensä suunnannutkin Ikealle. Lopulta kävi niin että kokonaan kyllästyin haaveilemaan koko lampusta ja se jotenkin menetti hohtonsa kun siitä tuli sellainen joka kodin kampe... kehtaako nyt ostaa sellaista lamppua joka on jo joka toisella kaverilla?
Nyt kuitenkin tulee sellainen fiilis että tuo meidän olohuone suorastaan kutsuu Octo-valaisinta?
Puunvärinen vai musta?
Mitä muita vaihtoehtoja olen löytänyt...
Hmmm... Tage ei enää houkuttele yhtään niin paljon.
Entä jos suuntaisi taas Ikealle..?
Millaisia valaisin haaveita teillä on? Millaisia ideoita olohuoneen riippuvalaisimeksi?
Mukavaa viikonloppua ja rentouttavaa isänpäivää myös kaikille raksa-isille!
torstai 5. marraskuuta 2015
Tervetuloa meille! Olohuoneen esittely.
Pikkuhiljaa tavarat ja taulut löytävät paikalleen. Uusi Sinnerlig sohva on Ikeasta ja se sopii mielestäni kivasti mummolasta saatuihin ja tori.fi löydettyihin artekin huonekaluihin. Ensimmäiset kuvat olohuoneesta ovat kesältä kun makuuhuoneen puutteessa muutimme nukkumaan olohuoneen suurien ikkunoiden ääreen.. saimme nauttia kesän yöttömästä yöstä ja metsästä joka siinsi suurien ikkunoiden takan. Mutta ehkäpä nyt voi näyttää jo jotain astetta valmiimpaa kotia.
Lattia: Suomalainen Timberwise Classic Nordic, harjattu ja öljyvahattu. Lattiavalinnasta löytyy kirjoitus täältä! Asennuksesta löytyy myös kirjoitus täältä! Asentamisesta voi sanoa että se sujui helposti. Lattiakokemuksista kirjoitin myös täällä! Lattiat tulivat Parketti Säkkiseltä Oulusta ja erityisen kiitollinen olen hyvästä palvelusta alusta loppuun, mutta erityisesti siitä että lopussa olin aivan viimetingassa ja he soittivat tehtaalle ja saivat meille parketit erityisaikataululla niin ettei muutto jäänyt siitä kiinni.
Kuvassa häämöttää myös takan edustalla/porras-askelmissa olevat Concept greige laatat jotka ovat Värisilmästä Oulusta.
Kattona on rimakatto 7cm levyisestä valkolakatusta männystä. Rimakaton tekemisestä voi lukea täällä ja täällä! Rimakaton paras ominaisuus on sen akustiikka, se hiljentää todella tehokkaasti myös suurperheen äänet ja olohuoneessa on mielyttävä istua aikuisvieraiden kanssa kun lasten pelihuudot eivät liika kaiu. Rimojen välit "katkaisevat" ääniaallot niin että meteli vähenee. Ainut huono puoli on se että jos komentaa lapsia yläkerrasta alakertaan meinaa oma ääniä särkyä ja siltikään kukaan ei tule syömään! Rimakaton tekemiseen meni aikaa sillä se on tarkkaa hommaa. Katto myös kannattee tehdä viimisen päälle sillä sitä aika usein silmäillään (toisin kun normaalia maalattua kattoa). Saatan olla pöhkö, mutta jos pötköttelen sohvalla minusta on kiva katsella meidän hienoa kattoa ja viivojen graafisuutta. Alunperin arkkitehti oli suunnitellut rimakaton hienoisesti harmaaksi. Se olisi ollut upea mutta idea kaatuihin siihen ettemme saaneet rimaa valmiiksi maalattuna harmaana, juuri sopivalla sävyllä. Tuohonkin sävyyn olen tyytyväinen.
Epäsuora valaistus: Nordluxin mib-valaisimet ovat Bauhausista. Meidän kodin valaisimista voi lukea myös täältä! Valaistussuunnitelman pääkohdat löytyy myös tästä kirjoituksesta!
Seinien maalinsävyt: Tauluseinä (siis se jossa on tuo meidän talon ainut ripustettu taulu) on malattu Pure & Original kalkkimaalilla. Maaleista olen kirjoittanut täällä! Siellä näkyy myös värikarttaa. Takan maalasin itse kalkkimaalilla ja periaattessa se oli ihan helppoa pientäsuurta mokaa lukuunottamatta. Tuon seinän meille maalasi maalari, tarkemmin voi katsoa täältä, myös video-ohjeet! Maalin sävy on Fresco Ashes. Se on harmaa vaikka suurella pinnalla näyttää aivan valkoiselta. Alla takan sävy: Silver like.
Nyt kun illat pimenee ja pihahommia ei enää pääse tekemään on seuraavaksi vuorossa saunan tekoa. Hommia vielä riittää ... ja joku vekkuli oli mennyt miehelle sanomaan että jätä hyvä mies joku raksajuttu tekemättä niin että pääset aina hyvällä syyllä kotihommista irtaantumaan. Hmmm...?!
Mukavaa viikkoa jokaiselle raksaajalle ja rakentamista suunnittelevalle!
sunnuntai 1. marraskuuta 2015
Rinnepihan suunnitteluun 8 vinkkiä... saa täydentää!
1. Aloita pihansuunnittelu jo ennen maatöitä, rinnepihaa ja rinnetaloa varten kaivinkoneet käyvät tontilla lukuisia kertoja ja mitä paremmin pystyt suunnittelemaan "maa-massojen" siirrot edes takaisin, säästät rahaa ja aikaa. Me onnistuimme tässä "semi-hyvin", jotain maan siirtoja olisi voinut vielä optimoida mutta paljon turhaan edestakaisin siirtoa ei tullut. Lisäksi tilasimme alapihalle valmiiksi sorat ja mullat odottamaan kasoihin kun superystävälliset naapurit antoivat kuorma-autojen ajaa heidän pihan läpi. Siinä vaiheessa kun talo+autotalli oli rakennettu meidän oma piha/kulku isoilla koneilla alapihalle meni jo kiinni.
2. Ole jo sunnitteluvaiheessa yhteydessä naapureihin ja tee yhteistyötä naapureiden kanssa tonttien korkeuserojen suhteen. Pyrkikää suunnittelemaan pihat niin ettei suuria korkeuseroja tule - jottei hulevedet valu naapuriin ja toisinpäin. Tämä oli yksi haastavimmista jutuista sillä selvästikkään Oulun kaupungin arkkitehdit eivät osanneet tässä olla tarkkana ja kiinnittää tarpeeksi huomioita korkeuseroihin ja neuvoa rakentajia. Kun lisäksi jokainen rakentaja perhe rakentaa eri vuonna ei toisilla välttämättä ole suunnitelmia vielä ollenkaan. Jälkikäteen ajateltuna meidän talo olisi kannattanut rakentaa hiukan ylemmäs. Taitavalla pihan suunnittelulla ja maaston muokkauksella saa kuitenkin asioita vielä korjattua siten että tontin rajalle tehdään painanne jonne hulevedet valuu. Tässäkin on kiittäminen taitavia naapureita sekä hyviä kaivinkoneurakoitsijoita.
3. Suunnittele pengerrykset, muurit ja portaat jo maatyövaiheessa. Me käytimme hyväksemme kaikki tontilta löydetyt kivet joilla "lasten piha" rajattiin ja pengerrettiin jo rakennusvaiheessa. Isoja kiviä ei pysty siirtämään edes kaikki kivinkoneet vaan opin että täytyy olla tarpeeksi iso kone suurimpien siirtelyyn.
4.Miten sitoa rinnettä? Isot kivet sitovat rinnettä, kasvien juuret (jos kaltevuus ei ylitä 1:2), tai rinteeseen upotettavat puiset kehikot (joku sanoi että lavakauluksia voi laittaa maan alle?). Meidän jyrkät rinteet on ratkaistu a) todella isoilla kivillä b) havu-istustuksilla, joiden päällä on 6cm-12cm mustia kivenlohkareita sitomassa maata ympärillä. Jatkossa Havut toivottavasti imevät ohikulkevat hulevedet. c) yksi jyrkkä rinneluiska on tehty pelkästää suodatinkankaan päälle ladotuista 6-12cm kivistä, d) polku jyrkkää rinnettä alas on tehty kivimurkeesta jossa on seassa kivituhkaa jotta se olisi tarpeeksi jämäkkää eikä valuisi hulevesien mukana pois. Ensi kevät näyttää miten nämä kaikki ovat toimineet?
5. Tukimuurit. Pintamaa korvataan sepelillä ja valetaan anturi. Muurin taakse sepeliä. Tukimuuri kallistetaan rinteessä sisäänpäin. Tulossa tällainen tuonne etupihalle.
6. Istuta kasveja, perennoja ja pikkupensaita jotka sitovat vettä. Istuta tiheään. Viimeisimmässä Garden Illustrated lehdessä lehdessä on juttu etupihan pikku-puista. Englannissa etupihoilla ei ole puita jolloin hulevedet ovat ongelma. yksikin puu auttaa jo asiaa! Meilläkin on etupihalle istutettu yksi koti-puu.
7. Vältä rinnepihalla suuria alueita asfalttia ja laatoitusta jolloin vedet eivät imeydy maahan vaan valuvat hulevesinä pitkin ja poikin. Me olemme ratkaisseet siten että polut ovat kivituhka/sorasta jolloin vesi imeytyy sen läpi. Alapihalle/rinteen alle on tulossa isot alueet laattaa mutta tarkoituksena on että laatoitetut alueet tehdään isoista laatoista ( mahdollisesti valetaan betonista) siten että niiden väliin jää n. 5-10cm aukot jotka täytetään soralla jotta vesi ei jäisi lillumaan laatoitukselle.
8. Vältä nurmikkoa jyrkissä rinteissä ja liuskoissa. Meidän talon reunat ovat jyrkimmällä kaadolla ja niissä ei ole nurmikkoa ollenkaan. Kiviä ja pensaita.
Koska täällä Oulun alueella rinnetontteja on harvakseltaan (ja nekään ei ihan mahdottomia) niin lähipiiristä löytyä melko vähän kokemusta. Tietoa sain lähinnä lehdistä ja kirjoista etsimällä.
Yksi aivan parhaita kirjoja uuden pihan ja puutarhan suunnitteluun on Saila Raution Oman Pihan suunnittelu. Tässä kirjassa on myös oma lukunsa rinnepihojen suunnitteluun, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Tosin tätä juttua kirjoittaessa kirja on hukassa niin en pääse siltä osin tekstiä täydentämään... Olisi kiva kuulla kokemuksia ja vinkkejä muilta rinnetontille rakentaneilta. Miten täydentäisitte noita vinkkejä - tekisittekö jotain ihan toisin?
Kuvakavalkadi rinnepihan maatöistä ja kuvat toteutuksista löytyy puutarhablogistani Karolinan Puutarha : puutarha rinnepihaan!
Viimepäivät on kannettu kivia ja "istutettu" niitä tuohon portaikkoon. Ihan mukavaa ulkohommaa mutta nyt alkaa jo päivät oleen niin lyhyitä ettei työpäivän jälkeen paljon ehdi tehdä. Tulevaisuudessa nuo kääpiövuorimännyt kasvavat täyttäen tuon kivisen alueen ja vihreä voittaa kiven.... Mukavaa lokakuuta siitäkin huolimatta että muistan itse viime vuonna nämä pimeät kuukaudet raksalla olleen kaikista rankimmat ja väsyttävimmät, tsemppiä jokaiseen urakkaan!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)