sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Valaistussuunnitelma. Pääkohdat, jos niistä olisi muillekin vinkkejä?


Meidän arkkitehtisuunnitteluun kuului valaistussuunnitelma ja olemme olleet siihen todella tyytyväisiä. Kun jo koko talo oli suunniteltu yhdessä, oli puolin ja toisin tunnistettu tarpeet ja toiveet. Lisäksi arkkitehdillä oli selkeä näkemys tiloista (kun oli ne itse suunnitellut). Valaistussuunnitelma siis tuli sujuvasti. Lisäksi oli tiedossa ettei meillä ole mitään hurjaa budjettia valaistuksiin joten ne toteutettiin hyvin suunniteltuna, mutta melko peruskaavalla. En tiedä omasta kokemuksesta, mutta asuntomessukohteissa olen tutustunut yrityksiin jotka tekevät valaistussuunnitelmaa ja itse epäilin että jos antaisin heidän tehdä suunnitelman, saisin yli kalliita ratkaisuja joita en sitten kuitenkaan raskisi hankkia ja rahat menisivät hukkaan. Ehkä muilla on oikeita kokemuksia, onko toiminut hyvin?

Valaistusuunnitelmamme kiteytyy tässä olohuone/keittiö/ruokailutila kuvassa. Muu talo noudattaa samaa linjaa.

Pää valaistus tulee epäsuorana valaistuksena valaisinkiskoina joiden valot siis heijastetaan vaalean seinän kautta huoneeseen. Valaisinkiskoja tulee portaikkoon yhdet ja olohuoneeseen kaksi kappaletta. Lisäksi kuvasta poiketen vielä yksi valaisinkisko tiskipöydän ylle (rouvan toiveesta).

Kiskoihin oli suunniteltu Eurospot valaisimet 3kpl/kisko.

Nordluxin Mib6 sarja on toinen hyvä vaihtoehto siroutensa vuoksi.
Keittiössä on lisäksi  saarekkeen yllä on valaisinkisko johon on tarkoitus valita "vapaasti" valaisimet jotka liitetään kiskoon. Kun keittiön kaapit ovat mustat, olen miettinyt betoninvärisiä tai kuparisia valaisimia. Betonin sävy heijastaisi betonista lattiaa ja harmaata takkaa. Kupari taas olisi samaa lämmintä sävyä kuin tamminen taso...

Artek...
 Ihania lamppuja löytyy maailmasta loputtomiin..

Kuvien alkuperäissivuille löydät tätä kautta  sekä sieltä löytyy myös lukuisia muita ihania valaistusideoita. Jos sinullakin on Pinterestissä kansio valaisimille niin laitappa vinkkiä mulle tuonne kommenttiin niin pääsen näkemään.

Mutta takaisin siis valaistussuunnitelmaa. Noiden valaisinkiskojen epäsuoran valaistuksen (valo kohdistetaan valkoiseen seinään) lisäksi huoneeseen tulee muutamia sisustuslamppuja jotka ovat siis ruokapöydän yllä ja olohuoneessa nurkkauksessa. Ne on merkitty pyörellä punaisella ympyrällä VAL ja ovat siis meidän vapaasti valittavissa.

Muuallakin talossa jatkuu valaisinkiskojen kulku. Näiden lisäksi meille tullee vielä isoja katto-spotvalaisimia joita on mm keittiössä saarekkeen ja keittiönkaappien välisessä tilassa. Spot-valaisimien koko on 23cm ja ne ovat siis kattoon upotettavia himmennettäviä valaisimia.

Mahdolliset tyypit joita meille on nyt tulossa ovat Alppilux tai Illuxtron. Kävin tänään niitä sähköliikkeessä katsomassa ja mielestäni tuo Illuxtron on kauniimpi kun spotin valopiste jää hiukan sisään toisin kuin Alppiluxissa jossa on pinnassa valkoinen lasi.

Illuxtronia ja Alppiluxia saa molempia myös IP44 jolloin samaa valaisinta voidaan asentaa myös kylpyhuoneeseen.

Valaisimien värilämpötiloista voi käydä lukemassa täältä. Meille tulee lämpöasteeltaan 3000 kelviniä. Hehkulamppu vastaa 2700 K ja halogeenilamppu 3000K. LED-valoissa on aina (edelleen!!) riski että tulee sinistä tai violettia valoa riippuen toimittajasta ja firmasta. Näin ollen olen varautunut valitsemmalla siis varmasti lämpöiset valot. Miten te olette valinneet?

Valojen tehojen laskemisen olen jättänyt miehen huoleksi. En vaan jaksanut perehtyä moiseen. Ajatuksena on että esim kodinhoitohuoneessa on kirkkaampaa valotehoa ja sitten pukuhuoneessa ja kylppärissä on pehmeämpää valoa ettei tule sellainen olo että ollaan tässä leikkaussalissa.Nämä valoteho asiat on siis syytä ottaa huomioon ellei tee juuri suunnitelman mukaan vaan vaan vaihtaa valaisimen johonkin toiseen.

Upotettavat kattovalaisimet ovat teholtaan 460 lumenia/lamppu noissa vähemmän kirkkaissa huoneissa kuten kylpyhuone ja 1080 lumenia keittiössä, kodinhoitohuoneessa, arkieteisessä jne. Jos haluaa keittiöön tunnelmaa voi nuo kattovalaisimet sammutaa ja antaa riippuvalaisimien tuoda valoa.


Kunhan ollaan saatu tarjoukset ja valaisimet kattoon niin laitan sitten vielä uuden postauksen valaisimista. Millaisia vinkkejä teillä on valaisimien valintaan? Mikä on toiminut ja mikä ei?

Mukavaa sateista sunnuntaita. Kylmää ja märkää. Hyvillä mielin voi pitää lepopäivän kotona. Onhan tämä ollutkin melko työntäyteinen viikkoa. Mutta aivan mahtava sellainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...