maanantai 19. tammikuuta 2015

Villeco Clayworks savilaasti seinää?


Clayworks on palkittu parhaana sisäpintamateriaalina Euroopassa ja myös Suomessa mm. Helsingin Sanomat listasivat Clayworksin 2014 vuoden Asuntomessujen top 2:een. http://www.villeco.fi/tuote/clayworks-savilaastit/ . Kuva otin Jyväskylän asuntomessuilta, kohdetaloa en ole merkinnyt muistiin.

 Väri tässä on Buff (sekoitettuna johonkin kimalle kiveen?).

Kyselin jo maahantuojalta työ-ohjetta: 

Kipsilevy tulee käsitellä laastipohjusteella joka levitetään  maalin tapaan ennen rappausta, jotta varmistetaan riittävä tartunta.

Työstetään tavalliseen tapaan kuten laastit levittäen ja työstäen lastalla. Voidaan levittää myös ruiskuttamalla. Työstäminen on samantapainen kuten kipsillä erotuksena kuitenkin viimeistely. Sileä pinta on suositeltava kestävyyden ja puhdistamisen kannalta. Sileä pinta saadaan ohuella muovi- tai teräslastalla (Japan-sarjan lastat) viimeistellen. Sileän pinnan viimeistelyssä käytetään apuna vettä, jota sumutetaan jo hieman jähmettyneelle laastipinnalle, mikä jälkeen pinta vedetään lastalla niin että se sulkeutuu. Avoimempi pinta, jossa enemmän pinnan rakennetta ja tuntua saadaan käyttämällä
viimeistelyssä kosteaa sientä. Tämä on usein käytetympi aaltoilevimmille pinnoille.Mikäli olet epävarma tavoiteltavasta pinnasta tee ensin pieni koealue.


Tässä arkkitehtimme http://www.arkkijussi.fi/ piirtämä sisähavainnekuva olohuoneesta. Päätyseinä joka alkaa keittiöstä (tiski-altaan luota) ja päättyy kuvassa olevaan oikeaan nurkaan on ajateltu betonin/saven harmaaksi.

Pinta on mielestäni todella kaunis.
Tämän lisäksi materiaalin ominaisuuksissa luvataan
• Tasapainottaa kosteutta ja lämpötilaa
• Hengittävä
• Absorboi hajuja
• Akustisesti hyvä materiaali
• Antistaattinen
• Helppo hoitoinen
• Ei sisällä kemiallisia aineita
• Biohajoava ja kompostoituva
• Matala sitoutunut energia

- Kukapa ei haluaisi näitä?

Seuraavat asiat mietityttää:
- Kuinka helppoa on saven levitys?
- Työn jälki, saadaanko me amatööri-rakentajat siitä siisti/täydellinen? Kyseessä on kuitenkin talon paras seinä.
- Puhtaanapitäminen. Tämä ei niinkään ole ongelma olohuoneessa mutta seinä alkaa jo keittiöstä ja sitä on pieni siivu ikkunan molemmin puolin, tiski-altaan kohdalla.
- Kestääkö kosteutta? Juurikin kun tuo tiski-allas on tuossa lähellä?
- Miten kestää neljän vilkkaan pojan kolhuja (voi joskus pikku-autot lennellä ja onpahan sählymailatkin nähty äidiltä salaa sisällä)?
- Jos tulee kolhuja niin miten korjataan?

Seuraavanlaisia kokemuksia löysin blogeja etsimällä. Tässä muillekin linkit niin pääsee tutustumaan.

http://www.lily.fi/blogit/modernekohome/savilaasti-clay-plaster
http://www.kotijakeittio.fi/blogit/duon-kahdet-k%C3%A4det/sisustus/sein%C3%A4-savilaastirappauksella
http://www.projectmama.info/2014/12/pilkkuja-ja-savea-lastenhuoneeseen.html
http://reinolaan.blogspot.fi/2014/04/sisustusidea-rakennusmessuilta-savea.html

Mikäli näiden kirjoitusten lisäksi löytyy rakentajia jotka ovat tehneet saviseinää niin olen ihan superkiitollinen kommenteista, kokemuksista ja etenkin siitä miten seinän tekeminen itse onnistuu?


4 kommenttia:

 1. Unohdin edellisestä kokonaan nimen :) Sama tyyppi!

  VastaaPoista
 2. Tämä oli hyvä vinkki, kiitos! Laitoinkin tuonne vähän kyselyä, josko tästä saisi ratkaisua meidän korkean olohuoneen akustointiin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, tilailin mallikappaleita ja niitä nyt odotellaan.. aloin jo haaveilemaan että taloon tulisi useampaankin paikkaan saviseinää mutta luulen että yksi iso talon mittainen seinä savesta saa nyt riittää ensi hätään kun ei ole ihan varmuttaa kuinka kova homma sen. Rimakaton tekemiseenkin on varattu ihan tarpeeksi "askartelu" aikaa.

  Akustiikasta puheen olleen, myös tuo rimakatto imee ääntä kun rimojen alle laittaan huopakangas...

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus:) Olin ottanut ks. firman ylös asuntomessuilta sillä keskustelimme heidän kanssaan siellä pidempäänkin. Meillä savilaastin käyttäminen varmistui siis jo silloin (allergikkona arvostin huoneilmaa puhdistavaa ominaisuutta, aineen luonnollisuutta ja hengittävyyttä + kauneutta tietenkin). Tällä viikolla kolahti kolme mallipalaa postilaatikkoon. Savilaastista on tarkoitus tehdä yksi olohuone/ruokatilan iso seinä ja seuraavaksi pitäisi valita oikea väri näistä mallipaloista. Täytynee ottaakin yhteyttä tuonne vielä, nimittäin meillä seinät on jo tasoitettu ja ks. seinä pohjamaalattu. Onnistuneenkohan laastin levittäminen pohjamaalatulle pinnalle..?

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...