sunnuntai 31. tammikuuta 2016

1v synttärilahjaksi: 10 Parasta bloginkirjoitus vinkkiä!

Tammikuu ja KOTI-blogi täyttää 1 vuotta. Kiitos teille upeille raksa-ystäville, raksabloggaajille ja muille lukijoille ensimmäisestä vuodesta. Kiitos käynneistä mutta ennenkaikkea kiitos kaikista tsempeistä, kommenteista ja huipuista ideoista raksaan liittyen!

Koska en omaa sponsoreita eikä blogilla ole yhteistyökumppaneita en pysty järjestämään teille arvontaa tai muuta palkintoa siitä että olette kulkeneet kanssani tähän saakka. Niinpä päädyin kirjoittamaan teille parhaat blogin kirjoitus vinkkini, ja toivon mukaan inspiroin ja innostan tulevia rakentajaperheitä aloittamaan oman rakennusblogin?!

VINKIT
1. Valitse nimi blogille ja kirjoittajalle niin että se jää mieleen ja on helppo muistaa. Toki blogin nimen on hyvä liittyä siihen teemaan mistä kirjoitetaan. Esim. oman kodin rakentamiseen. Selaile muita blogeja sillä silmällä mikä näyttää hyvältä ja "matki" eri blogeista parhaat palat. Harva meistä on ammattilaisia.

2. Kirjoita persoonallisesti. Jos olet huumorityyppi anna sen näkyä kirjoituksissasi. Kirjoita myös arjen kommelluksista ja raksafiiliksistä (sen verran kun hyvältä tuntuu). Blogin kirjoittaminen ei ole mitään äidinkielen koetta joten anna mennä, kirjoita äläkä hermoile jos jää jotain kirjoitusvirheitä. Jos huomaat jonkin asiavirheen sen voi aina käydä perästä korjaamassa (ja kannatteekin).

3. Ole aktiivinen, vastaa oman blogiin tulleisiin kommentteihin mutta myös luo "blogi-ystäviä" eli osallistu keskusteluun muissa blogeissa ja jaa omia kokemuksiasi siellä. Normaali arjessa, saatikka raksa-aikana ei aika tosin riitä netissä roikkumiseen mutta vastavuoroisuus on kuitenkin aina kaiken sosiaalisen kanssakäymisen a ja oo.

4. Ei ole mitään sääntöä kuinka usein pitää blogia päivittää. Se on harrastus joten kirjoita tasan niin usein tai harvoin kun siihen hetkeen ja viikkoon sopii. Ammattilaiset jotka saavat palkkaa ovat erikseen. Mielummin kirjoita harvoin ja asiaa kuin jotain "pakko taas päivittää mitä raksalla on tehty vaikka oikeasti en millään ehdi enkä jaksa". Jos saat inspiraation ja kirjoitat samana iltana vaikka kaksi juttua, voi olla viisasta "ajoittaa" ne tulevalle viikolle eri päiville. Varo vain ettet ajoita niitä tulemaan "ulos" esim työaikaan niin että joku luulee että bloggailet työaikana ;)

5. Mitkä ovat hyviä bloginkirjoitusaiheita? Millainen on mielenkiintoinen raksablogi? kirjoituksesta löytyy lista asioista joita te bloggaajat/lukjat kommentoitte ja kokosin niistä jutun. Kommentit voi löytää täältä! Näiden lisäksi lukijoita kiinnostaa rakentajien budjetit, budjettipohja löytyy täältä, 
enemmän pohdintaa raksabudjetista löytyy Todelliset kustannukset ja budjetti.
Jokainen kirjoittaa bloginsa omalla lailla ja tyylillä, jos haluat kirjoittaa tiukasti asiapitoisen blogin, se löytää omat lukijansa, jos haluat kirjoittaa blogissa tarinaa raksa-ajan elämästä sitäkin on kiva seurata ja kommentoida, jos raksablogi on itselle "päiväkirja" mitä milloinkin tapahtuu eikä niinkään ole kirjoitettu lukijoita varten sekin passaa.

6. Yksi aihe per kirjoitus. Jos yhteen blogipostaukseen tunkee kymmenen eri asiaa siitä voi tulla lukijalle sillisallaatti. Miksi ei jaksaisi juttua useampaan pieneen kirjoitukseen?

7. Blogin kautta saa ihan huippuja vinkkejä ja ohjeita. Jos mietit jotain raksa-asiaa, materiaalia, kokemuksia, toteutusta: KYSY sitä blogissa? Aina joku vastaa ja homma menee eteenpäin.

8. Kuvat. Jos on aikaa niin satsaa niihin. Iso osa blogien seuraamista on kuvien katselua. Mutta harva meistä on ammatiltaan valokuvaaja saatikka käynyt mitään harrastekurssejakaan. Ota toosi paljon kuvia niin aina siellä joku onnistuu sekä rajaukseltaan että valotukseltaan. Toisaalta raksakuvien ei tarvitse olla sisustuslehden kuvia - mutta kun esittelee  esim. valmista keittiötä olisi kiva jos kuvan laatu ja valoitus toisi esiin kuinka hieno se oikeasti on?!
Jos kuvaat esim jotain työvaihetta niin ota monta kuvaa eri vaiheista, myös lähikuvia. Niistä on tosi paljon hyötyä muille.

9. Tee blogiin oma sivu yhteistyökumppaneille ja kun kysyt raksa-tarjouksia niin anna blogin osoite, kävijämäärät jne. Tätä ajatellen ei olisi ollenkaan huono ajatus että blogi on saatu käyntiin jo suunnitteluvaiheessa. Osa yrityksista arvostaa blogien kautta tullutta "mainosta" osalle sillä ei ole mitään merkitystä kun he laskevat hintoja.

10. Muista että blogin kirjoitus on harrastus - Ole armollinen itsellesi, ei tarvitse pyytää keneltäkään anteeksi jos ei ole 3viikkoon tai kuukauteen päivittänyt blogiaan. Lukijat ovat vain iloisia kun sitten sinusta ja teidän projektista kuuluukin jotain. Kirjoita blogia silloin kun ehdit ja kun siltä tuntuu. Jos saat hyviä ideoita mutta et ehdi kirjoittamaan, laita ideat muutamalla sanalla vaikka puhelimeen muistiin. Kenen älytön idea se on että blogin lukijat pitää pitää tyytyväisenä kirjoittamalla säännöllisesti/tiheästi? Luettavaa kyllä maailmassa riittää jos itse pysyy jonkun viikon "hiljaisena". Ja pomppaahan ne jutut sitten lukulistalle/blogloviniin jne.

Oliko näistä vinkeistä sinulle hyötyä? Moni blogi ystäväni kirjoittaa jo raksablogia joten mikä sinun paras vinkkisi on? Toisaalta mitkä ovat sellaisia asioita joita lukijan kannalta olisi hyvä ottaa huomioon? Olenko oikeassa tuossa kirjoitusten tiheyden kanssa?

Valoisaa leppoisaa viikonlopun jatkoa! Raksailoa jokaiseen projektiin!



 


5 kommenttia:

  1. Hei

    Mieleeni tuli, että kannattaa myös harkita mitä tietoja blogiin laittaa. Kaikki lukijat eivät välttämättä ole vilpittömällä mielellä liikkuvia kanssarakentajia. Ainakin itseä on joskus hirvittänyt, kun blogissa on sähkökuvat, joissa on selvitys turvajärjestelmistä ja laitteiden sijainnista. Lisäksi etukäteistietoja matkoista tms. kannattaa harkita. Samoin, jos työmaalla säilyttelee koneita tms. voi olla hyvä ettei niitä näy kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Komppaan - tämä on yksi syy miksi meidän projektista ei esimerkiksi ole tarkkoja pohjakuvia tai sähkökeskuksen kuvia julkaistu.

      Poista
  2. Kiitos Heli, hyviä huomioita raksabloggaajille. Eipäs ole itselle tullut mieleen. Erityisesti lomien hehkuttaminen etukäteen sosiaalisessa mediassa voi olla riskaabelia rakensi tai ei. Yhdyn kyllä tuohon!

    VastaaPoista
  3. Oma vinkkini on, että käytä tageja. Jos joku eksyy blogiisi, huolellisella tagien käytöllä lukijan on helppo etsiä samaan asiaan liittyvät kirjoitukset. Myös hakuasana-gadgetin lisääminen auttaa samaan asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on hyvä ja käytännöllinen vinkki, kiitos Jenni!
      Kun aloitin vuosi sitten blogin kirjoittamisen lisäilin näitä toimintoja pikkuhiljaa ja jos huomasin jonkin hyvän ja toimivan jutun toisessa blogissa, tein omaankin.
      Jollakulla ammattimaisella nettisivujen tekijällä voisi olla montakin hyvää parannusvinkkiä annettavana siihen että blogi olisi lukija-ystävällisempi. Ystävää voisi myös kysyä vinkkaamaan olisiko joku juttu mikä tekeisi tästä helpommin luettavamman?
      Itse hokasin että monissa blogeissa on tekstin alla "You might also like" kuvakkeet joissa mainostetaan saman blogin muita kirjoituksia - kuvan kera. Niinpä liitin sellaisen myös omaani.

      Myös suositut tekstit lista on aika hyvä - sieltä löytyy ne eniten luetut jutut jotka todennäköisesti on tavalla tai toisella kaikista mielenkiintoisempia/hyödyllisimpiä.

      Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...