maanantai 25. tammikuuta 2016

Takkatuli.


Tuli tämmöinen pakkastalvi niin takan lämmittäminen on ollut mielipuuhaa. Takan vaiheista on monta aiempaa blogikirjoitusta :
Takka parisuhde ja raksaprojekti.
Takanmaalaus aloitettu ja amatöörimoka!
Pure & Original kalkkimaalin sävyt takan pintaan!
Takka tuli!

Meidän takka on rinnetalon "yläkerrassa" jonka vuoksi siitä ei voitu tehdä varaavaa takkaa, siis sellaista massiivista kivimassatakkaa joka varaisi lämmön itseensä ja luovuttaisi lämpöä monen päivän ajan. Tämä fakta tuli mulle "yllätyksenä" vasta rakennusvaiheessa. En ollut tajunnut ettei kaikki takat ole varaavia. Meillä oli myös alakertaan suuniteltu varaava takka joka siis kustannusten (eivät ehkä olisi olleet suhteessa kovin suuria) ja tilan vuoksi jätettiin pois.

Kooltaan meidän takka on massiivinen mutta siinä on metallinen takkasydän ja sitten kivestä rakennettu kuori. Sisuskaluihin pääsee kurkistamaan täältä!
Takkaluukut avautuvat sekä ruokailutilaan (kuva alla) että olohuoneeseen. Lämpöä takasta hohkaa noista luukuista sekä takan päällä ja sivussa olevista tuuletusluukuista.


Takkaa on tullut lämmitettyä sen verran innokkaasti että vajaan tunninkin lämmityksen jälkeen talo hohkaa lämpöä ja on bikinikeli. Tehokas on!Olohuoneen puolella takan edessä on porras.
Takan pinta on Pure&Original maalilla "Silver Like" sävy. Ja lakattu kahteen kertaan samalla "käsialalla" kuin miten takka pinnoitettiin.
Portaikon laatat on Värisilmästä Concept Greige laattaa.
Tammiparketti on Suomalainen Timberwise Classic Nordic lankkuparketti,


Ihanista takanlämmityskeleistä huolimatta voisivat nuo -29 ja -30 pakkaset hellittää...

PS. Instagram tililläni Karolina_Kotiblogi löytyy myös Suomalaiset Rakennusblogit logo! #Suomalaiset rakennusblogit tagilla löytyy myös muiden raksabloggaajien kuvia. 

http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html

5 kommenttia:

 1. Minua kiinnostaa takan mitat. Meillä sama arkkitehti kuin teillä ja saman tyylinen takka olisi tulossa myös meille :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! teillä tulee varmasti upea takka ja koti. Takan korkeus on 170cm ja leveys noin 200cm.
   Mukavaa raksaprojektia teille! Heitäppä joskus lisää kuulumisia tai vinkkaa jos innostut laittaan raksablogin pystyyn. Ois extra-kiva seurata toista Jussin suunnittelemaa taloa. Toki meillä ystäväpiirissä on myös monta kotia jotka obat hänen käsialaa... ja tällä samalla tielläkin on 3 (!!!) Arkkijussin piirtämää taloa!

   Poista
 2. Hei! Minä kyselen siitä kalkkimaalauksesta. Nykyään pamjon maalataan kalkkiseiniä mutta pinta niissä jätetään sille "kalkille". Ite mietin sen kestävyyttä jos esim. lapset hoksaisivat sitä alkaa rapsuttelemaan.. Onko teillä takan pinta kestänyt hyvin? Mitä lakkaus vaikutti siihen? Muuttuiko ns. kiiltäväkso se mattamainem pinta? Meille tulossa harkkoseinä jonka pinta olisilaastia jossa takka "upotettuna" ja mietin kannattaisiko se koko seinä pinnoittaa tällä kalkkimaalilla. Kiitos jo etukäteen vastauksesa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun käyttää Pure&Originalin lakkaa pinta pysyy mattapintaisena ja tärkeää on että lakka "suditaan" samanlaisin vedoin kuin maalikin. Nyt kun takan pintaa katsoo se on siis "mattapintainen" mutta kyllä se oli ennen lakan laittamista muutaman asteen vielä himmeämpi. Meidän olohuoneen/ruokailutilan iso seinä on kalkkimaalilla ilman lakkaa ja se on siis eri värinen (valkoisempi) mutta samanlai ovat mattapintaisia ei silmällä eroa huomaa.

   Kalkkimaali on arempi, sen huomasin tuosta tiskialtaan edessä olevasta ikkunalaudasta johon päätettiin laittaa valkoinen lasilevy.

   Meillä ei ole kukaan onneksi kokeillut rapsuttaa noita seiniä mutta sen sijaan takan alakulmasta on lohjennut pala - varmaankin imurinletku sen repaissut. Luulen ettei ole niinkään maalin vika vaan siksi että nuo kulmat ovat "pehmeämpää materiaalia"... en tiedä miten sen ongelman ratkaisisi? Varmaankin käyn töpöttelemässä siihen jossain veiheessa vähän lisää maalia...?

   Voin myöntää että olen varovainen tuon lakkaamattoman kalkkimaaliseinän kanssa. Omat lapset tietävät ettei seinään saa mennä käsin "lähmimään" joten se ei ole ongelma mutta vierailevat tähtöset eivät tietenkään voi tuollaista sääntöä tietää ja se vaatii itseltä hereillä olemista.

   Kokemus on osoittanut että lapsiperheen seinät joutuu jokatapauksessa maalaamaan 4-5v välein (vaikka olisi latexi maalilla) .... joten laita sellaista maalia seinään kun haluat! Raksailoa teille :)

   Poista
 3. Ihania takkakuvia! Mieluummin pakkasia kuin vesisadetta. Trust me! :D Nimim. viikolla vesisateessa raksaillut

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...