keskiviikko 12. elokuuta 2015

Millainen on mielenkiintoinen ja hyvä rakennusblogi?Vielä ehdit osallistua Taloon.com lahjakortin arvontaan ja kertoa omaan mielipiteesi täällä!

Tässä jotain aiheita joita itse mielellään lukisin rakennusblogeissa:

1. Millainen on rakentajaperhe? Onko rakentaja sinkku (ei siis mitään taka-ajatuksia), pariskunta, lapsiperhe (pieniä vai teini-ikäisiä?) vaiko varttuneempaa väkeä? Millaisin toivein, tarpein ja ajatuksin uutta kotia on lähdetty rakentamaan? Onko kenties jokin harrastus joka on "vaatinut" isommat tilat tai erikoisratkaisuja miksi lähdettiin tekemään uutta kotia?

2. Millainen on uuden kodin tontti, rakennetaanko maalle vai kaupunkiin? Millaiset erikoismääräykset ja haasteet on kyseisellä tontilla (itsekkään en ole tällaisesta asiasta kirjoittanut - vielä - vaikka rinnetontille rakentamisessa on omat kommervenkkinsä)? Millaisin perustein valitttiin uuden kodin paikka?Millaisia haaveita ja toiveita tontille oli ja mihin päädyttiin? Tällaisesta kirjoituksesta voi uutta kotia ja tonttia etsiskelevät löytää monia hyviä näkökantoja.

3. Kuka suunnittelee uuden kodin? Itse, talofirma vai arkkitehti? Miksi ja millaisia asioita pitää ottaa huomioon kun tämä päätetään. Kirjoitin blogin alussa arkkitehdin valinnasta omakotitalon suunnitteluun.

4. Talon suunnitelmista - ja suunnittelun vaiheista on mielenkiintoista lukea. Miten asiat lopulta ratkaistiin. Kyselyssä useampi lukija on vastannut että pohjakuvia on hyödyllistä ja mielenkiintoista lukea. Kuinka paljon neliötä on käytetty mihinkin tilaan jne.

5. Kuka toimittaa talopaketin? Tämä on rakentajaperheen suurin "kauppa". Kalusteet ja sisustus on vaan pientä "tuskaa" verrattuna tähän kaikista kalleimpaan ja suurinpaan päätökseen. Valintaan vaikuttaa monta seikkaa ja yksi tärkeimmistä on millainen maine on kyseisellä talotoimittajalla? Ovatko he luottettavia ja onko muilla rakentajilla ollut ongelmia rakentamisen aikana? Meidän talotoimittajan valinnasta kirjoitin täällä!  
Mielenkiintoista on myös millä "valmiusasteella" talon tilaa. Meille tuli pelkät materiaalit ( sekä saimme koulutuksen pystytykseen) mutta talon voi hankkia myös avaimet käteen kuten teimme ensimmäisen talomme kanssa. Se on täydellinen ratkaisu luotettavan yhteistyökumppanin kanssa - jos vain rahat riittää sellaisen tekemiseen. Täältä löytyy myös kirjoitus Kannatteeko rakentaa itse vai rakennuttaa avaimet käteen?

6. Rakennuksen eteneminen vaihe vaiheelta kiinostaa suurinta osaa lukijoista. Useassa kommentissa sanottiin että rakentaminen kiinnostaa, ei sisustaminen! Jokunen mies kommentoija (niin päättelin) oli kirjoittanut myös että teknisten ongelmien ratkaisut kiinnostaa. Meillä on suunnitelmissa että kun rakennustyöt päättyvät mies "dokumentoi" tänne blogiin kuvien kera tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat rakennusvaiheet ja niiden tekniset tiedot. Sallinen tämän sillä näistä voi olla hyötyä muille passiivikivitalo rakentajille. Olisi hullua perustaa noita postauksia varten oma blogi. Ja mistäs sen nyt ihan varmasti tietää jos vielä joskus jotain rakennetaan...? Hyvin suurella todennäköisyydellä se olisi samalla tekniikalla toteutettuna. Silloin voisi palautella täältä blogista mieleen miten sitä tehtiinkään ne hommat.

7. Itse etsin rakennusvaiheessa suurimman osan tiedosta blogeista. En yksinkertaisesti päässyt ja jaksanut lähteä viiden lapsen kanssa kiertelemään rautakauppoja ja vastaavia sisustusmateriaalien valintaa varten. Toisaalta esim. meidän lattiaa, sbl mikrosementti laastista ei kukaan edes osannut kertoa kaakelikaupoissa. Vaikken nyt pidä myyjiä mitenkään epäluottettavina niin silti uskon enemmän kuluttujan vastauksiin siitä miten lattia kestää?
Edelleenkin pohdinnat ja selvittelyt materiaalien valinnoista ovat parasta antia blogeissa. Yhdessä tuumin löytyi mm.Tapwellin musta keittiöhana kun haaveilemani Niviton musta keittiöhana ei täyttänyt tyyppihyväksyntä vaatimuksia. Keittiöhana postaukset ovat yhdet luetuimmat ja niiden kommentti-osiossa on todellä hyvää tekstiä, eri ihmiset pohtineet ja selvittäneet noita tyyppihyväksyntä asioita.

8. Rakentamisen loppuvaiheeseen kuuluu monenmoista hankintaa, postilaatikot, pyyhekoukut jne ja monia ihania ideoita olen bongannut rakennusblogeista. Tämäntyyppinen kirjoitus löytyy minultakin jossa on hanojen lisäksi kuvattu mm. wc-paperitelineet. Valmiin vessan kuvat..
Nämä jutut alkaa olla siinä rajoilla että onko rakennusblogia vai sistusjuttuja joita osa ei halua lukea. No, jokatapauksessa, jokainen kirjoittaa blogiinsa mitä haluaa ja jokatapauksessa lukijat lukee ne joiden otsikot kiinnostaa.

9. Rakentamisen eri vaiheet ovat mielenkiintoisia mutta niin on (minusta) myös uuden kodin valmiit pinnat. Jos miettii vaikka concept-laattaa tai sbl mikrosementti lattiaa niin onhan se ihan eri juttu kun saa nähdä ne jonkun blogissa valmiina. Samoin seinien värit. Ja valmiit keittiöt. Toivottavasti kaikki raksa-bloggaajat jaksavat laittaa muuton jälkeen myös muutamia "valmiin kodin kuvia". Jos taas joku ajattelee että se rikkoo omaa intimiteettiä liikaa eikä valmiin kodin esittely kuulu blogiin niin suotakoon sekin. Mitä mieltä itse olette?

Tässä lienee melko kattavasti sellaisia asioita joita mielellään rakennusblogista lukee. Kyselyssä myös ilmeni että rakennusblogien yksi tärkeä anti on vertaistuki - miten jaksellaan, mistä ammenetaan energiaa, mitä tehdään jos väsyttää, miten elämä sujuu lasten kanssa raksatessa, mikä vaihe vie kauan ja on uuvuttavaa, mitä vinkkejä toisilla on antaa raksa-elämään?
Näistä asioista itsekin olen kirjoitellut:
Takka, parisuhde ja raksaprojekti
Kohtuullistaminen elämässä - miten se käy yhteen raksaprojektin kanssa?
Raksa-äidin elämää vs maailmanympäri purjehdus
Rakennusfiilikset kolmen kuukauden kohdalla

 Sekä mistä nautitaan ja ollaan kiitollisia kun saadaan mahdollisuus rakentaa oma koti?
Rakentaminen - ihmisen tehtävä? Kohta 1kk projektia takana.

Millaisia kirjoituksia sinä mielelään luet? Kommentoi tänne alle tai jos et ole vielä osallistunut kilpailuun käy kirjoittamassa kommenttisi  tänne! Arvonta suoritetaan 23.8.2015.

Timberwise Classic (pieniä oksia saa olla) Nordic (hiukan valkoista lakkaa) tammiparrketti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...