maanantai 18. tammikuuta 2016

Toimivat lastenhuoneet? Pohjakuva, värit ja materiaalit.


Viiden lapsen perheessä riittää jo lastenhuoneita sisustettavaksi ja asuttavaksi. Lisäksi meillä on ala-aula jota suunnitteluvaiheessa pienennettiin jottei tule kahta "olohuonetta". No mutta missäs ne lapset, omat ja kaverit sitten kuitenkin touhuaa?
Täällä ala-aulassa, kun on niin mukavaa kaikkien "kähistä" samassa tilassa.



Makuuhuoneiden koko on 11,5- 9,0m2 ja välinseinät ovat purettavissa jos joskus ei tarvita enää noin montaa makuuhuonetta. Kun kaikkien lasten vaatekaapit on sijoitettu tuonne talon perälle kodinhoitohuoneeseen ( pohjakuva täällä! ) ei vaatekaapit vie huoneissa tilaa ja ne ovat helpommin sisustettavissa.

On aivan huippua että jokaisella (paitsi kaksosilla) on omat huoneensa. Yksi persoonallisuus elää jatkuvassa kaaoksessa eikä sitä saa moneksi tunniksi pysymään siistinä. Yhdellä on tärkeät pikkulego-kokelmansa esillä ja pikkuveljet eivät pääse niihin käsiksi. Myös autorata mahtui olemaan kuukausitolkulla esillä (kunnes siihen kyllästyttiin). Ja eri ikäiset lapset saa helpommin unille kun isommat saa vielä hetken pitää huoneessaan valoja ja lukea.


String-pöytä/hyllyn hankin viime tammikuussa -15% alesta koululaisten tietokone ja läksypöydäksi mutta kuten ylämmästä kuvasta näkyy pikkupoikien joululahjaksi saamat legot ovat vallanneet pöydän täysin.


Lienee oma lapsuuteni suurperheessä vaikuttaa asiaan että pidän tärkeänä että jokaisella on oma tila ja jokaisen lelut pysyvät ominaan ja ehjinä. Jos joskus kuvittelin hankkivani kotiini stringhyllyn en ajatellut että se invasoituu legoilla mutta olen nyt toistaiseksi hyväksynyt sen tosiseikan. Siellä ne ovat, korkealla, ulottumattomissa ja kaikkien ihailtavina.


Materiaalit:
Rimakatto: takaa hyvän akustiikan, äänet eivät kaiu kun ne "pysähtyvät" tuohon rima-rivistöön.  Rimakaton rakentamisesta löytyy tarkemmin täällä. Materiaali on valkolakattua mäntyä, värisävystä tarkemmin täällä. Rimakattoa on alakerran aulassa jossa myös löytyy playstation peli ja kannustukset (ja riidat) ovat joskus kattoa nostattavia mutta kestettävissä. Rimakaton tekeminen on sen verran työlästä ettei sitä laitettu makuuhuoneisiin ja edelleenkin kun verhoja ym puuttuu, huomaa eron äänimaailmassa makuuhuoneessa vs. aulassa.

Seinien maalinsävyt: Tikkurila "Paperi" F497 valkoinen väri ja  Tikkurila "Laasti" X487 harmaa sävy. Alakerran seinät on maalattu puolihimmeällä joka kestää pyyhkimisen paremmin kuin olohuoneen matta-maalilla maalatut seinät.

Lattia: Sbl mikrosementti, väri "Plata". Blogista löytyy lattiasta monta omaa juttua kun laittaa tunnisteeksi betonilattia (oikean reunan valikoista).

Sisäovet: Matti-ovi Line1, valkoiset. Kädenpainikkeet valkoiset.



Huomioitavaa lastenhuoneiden suunnittelussa (täydentäkää ja kommentoikaa listaa):

1. Pienet lapset nukkuvat mielellään samassa huoneessa, eri-ikäiset tarvivat jo omaa tilaa ja rauhaa. Makuuhuoneiden koko voi olla pienehkö sillä lapset viettävät aikaa harrastuksissa, ulkona, kavereilla, etenkin jos kodissa on jokin muu yhteinen tila (kuten meillä tämä aula) jossa on pelikonsolit yms.

2. Mihin sijoitetaan pelit, tietokoneet siten että ne ovat aikuisen valvonnan alla mutta äänimaailma ei liian pahasti häiritse?

3. Miten huoneet ja väliseinät ovat muokattavissa lasten kasvaessa/muuttaessa. Mitä funktioita huoneisiin sitten tulee, vierashuone, työhuone, ateljee, kuntosali?

4. Pienten lasten makuuhuoneiden on käytönnöllistä olla samassa kerroksessa ja lähellä vanhempien makuuhuonetta. Koululaiset voivat jo nukkua eri kerroksessa. Taivaallista nukkua eri päässä taloa kun koululaiset heräävät viikonloppuna pelaamaan minecraftia ja tulee riitaa jonkun löytämästä "timusta"!

5. Vaatekaappien ei välttämättä tarvitse olla lasten huoneessa. Ne voivat olla kodinhoitohuoneessa jolloin pyykkipäivää viettävän vanhemman ei tarvitse illalla hiipiä pimeässä lasten huoneessa. Teini-ikäisisellä voi olla huoneessa kori puoli-käytetyille vaatteille ja prinsessalla pikkuinen vaatetanko rooli-asuille.

6. Pienet lapset tarvitsevat tilaa legoille, lelulaatikoille lattialla oleville leikeille. Koululaisten huoneessa ollaan kavereiden kanssa joten sinne on kiva jos sängyn lisäksi mahtuu pieni nojatuoli, säkkituoli (melko käteviä heitellä huoneesta toiseen tilan ja tarpeen mukaan. Eivät ehkä niin estettisiä... omiin on mulla vieläkin marimekon kankaan odottamassa päällystystä) ja jotain harrastusjuttuja. Koululaisten hilpetöörin määrällä ei ole rajaa joten sängyn alle on hyvä hankkia laatikostot ym ratkaisuja.

7. Mitä lisäisitte listaan?

Alakerran sisustuminen etenee pala palalta, huone huoneelta. Tuntuu niin ihanalta kun tietää että tässä on nyt meidän koti ja laitoin seinälle viitisen vuotta sitten hankitut julisteet Pariisin reissulta. Monia juttuja on siirtänyt tulevaisuuteen kun on tiennyt ettei edellinen koti ollut se lopullinen.



Pikkuhiljaa näitä valmiita kuvia tipahtelee blogiin. Instagrammissa karolina_kotiblogi löytyy lisää kotikuvia. Kotia on ihana rakentaa ja sisustaa. Aika monesti olen helpottunut (ja huokaisen syvään) että kaikki materiaalit, värit ja kalusteet on saatu valittua ja koti on niiltä osin valmis. Siinä rakennusprojektin pyörteissä ja raksa-aikana ne monesti olivat pitkä työ-lista. Nyt voi hyvillä mielin ilman aikataulua veivata edestakaisin jonkun lampun hankintaa...

Raksa-iloa jokaiseen projektiin ja ihania piteneviä päiviä!

2 kommenttia:

  1. Kivalta näyttää! Meilläkin on noita legoja ja rakennelmia, mutta kunnollista säilytyspaikkaa ei vielä ole. Lastenhuoneiden sisustus on edelleen kesken... :-D Meillähän on käytännössä vain neljä makkaria talossa, kun viides osoittautui niin meluisaksi seinän takana olevan teknisen tilan takia että siellä ei voi nukkua. Pienimmät on siis kaikki samassa huoneessa, tosin ekaluokkalainen sai nyt oman huoneen kun esikoinen muutti opiskelemaan. Mutta edelleen kolme pienintä jakaa huoneen, mikä on onneksi toiminut ihan hyvin. Meillä ei olisi mitenkään näillä neliöillä onnistunut että kaikille kuudelle lapselle olisi saatu oma huone, mutta onneksi nuo ovat aika tottuneita tuohon huoneen jakamiseen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ehkä ole järkevääkään isossa perheessä rakentaa jokaiselle omaa huonetta - mitä niillä kaikilla kuudella huoneella myöhemmin tekee? On hyvä oppia sekä jakamaan että saada omaa tilaa. Meillä pikkupojat jakaa huoneen, mutta jossain vaiheessa ehkä laitetaan isot pojat samaan huoneeseen ja kaksoset saa opetella "itsenäistymään". Riippuu niin onko tyttöjä ja poikia ja millaiset on ikäerot onnistuuko huoneiden jakaminen.
      Nuo meidän makuuhuoneet ovat sen kokoisia että väliseinän purkamalla saa joskus tulevaisuudessa isomman vierashuoneen.

      Meilläkin hyllyjä ym säilytysratkaisuja vielä etsinnässä lasten huoneisiin. Mutta en viitsi niitä hankkia ja porata seiniin ennnenkuin on suunnilleen hahmottunut missä on sänky jne. Rullaverhot olisi kiva saada paikoilleen ennenkuin alkaa pohjosen valoisat yöt...

      Meillä myös yksi huone teknisen tilan vieressä mutta siinä taitaa olla kantava/kiviseinä joten taitaa jonkin verran ääntä vähentää...?

      Poista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...