sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Rinnepihan suunnitteluun 8 vinkkiä... saa täydentää!



1. Aloita pihansuunnittelu jo ennen maatöitä, rinnepihaa ja rinnetaloa varten kaivinkoneet käyvät tontilla lukuisia kertoja ja mitä paremmin pystyt suunnittelemaan "maa-massojen" siirrot edes takaisin, säästät rahaa ja aikaa. Me onnistuimme tässä "semi-hyvin", jotain maan siirtoja olisi voinut vielä optimoida mutta paljon turhaan edestakaisin siirtoa ei tullut. Lisäksi tilasimme alapihalle valmiiksi sorat ja mullat odottamaan kasoihin kun superystävälliset naapurit antoivat kuorma-autojen ajaa heidän pihan läpi. Siinä vaiheessa kun talo+autotalli oli rakennettu meidän oma piha/kulku isoilla koneilla alapihalle meni jo kiinni.

2. Ole jo sunnitteluvaiheessa yhteydessä naapureihin ja  tee yhteistyötä naapureiden kanssa tonttien korkeuserojen suhteen. Pyrkikää suunnittelemaan pihat niin ettei suuria korkeuseroja tule - jottei hulevedet valu naapuriin ja toisinpäin. Tämä oli yksi haastavimmista jutuista sillä selvästikkään Oulun kaupungin arkkitehdit eivät osanneet tässä olla tarkkana ja kiinnittää tarpeeksi huomioita korkeuseroihin ja neuvoa rakentajia. Kun lisäksi jokainen rakentaja perhe rakentaa eri vuonna ei toisilla välttämättä ole suunnitelmia vielä ollenkaan. Jälkikäteen ajateltuna meidän talo olisi kannattanut rakentaa hiukan ylemmäs. Taitavalla pihan suunnittelulla ja maaston muokkauksella saa kuitenkin asioita vielä korjattua siten että tontin rajalle tehdään painanne jonne hulevedet valuu. Tässäkin on kiittäminen taitavia naapureita sekä hyviä kaivinkoneurakoitsijoita.

3. Suunnittele pengerrykset, muurit ja portaat jo maatyövaiheessa. Me käytimme hyväksemme kaikki tontilta löydetyt kivet joilla "lasten piha" rajattiin ja pengerrettiin jo rakennusvaiheessa. Isoja kiviä ei pysty siirtämään edes kaikki kivinkoneet vaan opin että täytyy olla tarpeeksi iso kone suurimpien siirtelyyn. 

4.Miten sitoa rinnettä? Isot kivet sitovat rinnettä, kasvien juuret (jos kaltevuus ei ylitä 1:2), tai rinteeseen upotettavat puiset kehikot (joku sanoi että lavakauluksia voi laittaa maan alle?). Meidän jyrkät rinteet on ratkaistu a) todella isoilla kivillä b) havu-istustuksilla, joiden päällä on 6cm-12cm mustia kivenlohkareita sitomassa maata ympärillä. Jatkossa Havut toivottavasti imevät ohikulkevat hulevedet. c) yksi jyrkkä rinneluiska on tehty pelkästää suodatinkankaan päälle ladotuista 6-12cm kivistä, d) polku jyrkkää rinnettä alas on tehty kivimurkeesta jossa on seassa kivituhkaa jotta se olisi tarpeeksi jämäkkää eikä valuisi hulevesien mukana pois. Ensi kevät näyttää miten nämä kaikki ovat toimineet? 

5. Tukimuurit. Pintamaa korvataan sepelillä ja valetaan anturi. Muurin taakse sepeliä. Tukimuuri kallistetaan rinteessä sisäänpäin. Tulossa tällainen tuonne etupihalle.

6. Istuta kasveja, perennoja ja pikkupensaita jotka sitovat vettä. Istuta tiheään. Viimeisimmässä Garden Illustrated lehdessä lehdessä on juttu etupihan pikku-puista. Englannissa etupihoilla ei ole puita jolloin hulevedet ovat ongelma. yksikin puu auttaa jo asiaa! Meilläkin on etupihalle istutettu yksi koti-puu.


7. Vältä rinnepihalla suuria alueita asfalttia ja laatoitusta jolloin vedet eivät imeydy maahan vaan valuvat hulevesinä pitkin ja poikin. Me olemme ratkaisseet siten että polut ovat kivituhka/sorasta jolloin vesi imeytyy sen läpi. Alapihalle/rinteen alle on tulossa isot alueet laattaa mutta tarkoituksena on että laatoitetut alueet tehdään isoista laatoista ( mahdollisesti valetaan betonista) siten että niiden väliin jää n. 5-10cm aukot jotka täytetään soralla jotta vesi ei jäisi lillumaan laatoitukselle.

8. Vältä nurmikkoa jyrkissä rinteissä ja liuskoissa. Meidän talon reunat ovat jyrkimmällä kaadolla ja niissä ei ole nurmikkoa ollenkaan. Kiviä ja pensaita.

Koska täällä Oulun alueella rinnetontteja on harvakseltaan (ja nekään ei ihan mahdottomia) niin lähipiiristä löytyä melko vähän kokemusta. Tietoa sain lähinnä lehdistä ja kirjoista etsimällä. 
Yksi aivan parhaita kirjoja uuden pihan ja puutarhan suunnitteluun on Saila Raution Oman Pihan suunnittelu. Tässä kirjassa on myös oma lukunsa rinnepihojen suunnitteluun, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Tosin tätä juttua kirjoittaessa kirja on hukassa niin en pääse siltä osin tekstiä täydentämään... Olisi kiva kuulla kokemuksia ja vinkkejä muilta rinnetontille rakentaneilta. Miten täydentäisitte noita vinkkejä - tekisittekö jotain ihan toisin?

Kuvakavalkadi rinnepihan maatöistä ja kuvat toteutuksista löytyy puutarhablogistani Karolinan Puutarha : puutarha rinnepihaan!


Viimepäivät on kannettu kivia ja "istutettu" niitä tuohon portaikkoon. Ihan mukavaa ulkohommaa mutta nyt alkaa jo päivät oleen niin lyhyitä ettei työpäivän jälkeen paljon ehdi tehdä.  Tulevaisuudessa nuo kääpiövuorimännyt kasvavat täyttäen tuon kivisen alueen ja vihreä voittaa kiven.... Mukavaa lokakuuta siitäkin huolimatta että muistan itse viime vuonna nämä pimeät kuukaudet raksalla olleen kaikista rankimmat ja väsyttävimmät, tsemppiä jokaiseen urakkaan!

4 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä postauksesta! Tosi hyvä tietopaketti rinnetonttilaiselle! Meillä suht haastava rinnetontti, kun rinnettä on tontin kaksi sivua, joista toinen aika jyrkkä. Vielä täysin tumpelo noiden sadevesien ja rinteen sitomisten sun muiden suhteen! Ehkä pitäisi suoda niiden miettimiseen jo nyt jokunen hetki eikä jättää kaikkea pihaan liittyvää siihen, kun talo on joskus valmis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä postauksesta oli jo tässä vaiheessa apua...
      Kun itse näitä joutuu pähkäileen niin samalla vaivalla sitten kirjoittaa itselleenkin (ja muille) muistiin näitä. Kohta on uudet haasteet ja on jo nämä opit unohtuneet. Pakko kuitenkin sanoa ettei tämä meidän rinnetontti todellakaan ole haastavammasta päästä ja silti on saanut miettiä pään puhki.

      Poista
  2. Meillä on kans osittain rinnetontti. Vaikka tontti on peltoa ja vaikutti ensialkuun ihan tasaiselta, niin kaatoa on kuitenkin sen verran että jotta saatiin talon pohja tasaiseksi piti tuoda hirveästi täyttömaata. Talon terassin puoleisella pihalla on siis aika jyrkkä lasku jonne pitäisi keksiä jotain järkevää.

    VastaaPoista
  3. Meillä myös jonkin verran rinnettä tontilla. Itse en oo suunnitellut pihaa alkuunkaan! En tiedä, miten sen kanssa käy, kun en oo koskaan pihaa laittanut, kun sellaista ei ole ennen ollut. Mutta uskon, että sekin asia selviää aikanaan. Meillä on onneksi ihan mielettömän maanmuokkausyrittäjä ollut tekemässä perustuksia, niin apua on sieltä suunnalta saatavilla, sitten kun pihan muokkaustyöt oikeasti alkavat. :)

    Suvi / Ripaus unelmapulveria

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...