torstai 3. maaliskuuta 2016

Ensimmäinen talvi Passiivikivitalossa.


Enpä ole tainnut muistaa laittaa yhtään valmista kuvaa meidän kodin ulkopinnasta. Nuo puuverhoukset mies ahersi syksyllä ennenkuin illat pimeni liikaa ja siirryttiin sisähommiin. Jouluksi saatiin talo sisältäkin valmiiksi ja sauna oli paras mahdollinen raksa-ajan päätös sekä palkinto. Sen jälkeen ollaankin otettu koko talvi rennosti, käyty hiihtämässä, kyläilty, nautittu kotoilusta ja vähän sisustettukin uutta kotia. Kuten kuvasta näkyy sirkkeli siellä edelleen odottaa rakentajaa. Kunhan voimia on kerätty odottaa ulkorakennusten ja autotallin teko, terassit, pihan kiveykset, istutuslaatikoiden muuraukset jne. Lista on vielä pitkä - joskaan ei onneksi niin pitkä kuin mikä se oli kesäkuussa 2014 kun seistiin vielä ihan tyhjällä tontilla.

Siitä päätelleen että kesän rakennusprojektit eivät ihan hirveästi (vielä?) nappaa ja laiskottaa, ei tuo 1vuoden + 6kk  kestävä  rakennusprojekti ihan kevyin rantein ole mennyt, joskin hyvällä meiningillä ja asenteella.

Onneksi meillä on vielä lunta ja talvea jäljellä. Pihahommiin ei ole vielä vähään aikaan kiire.

Ja mainittakoon lopuksi että ensimmäinen talvi passivikivitalossa on sujunut ongelmitta. Pahimmat pakkaset olivat -34 ja talossa oli lämmintä, kodin systeemit toimivat niinkuin pitikin ja ikkunat (Skaalan no frost pinnalla) samoin. Skaalan ulko-ovissa, erityisesti ikkunallissa terassiovissa oli pahimmilla pakkasilla minimaalinen veto ja ulkopuolelle kertyi jäätä.  Nyt kun maaliskuun aurinko on paistanut täydeltä terältä olemme saaneet huomata miten tehokkaasti talo lämpenee isojen ikkunoiden ansioista ja lämmitystä on jouduttu vähentämään. Kesää varten onkin sitten jäähdytysjärjestelmä olemassa.


Mukavaa viikonloppua ja hiihtolomaa :)
Meillähän se loma täällä pohjoisessa vasta alkaa. Tosin huikeat hiihtokelit on ollut koko talven. Taitaa tulla ennätyskilometrit ladulla tänä vuonna. (Tosi viime talvena en päässyt raksan vuoksi kertaakaan).

5 kommenttia:

 1. Hei

  Olisi mukavaa saada postaus passiivitalon energiankulutuksesta. Paljonko energiaa olette tuottaneet puulla, paljonko ostosähköä on kulunut jne. Aika vähän löytyy tietoa passiivikohteiden toteutuneista kulutuslukemista.

  VastaaPoista
 2. Myönnän puutteen näissä asioissa. Totuus on se että talon isäntä tekee uraa energia alalla ja tästä johtuen hän on tehnyt kaikki meidän kodin valinnat. En ole millään lailla osallistunut meidän talon energia-asioihin enkä tarkalleen ottaen edes tiedä perusteluita miksi meillä on maalämpö toisin kuin muissa passiivitaloissa. Voisin edelleenkin pyytää häneltä jonkinmoista tulevaisuuteen perustuvaa sekä tämän hetkistä kirjoitusta meidän valinnoista sekä todellisista kulutuslukemista yms.
  Nämä ovat tärkeitä asioita rakentajille ja ovat meidänkin talon kohdalla olleet merkittäviä mutta koska minä olen se joka kirjoitan blogia ja mies se joka tehnyt yötä myöten raksaa, juurikin nämä energia-asiat ovat toistaiseksi jääneet kirjoittamatta se syvemmin.

  Lupailen palata asiaan kunhan saan jotain oikeaa numeraalista tietoa.
  Kiitän kuitenkin hyvästä muistutuksesta :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Komppaan Heliä, kaikki passiivitalojen energiankulutuksiin liittyvä uusi tieto kiinnostaisi nyt minuakin. Itsekin kun toimin ainakin jossain määrin kiinteistöalalla ja olen talojen kanssa työksenikin tekemisisissä, niin nyt nimenomaan passiivirakentamiseen on iskenyt uusi kohu - ne eivät kaikki ylläkään sellaisiin kulutuslukemiin mitä oli laskettu, tai mitä olisi pitänyt yltää. Syitä on tietysti moniakin (ja osittaisia syitä vielä enemmän), mutta kaikkea tähän liittyen ei kyllä vielä ollenkaan tiedetä. Eli ihmettely jatkuu. Tässä Rakennuslehden artikkeli aiheeseen pari päivää sitten: http://www.rakennuslehti.fi/2016/03/vain-kolmasosa-nollaenergia-ja-passiivitaloista-paasi-energiankulutustavoitteisiinsa/

  VastaaPoista
 4. Minäpä koitan motivoida raksaprojektista elpyvää miestäni rustaamaan minulle lukuja joku ilta :)
  Mitään moitteita en ole kuullut, enemmänkin nyt tuli uutena yllätyksenä että piti talon peruslämpöä lähteä laskemaan jo tässä vaiheessa kevättä... no nyt ei enää tarvi valittaa kuumuutta!

  VastaaPoista
 5. Tällaisen pikavertailun sain (ei vielä numeroita): Nykyinen 204m2 passiivikivitalo maalämmöllä vie vähemmän sähköä kuin aikaisempi 130m2 puurakenteinen kotimme joka oli todella energiatehokas ja viimeisten määräysten mukaan rakennettu 2009. Aikaisemmassa kodissa lämmitys tuli kaukolämmöstä ja siitä huolimatta sähkönkulutus oli isompaa kuin nyt lähes puolet isomman talon lämmitys maalämmöllä (sähköllähän se pumppu toimii). Vielä kun lisää siihen että nykyisessä kodissa meitä on 7 asukasta (vanhassa 5) ja lapsetkin isompia joten saunaa, kodinkoneita ja lämmintä vettä kuluu rutkasti enemmän..

  Toivottavasti tämä antaa jotain osviittaa siitä että meidän tapauksessa ollaan tyytyväisiä ja kirjoitin niinkuin asian muutaman kommentin perusteella ymmärsin, toivottavasti ei mennyt pahasti puuhun. Huomaan että tässä kohtaa itselläni on sivistyksessä aukko kun olen luottanut nämä asiat rakentamisesta täysin hänelle jolle tämä on jokapäivästä työtä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, ilahdun kun jaat mielipiteesi, ajatuksesi tai ideasi, ne ovat minulle arvokkaita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...